Περίεργες δηλώσεις Μητσοτάκη για θυσίες που πρέπει να κάνει ο σερβικός λαός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Βελιγράδι και συναντήθηκε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι δυο άντρες μίλησαν τόσο για τις σχέσεις Ελλάδας–Σερβίας, όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως δήλωσε. Εντύπωση όμως προκαλεί η αναφορά του σε «θυσίες» που πρέπει να κάνουν οι Σέρβοι πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους μάλιστα ότι αξίζουν τον κόπο!

Άφωνος έμεινε ο Μητσοτακης στη συνάντηση με τον Βουτσιτς οταν του αποκάλυψε πως η Σερβία αγοράζει τέσσερις φορές φθηνότερο το φυσικο αεριο

Ανέφερε επίσης ότι: «Η Αθήνα επιθυμεί να δει στην ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων με πρώτη, φυσικά το Βελιγράδι. Σε ότι αφορά ειδικά την Σερβία είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και το πράττουμε ήδη – σε κάθε επίπεδο ώστε το συντομότερο δυνατόν να εκπληρωθούν τα απαραίτητα κριτήρια και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι αναγκαία και επείγουσα προϋπόθεση για την σταθερότητα, την ειρήνη, την συνεργασία και συνολικά την ευημερία στην χερσόνησο».

Την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης αναφερόταν σε «θυσίες» που πρέπει να κάνουν οι Σέρβοι, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωνε ότι μας βλέπουν ως αδελφικό λαό και ότι «η Σερβία όπως τώρα έτσι και στο μέλλον πάντοτε θα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και στην στεριά και στην θάλασσα βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου». Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Πριν όμως εκφράσει την ευγνωμοσύνη του μήπως θα έπρεπε να ρωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι εννοούσε με τις «θυσίες» που αξίζουν τον κόπο; Μήπως η ένταξη της Σερβίας έχει ως προϋπόθεση την αναγνώριση του Κοσόβου;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ