Μπορεί να γίνει πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα; Τι κατατέθηκε στη βουλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εχθές, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε στην Βουλή, μελέτη σκοπιμότητας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Η μελέτη εκπονήθηκε από την επιστημονική επιτροπή του κόμματος. Η μελέτη της Επιστημονικής επιτροπής του κόμματος κατέληξε στα παρακάτω:

Το κόστος κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού με σύγχρονες προδιαγραφές για ισχύ 1000MW θα ανέλθει περίπου στα 3,5 δις ευρώ,το ετήσιο κέρδος θα ανέρχεται περίπου στα 210 εκατομμύρια ευρώ μεαπόσβεση τα 12 έτη. Αν αφαιρεθούν αναλογικά 100 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει η Χώρα μας για ρήτρες εκπομπών κάθε χρόνο, τότε η χώρα θα εξοικονομεί ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με αντίστοιχη ισχύος θερμικές μονάδες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.
CEBFDD1D 3F20 4428 8937 20146B7B3C43
Τα πιστοποιημένα κοιτάσματα ουρανίου στην χώρα είναι 1525 τόνοικαι βρίσκονται στην Ροδόπη, τα δυνητικά κοιτάσματα σε όλη την Β. Ελλάδα ξεπερνούν τους 10 χιλιάδες τόνους σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ, δηλαδή επάρκεια εγχώριου καυσίμου για τα επόμενα 70 έτη.
Η ασφαλή κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού με βάση της προδιαγραφές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας,ενδείκνυται σε πεδινές περιοχές που διέρχονται μεγάλα ποτάμια και είναι σε χαμηλή ζώνη σεισμικότητας, όπως σε Θράκη και Μακεδονία.

Η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων πλέον θα γίνεται με την μέθοδο της υαλοποίησης, τεχνολογία που εφαρμόζει επιτυχώς η Σουηδία χωρίς περιβαλλοντικά θέματα
Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν μηδενικό δείκτη ατυχημάτων, όταν κατασκευαστούν με σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, και συντηρούνται ορθά. Στην δυτική Ευρώπη που χρησιμοποιείται η πυρηνική ενέργεια στην ηλεκτροπαραγωγή εδώ και πολλές δεκαετίες, ουδέποτε συνέβη πυρηνικό ατύχημα. Είναι τυχαίο;

Η πυρηνική ενέργεια,  η  οποία  έχει  ουσιαστικά  μηδενικές  εκπομπές  CO2, έχει πλέον καταταχθεί στις πράσινες μορφές ενέργειας με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

4977EC3E 679B 4EB9 8D02 0B758EC17CA5
Ο χάρτης σεισμικής επικινδυνότητας για την Ελλάδα


Η έννοια της δογματικής αποπυρηνικοποίσης της χώρας είναι μύθος, όταν στις γειτονικές μας χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία) και σύντομα σε Σκόπια και Αλβανία ετοιμάζουν νέους πυρηνικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα η Βουλγαρία ετοιμάζει τον νέο πυρηνικό σταθμό δίπλα στα σύνορα μας στο Μπέλενε. Στη Κοινοπραξία θέλουν να συμμετέχουν τα Σκόπια και η Σερβία.

Το μόνο σίγουρο είναι οι ραδιενεργές συνέπειες από ένα πυρηνικό ατύχημα σε αυτές τις χώρες δεν θα περιοριστεί εντός των συνόρων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ