Δεν θα λάβουν αναδρομική επιστροφή της ρήτρας οι επιχειρήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από δυόμισι χρόνιας πανδημίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έφτασαν ένα βήμα πριν το λουκέτο, ήρθαν αντιμέτωπες με το τεράστιο κύμαανατιμήσεων διαρκείας με βαρύτατες οικονομικές συνέπειες, και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος, δέχτηκαν «σφυροκόπημα» με την κυβέρνηση να τους γυρίζει την πλάτη. 

Παρά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα μέτρα για το ρεύμα και την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον διέψευσε και παραδέχτηκε ότι οι δεύτερες θα μείνουν εκτός της αναδρομικής επιστροφής χρημάτων. Το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι δυσβάσταχτο, ωστόσο η κυβέρνηση τις αφήνει απροστάτευτες. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή χρημάτων για την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η επιστροφή χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αφορά φυσικά πρόσωπα» διευκρίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδοντας στην ουσία τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έταζε μέτρα για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας των επιχειρηματιών.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αναστολή της παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι κατάργηση.

Επιπλέον, η επιστροφή των 600 ευρώ δεν θα είναι για όλους, καθώς όπως έγινε γνωστό το επίδομα ξεκινάει από 18 ευρώ και φτάνει τα 600, ποσό το οποίο θα αφορά ελάχιστες περιπτώσεις.

Ποιοι μένουν εκτός

Χωρίς επίδομα θα μείνουν εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσοι είχαν συνολικό φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ για το 2020, (υπολογίζονται ενοίκια, αποζημιώσεις κλπ) ενώ στην περίπτωση παντρεμένων, θα προστίθενται και τα δύο εισοδήματα των συζύγων.

Επιπλέον, το επίδομα δεν αφορά εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, ούτε και τους φοιτητές που δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωσηδηλώνοντας ως ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζει: «Η εξειδίκευση των μέτρων επιβεβαιώνει οριστικά: καμία αναδρομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επι μήνες πληρώνουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας απαιτεί αποφασιστική στήριξη όχι ημίμετρα και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ