«Δουλειές ξανά»; Όχι για τους ανέργους…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση της γαλάζιας αριστείας τινάζει στον αέρα τα δημόσια οικονομικά (το χρέος βρίσκεται πάνω από 200% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 120% το 2010 όταν η χώρα έμπαινε στον κυκεώνα των Μνημονίων), ο υπουργός Εργασίας, με νομοσχέδιο υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Δουλειές Ξανά», κατεδαφίζει τον ΟΑΕΔ, που υπό το πρόσχημα της «αναδιοργάνωσης», μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – Κωστής Χατζηδάκης: Θα τιμωρούνται όσοι παραμένουν άνεργοι – Ποινές από 3 μήνες έως 2 χρόνια

Το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή του ονόματος, αλλά η ισοπέδωση της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, επικεφαλής του ΟΑΕΔ. Με ξεκάθαρα τιμωρητική λογική ο Υπουργός προωθεί δύο άξονες. Της «εκκαθάρισης» των μητρώων του Οργανισμού και της «επανεκκίνησής» του. Δύο «δούρειους ίππους» για την καταρράκωση κάθε προσπάθειας αποτελεσματικής στήριξης των ανέργων απέναντι στις συνέπειες του πολέμου, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τη φτωχοποίηση.

Στην ουσία με τη δικαιολογία των «πλασματικών ανέργων» και τον πόλεμο εναντίον τους με κίνητρα και κυρώσεις, η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό των παροχών «παρ’ όλο που η κατάσταση ανεργίας είναι ανεξάρτητη του ύψους εισοδήματος και οι περισσότερες παροχές πλην του επιδόματος ανεργίας δίνονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια», όπως εξηγεί η Μ. Καραμεσίνη.

Η δε «επανεκκίνηση» ταυτίζεται με τα προγράμματα κατάρτισης, που πλουσιοπάροχα θα χρηματοδοτηθούν με πάνω από 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ! Πρόκειται για μία ιδεολογική επιλογή που δίνει έμφαση στον τομέα της κατάρτισης σε βάρος των προγραμμάτων της απασχόλησης ανέργων στον ιδιωτικό και δημόσιο, που ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησαν στο να βρουν δουλειά χιλιάδες ανέργους, σώζοντας νοικοκυριά από την ανέχεια. Όλα αυτά διαγράφονται μονοκοντυλιά από την ιδεοληπτική κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ίδιο επικοινωνιακό τρόπο προς όφελος ημετέρων. «Δουλειές ξανά»; Σίγουρα. Αλλά όχι για τους ανέργους…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ