Με ακραία πόλωση στο (προ)εκλογικό 2022 – Θα αποτελέσει λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός επιρρίπτει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση, ενώ σέρνει πρώτος τον χορό της τοξικότητας! Η «μετωπική» Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή και το τέλος της «περιόδου χάριτος» στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Γράφει ο Βασικής Σκουρής απο το ieidiseis.gr

Η μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή επιβεβαιώνει, σε απόλυτο βαθμό, την εκτίμηση ότι το (προ)εκλογικό έτος 2022 θα ζήσουμε την απόλυτη πόλωση στην πολιτική ζωή της χώρας.

Εξάλλου, αυτό φάνηκε και με τις τοποθετήσεις των βουλευτών των δυο κομμάτων κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, ενώ το επεισόδιο του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Παύλο Πολάκη στο καφενείο της Βουλής και το παρολίγον ξύλο μεταξύ τους δείχνει πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση. Ο δε πρωθυπουργός, ξεπερνώντας τι θα σήμανε ξύλο μεταξύ υπουργού και επιφανούς στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αλήθεια ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι του κάνει καλό η ταύτιση με τον Πολάκη;), αντί να αποκλιμακώσει την ένταση, έχρισε λέει τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη, που μπήκε στη μέση και απέτρεψε τα χειρότερα μεταξύ Γεωργιάδη και Πολάκη… «υπεύθυνο ασφαλείας κυλικείου (!)» – όντως θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα!

Όπως έδειξε η συζήτηση στη Βουλή, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγουν την τακτική «αίμα και άμμος» μέχρι τις κάλπες, ώστε να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους και να περιορίσουν τυχόν διαρροές και να στήσουν μια «υγειονομική ζώνη» γύρω τους, προκειμένου να περιορίσουν τις διαρροές απέναντι στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είναι εκείνος που αφενός στα λόγια καταδικάζει την «τοξικότητα» της πολιτικής ζωής, αφετέρου πρωταγωνιστεί στην πόλωση, επιλέγοντας την τακτική των «διπλών εκλογών» για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Σεπτέμβριο, με τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πω δεν πρόκειται να συζητήσει στο εξής με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τους χωρίζει πολιτική και πολιτισμική «άβυσσος», με αποτέλεσμα να μην επιδιώξει συνεννόηση έστω στο μείζον θέμα της πανδημίας, όπου προσωπικά ο ίδιος φτάνει στο σημείο να ταυτίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τους αντιεμβολιαστές! Στο πεδίο που δημιουργείται ευθύνη για το πολιτικό κλίμα που δημιουργείται διαθέτει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που δεν ανέλαβε ούτε μια πρωτοβουλία για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, δίνοντας τη δικαιολογία σε πολλούς άσπονδους φίλους της να την κατηγορήσουν ως «παρακολούθημα» της κυβέρνησης. Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παράλληλα με την αυστηρή κριτική του προς την κυβέρνηση, οφείλει να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις και όπου έχει καταθέσει να τις εξειδικεύσει παραπέρα.

Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή έδειξε πως έληξε και «η περίοδος χάριτος» που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την ημέρα εκλογής του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να άφησε απλώς κάποιες αιχμές εναντίον του, χωρίς να τον κατονομάσει, όπως ότι δεν θέλουν εκλογές τα κόμματα που εμφανίζονται κερδισμένα στις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως συνέχισε την ολομέτωπη εναντίον του. (Το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, όπως έδειξε με την ανακοίνωσή του, έκανε πως δεν καταλαβαίνει τις επιθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, για λόγους που γνωρίζει μόνο το ίδιο).

Όλα, πάντως, δείχνουν πως η ακραία πόλωση ενδέχεται να είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να επισπευστούν οι κάλπες. Δεν μπορεί να την καταναλώσει η χώρα για ενάμισι χρόνο ακόμα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ