Τα τιμολόγια του ρεύματος γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Υποσχεσεις για νέα πακέτα ελαφρύνσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση, με έμφαση στη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που «καίνε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παρά τις επικοινωνιακές υποσχέσεις για επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του περσινού καλοκαιριού, το μέτρο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί εννέα μήνες με λογαριασμούς «φωτιά» που φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και έναν μισθό, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ ο εφιάλτης των πολιτών συνεχίζεται σε κάθε επόμενο λογαριασμό που έρχεται ακόμα πιο «φουσκωμένος», με τα χρέη να συσσωρεύονται και με ορατό τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος.

Για το θέμα υπήρξε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας, καθώς στόχος είναι η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων κατά της ακρίβειας στην ενέργεια στα μέσα Μαΐου. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη εντός του Μαΐου και η δεύτερη από τον ερχόμενο Ιούνιο, με το συνολικό ποσό να αγγίζει ακόμα και τα 5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει επέκταση ορισμένων υφιστάμενων μέτρων στήριξης, όπως η επέκταση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, ύψους 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Η δεύτερη φάση αφορά τη μείωση των λογαριασμών στο ρεύμα, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο θα ισχύσει από τον Ιούνιο. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η παρέμβαση στο ρεύμα θα είναι οριζόντια και θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας, ενώ θα έχει διάρκεια από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Στόχος είναι η μείωση των τιμών στα περσινά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 0,15-0,16 ευρώ η κιλοβατώρα.

Νοικοκυριό με κατανάλωση 600 κιλοβατώρες τον μήνα τον Μάρτιο πλήρωσε 195,84 ευρώ, δηλαδή 62,17 ευρώ για την κατανάλωση και το πάγιο, επιπλέον 173,6 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ 40 ευρώ ήταν η κρατική επιδότηση. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί το σενάριο για πλαφόν στη χονδρική τιμή, θα πληρώσει λογαριασμό 113 ευρώ: η κατανάλωση και το πάγιο θα διατηρηθεί στα 62,17 ευρώ, αλλά η ρήτρα αναπροσαρμογής θα μειωθεί στα 51 ευρώ και δεν θα υπάρχει κρατική επιδότηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στην ενέργεια, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση θα είναι συνδυαστική, δηλαδή εκτός από τους πόρους από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης θα χρειαστούν κονδύλια και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ