Ο Τράμπ το 2018 σταμάτησε την παροχή αμερικανικών όπλων στο νεοναζιστικό τάγμα Azov της Ουκρανίας !

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τι αναφέρει στις 27 Μαρ. 2018 στην ιστοσελίδα του ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Ρο Χάνα

Congress bans arms to Ukraine militia linked to neo Nazis

Μια ελάχιστα παρατηρήσιμη διάταξη στο νομοσχέδιο 2.232 σελίδων για τις κρατικές δαπάνες που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα απαγορεύει τα αμερικανικά όπλα να πηγαίνουν σε μια αμφιλεγόμενη υπερεθνικιστική πολιτοφυλακή στην Ουκρανία που έχει δεχτεί ανοιχτά νεοναζί στις τάξεις της.

Τα νομοσχέδια δαπανών που εγκρίθηκαν από τη Βουλή τα τελευταία τρία χρόνια, περιελάμβαναν την απαγόρευση της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να πηγαίνει στο τάγμα του Αζόφ, αλλά η διάταξη έβγαινε πριν από την τελική ψήφιση κάθε χρόνο.

Φέτος, ωστόσο, το νομοσχέδιο για τις δαπάνες των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε σε νόμο την περασμένη εβδομάδα ορίζει ότι, «κανένα από τα κεφάλαια που διατίθενται με αυτόν τον νόμο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή όπλων, εκπαίδευσης ή άλλης βοήθειας στο τάγμα Azov».

AZOV

AZOV1

«Η λευκή υπεροχή και ο νεοναζισμός είναι απαράδεκτα και δεν έχουν θέση στον κόσμο μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρο  Χάνα (D-Calif.), ένας ειλικρινής επικριτής της παροχής φονικής βοήθειας στην Ουκρανία, είπε σε μια δήλωση στο The Hill την Τρίτη. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το πρόσφατο νομοσχέδιο εμποδίζει τις ΗΠΑ να παρέχουν όπλα και εκπαιδευτική βοήθεια στο νεοναζιστικό τάγμα Azov που πολεμά στην Ουκρανία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν και εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις στον αγώνα τους εναντίον των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014 και πρόσφατα επέκτειναν τη βοήθεια αυτή για να συμπεριλάβουν όπλα. Το σύνολο περιλαμβάνει περίπου 620,7 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 420,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ξένων επιχειρήσεων και 200 ​​εκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια του Πενταγώνου.

Το τάγμα Azov ιδρύθηκε το 2014 και ο πρώτος του διοικητής ήταν ο Andriy Biletsky, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της νεοναζιστικής ομάδας Patriot of Ukraine. Αρκετά μέλη της πολιτοφυλακής, η οποία έχει ενσωματωθεί στην Ουκρανική Εθνοφρουρά, είναι αυτοαποκαλούμενοι νεοναζί.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς και πόσος αμυντικός εξοπλισμός, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάει στο AZOV (Αζόφ) στο παρελθόν.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να πιέσει το Κίεβο να αποσυνδεθεί από αυτήν την ομάδα και να διερευνήσει εάν κάποιο από τα όπλα ή την εκπαίδευσή μας έχει ήδη παρασχεθεί σε αυτούς», είπε ο Χάνα στη δήλωσή του. «Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι νομοθέτες θα πρέπει να ανησυχούν για τη διοχέτευση τεράστιων ποσοτήτων όπλων σε αυτήν την ασταθή ζώνη σύγκρουσης».

Πέρυσι, αναρτήσεις στο διαδίκτυο από την υπηρεσία ειδήσεων της πολιτοφυλακής έδειχναν μέλη να δοκιμάζουν εκτοξευτές χειροβομβίδων κατασκευής ΗΠΑ σε πεδίο βολής. Οι αναρτήσεις έκτοτε διαγράφηκαν και η ουκρανική Εθνοφρουρά επέμεινε σε δήλωση του Ιανουαρίου ότι οι εκτοξευτές χειροβομβίδων δεν ήταν στην κατοχή του Αζόφ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο έλεγχος που απαιτείται βάσει του λεγόμενου νόμου Leahy, εμποδίζει ήδη τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν το Azov. Ο νόμος Leahy απαγορεύει την παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ σε ομάδες όταν «ο υπουργός Εξωτερικών έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι μια τέτοια μονάδα έχει διαπράξει κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

The Hill

ΔΗΜΟΦΙΛΗ