Το Ισραήλ σπάει το νατοϊκό μέτωπο κατά της Ρωσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλο ρήγμα στην Δύση συνιστά η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει ρητά σε όλες τις χώρες που έχουν όπλα του, να τα στείλουν στην Ουκρανία. Η απαγόρευση αυτή αφορά ειδικά τις χώρες της Βαλτικής που έχουν αποκτήσει οπλικά συστήματα και ειχαν ανακοινώσει ότι θα ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία, γεγονός που είχε προκαλέσει ικανοποίηση στο Κίεβο.

Με την απαγόρευση αυτή, η οποία θεωρείται απολύτως ασυνήθιστη στα αμυντικά χρονικά, το Ισραήλ λαμβάνει σαφώς θέση ουδετερότητας και αποστασιοποιείται από την ρητορική πολλών δυτικών χώρων κατά της Ρωσίας. Επίσης δίνει άλλο ένα στίγμα, ότι δεν εμπιστεύεται το Κίεβο, ειδικά μετά την αποδεδειγμένη εμπλοκή νεοναζί και αντισημιτών στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Η ισραηλινή κυβέρνηση λοιπόν ενημέρωσε εκ των προτέρων τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία ότι θα λάβουν αρνητική απάντηση σε αίτημα μεταφοράς όπλων που αγοράστηκαν από το Ισραήλ στην Ουκρανία. Αυτό έβαλε τέλος στο πανηγυρικό κλίμα που ήθελε τις χώρες της Βαλτικής να προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό τι είναι Ουκρανία, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό αναφέρει το αμερικανικό portal Breaking Defense , το οποίο ειδικεύεται στην άμυνα και τις προμήθειες όπλων.

Όπως δήλωσε στο δημοσίευμα αρμόδια πηγή, η Ουκρανία αναμένει να λάβει τα ισραηλινά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Spike.

Αν και όλες οι χώρες της Βαλτικής έχουν αυτό το σύμπλεγμα σε διαφορετικές παραλλαγές, η Λετονία διαθέτει το πιο μεγαλύτερο οπλοστάσιο ισραηλινών όπλων.

Η Λετονία σύμφωνα με το Breaking Defense, έχει επιλογές σε αντιαρματικά συστήματα – LR, LR2, ER και SR.

Ωστόσο, καμία από τις χώρες της Βαλτικής δεν μπορεί να μεταφέρει αυτά τα όπλα στο Κίεβο.

Το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρούς κανόνες «τελικού χρήστη» στα όπλα που πωλούνται στο εξωτερικό, οι οποίοι νομικά περιορίζουν τη δυνατότητα της χώρας  που τα αγοράζει, να τα αποστέλλει σε τρίτο μέρος χωρίς την άδεια του αρχικού κατασκευαστή.

Ισραηλινή κίνηση ισορροπίας

Σύμφωνα με το Breaking Defense, τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έστειλε ειδοποίηση στις τρεις χώρες της Βαλτικής ότι εάν ζητούσαν να μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία, θα τους αρνούνταν.

Στην υπάρχουσα πρακτική, μια τέτοια προληπτική άρνηση είναι ανήκουστη. Ωστόσο, το Ισραήλ έκανε αυτό το επιδεικτικό βήμα προκειμένου να «ισορροπήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτή την άποψη η θέση του Ισραήλ διαφέρει πολύ από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανέφερε η EADaily , τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, επέτρεψε την προμήθεια όπλων αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ιδίως αντιαρματικών συστημάτων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ