Liberation: Ο Μακρόν άφησε 50 Γάλλους αξιωματικούς να πεθάνουν στη Μαριούπολη, όπως ισχυρίζεται τουρκικό κόμμα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κατηγορηθεί από ένα τουρκικό κόμμα και το όργανό του για τον Τύπο, για φιλορωσικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις, ότι διέταξε 50 Γάλλους αξιωματικούς να παραμείνουν υπερασπιζόμενοι τη Μαριούπολη παρά τον ρωσικό κίνδυνο. (Albert Facelly/Liberation)

Μαζί με το «CheckNews», το Γενικό Επιτελείο των Γαλλικών στρατών δεν θέλησε να σχολιάσει αυτή τη «φήμη» που κυκλοφόρησε πριν από τον δεύτερο γύρο από φιλορωσικό τουρκικό κόμμα και το όργανο Τύπου του.
Ερώτηση που έκανε ο Theo στις 24 Απριλίου

Υπό το πρίσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Γάλλοι χρήστες του Διαδικτύου ως επί το πλείστον εχθρικοί προς τον Εμανουέλ Μακρόν μοιράστηκαν τουρκικές δημοσιεύσεις που ισχυρίζονταν ότι ο Γάλλος πρόεδρος «άφησε 50 αξιωματικούς να πεθάνουν στη Μαριούπολη». Οι πηγές που αναφέρονται είναι τόσο το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Aydinlik της 22ας Απριλίου 2022, μια μεταφρασμένη δήλωση του προέδρου του τουρκικού κόμματος Vatan, Doğu Perinçek, και ένα διαδικτυακό άρθρο του Aydinlik στο οποίο ο γενικός γραμματέας του Vatan μιλά εκτενώς, Özgür Bursali. Σε αυτό το άρθρο, ο πολιτικός εξηγεί ότι «50 υψηλόβαθμοι Γάλλοι στρατιώτες» είναι μεταξύ των 2.000 Ουκρανών στρατιωτών που έχουν περιχαρακωθεί στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τους Ρώσους.

Διαβεβαιώνοντας ότι οι πληροφορίες τους προέρχονται από «το ρωσικό κράτος», τα μέσα ενημέρωσης και οι δύο ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν διέταξε αυτούς τους στρατιώτες να μην παραδοθούν και θα προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου με τον Πούτιν, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για να εξασφαλίσουν επανεκλογή. Ο Özgür Bursali φτάνει στο σημείο να περιγράψει τον Γάλλο πρόεδρο ως «τον Μακρόν, τον άνθρωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τον άνθρωπο του ΝΑΤΟ, τον δικτάτορα των μεγάλων γαλλικών μονοπωλίων, [που] έστειλε Γάλλους στρατιώτες στο θάνατο».

Ένα κόμμα υπέρ της επαναπροσέγγισης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Σε επαφή με το CheckNews, το γενικό επιτελείο των γαλλικών στρατών αναφέρει ότι «δεν σχολιάζει φήμες, ειδικά τις πιο φανταστικές». Όσον αφορά τις πηγές, το γαλλικό περιοδικό Courrier International, ειδικός στον ξένο Τύπο, αναφέρει ότι ο Aydinlik «παρακολούθησε τις εξελίξεις του κόμματος με το οποίο συνδέεται, του Vatan Partisi», του Κόμματος της Πατρίδας (VP). Ιδρύθηκε το 2015 από τον Doğu Perinçek, ο Vatan είναι ο κληρονόμος του İşçi Partisi, του Εργατικού Κόμματος, που δημιουργήθηκε το 1992. Στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Αγωγή του Πολίτη δημιουργεί επίσης τον ίδιο σύνδεσμο μεταξύ της εφημερίδας και του κόμματος. Πιστεύει ότι «σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται, το VP είναι λιγότερο σοσιαλιστικό κόμμα παρά εθνικό, κοσμικό και κεμαλικό κόμμα με αντιευρωπαϊκές και αντιαμερικανικές τάσεις». Το 2017, το εργαστήριο ψηφιακής έρευνας (DFRLab) της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council παρουσίασε το Vatan ως «ένα περιθωριακό κόμμα που εκστρατεύει ενεργά κατά της ένταξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και για την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας».

Η μεροληψία του Aydinlik εναντίον του Emmanuel Macron μπορεί επίσης να μαντέψει στο πρωτοσέλιδο του στις 22 Απριλίου, όταν μια παράγραφος αφιερωμένη στη συζήτηση μεταξύ των δύο γύρων ανακοινώνει: «Η Le Pen είχε αυτοπεποίθηση, ο Macron ήταν σε στενοχώρια. Ο Μακρόν σαμποτάρει τη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική. Οι δημοσκοπήσεις και τα μέσα ενημέρωσης έχουν αυξήσει τη χειραγώγηση κατά της Λεπέν».

Πηγη: liberation.fr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ