Οι φιλάνθρωποι Άγγλοι Αποικιοκράτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζει χώρο εκδήλωση για Βασίλισσα Ελισάβετ στη Λεμεσό μετά τις αντιδράσεις. «Εχθρική ανταπόκριση» λένε οι Βρετανικές Βάσεις….

Για «εχθρική ανταπόκριση» από μειοψηφία ατόμων κάνουν λόγο οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, σε σχέση με τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν για τους εορτασμούς με αφορμή τα 70χρονα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο θρόνο, εκφράζοντας λύπη και για την αποχώρηση συνεργατών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Η προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου συναυλία μετακινείται, από το αρχαίο Κούριο, στο Happy Valley των Αγγλικών βάσεων.

805CE239 B4FB 4977 BB88 9DED41496859

( Η εκδήλωση χαρακτηρίσθηκε από τους Άγγλους «φιλανθρωπική» και τα έσοδα  … θα διατεθούν για τα παιδιά με καρκίνο. Βεβαίως τις οφειλές εκατομμυρίων λιρών, που χρωστούν προς Κυπριακή Δημοκρατία από το 1965, ποτέ δεν τις εξόφλησαν …)

Η απόσυρση συνεργατών και φιλανθρωπικών οργανώσεων από την εκδήλωση, προστίθεται, ήταν εξίσου λυπηρή, «αλλά σεβόμαστε τις αποφάσεις τους και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε ξανά μαζί τους στο μέλλον».

Οι Βρετανικές Βάσεις τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά είναι σημαντικότερο να κοιτάμε το μέλλον.

Και το παρελθόν δεν ξεχνάμε, αλλά και τις πράξεις και ημέρες σας και το 1963 και το 1964 και το 1967 και το 1974 ….

Σημ. Κατά πληροφορίες εάν οι Άγγλοι αναγκασθούν να ακυρώσουν την εκδήλωση, θα την διοργανώσουν στην κατεχόμενη από τους βαρβάρους Ελληνική Σαλαμίνα…. Και ο νοών νοείτω

Δεν κατορθώσατε να μολύνετε τον ιερό χώρο του Αρχαίου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ιερού Βασιλείου του *Κουρίου, δεν θα κατορθώσετε να αλλοιώσετε και κάμψετε το εθνικό φρόνημα του Ελληνισμού της Κύπρου

Αρχαίο θέατρο Κουρίου.                                                                                                  *Μια παρένθεση για την ιστορία…/ Κατά την αρχαιότητα το Κούριο, ήταν μια σημαντική πόληΕλληνικό βασίλειο και βρίσκεται σε μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές της Κύπρου. Το θέατρο, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του απότομου λόφου στον οποίο ήταν χτισμένη η πόλη, είναι μεγάλης ιστορικής σημμασίας. Το θέατρο κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., αλλά πήρε τις σημερινές του διαστάσεις κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα μ.Χ. 

Το Κούριον ήταν αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ πόλη στα ΝΔ παράλια της Κύπρου, κοντά στην Επισκοπή. Ο Ηρόδοτος  και ο Στράβωνας αναφέρουν ότι ήταν αποικία των Αργείων, ένα από τα πιο πλούσια και δυνατά βασίλεια της Κύπρου. Αναφέρεται στο “πρίσμα του Ασαρχαδών” 673-672 π.Χ. με τα άλλα βασίλεια στην Κύπρο

(ΙδάλιονΚίτιονΣαλαμίναΧύτροιΤαμασσόςΛήδρα και Σόλλοι).

Σύμφωνα με την μυθολογία, επώνυμος και οικιστής του Κουρίου ήταν ο Έλληνας Κουριεύς γιος του Κινύρα. Οι κάτοικοι αποκαλούνταν Κουριεύς και Κουριάς 

Εκεί υπάρχει και το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, αρχαίο Κούριον, Λεμεσός, Κύπρος. (8ος αι. π.Χ. – 4ος αι. μ.Χ.)

Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα του ιερού χώρου ανάγονται στον 8ο αι. π.Χ. και σχετίζονται με τη λατρεία του Απόλλωνα Υλάτη, δηλαδή του Απόλλωνα των δασών. Ο χώρος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ΕΛΛΗΝΙΚΑ λατρευτικά κέντρα του νησιού και εγκαταλείφθηκε κατά τον 4ο αι. μ.Χ.

Τα ένδοξα ΕΛΛΗΝΙΚΑ Βασίλεια της Κύπρου …. 3000 χρόνια ένδοξης ιστορίας….

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήρθαν στην Κύπρο σε διαδοχικά μαζικά κύματα γύρω στον 12ο αιώνα π.Χ. ως έμποροι, διωγμένοι μετά τον Τρωικό Πόλεμο ή και στο πλαίσιο αποικισμού και εξελλήνισαν και εκπολίτισαν τους Ελληνικής καταγωγής γηγενείς κατοίκους, ειρηνικά και σταδιακά, καθώς δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία για βίαιη επέλαση τους. Ο πολιτισμός τους επικράτησε γιατί επηρέασε θετικά τον γηγενή πληθυσμό, που ηθελημένα τον αποδέχτηκε και από τότε αποτελείαναπόσπαστο μέρος του.

Σημειώνεται ότι το Κίτιον είναι η αρχαιότερη πόλη του Ελληνισμου. Συνολικά η πόλη μετρά 32 αιώνες ελληνικού πολιτισμού. Οι Φοίνικες του Κιτίου, που συνεργάζονταν πάντα με τους Πέρσες, άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν την Κύπρο όταν αυτή προσαρτήθηκε (311-310 π.Χ. μέχρι το 58 π.Χ.) στους Έλληνες Μακεδόνες του Πτολεμαίου. Υπολογίζεται πως μέχρι το 200π.Χ. δεν υπήρχε ούτε και ένας Φοίνικας στην Κύπρο, εγκαταστάθηκαν στη μητρόπολή τους, τη Φοινίκη, αφού δεν υπήρχαν πλέον οι Πέρσες στην Κύπρο για να τους προστατεύουν.

Κατά τον Ιώσηπο, (Ιώσηπου Εβραϊκά αρχ. α. 7), η πόλη ιδρύθηκε αμέσως μετά τον κατακλυσμό του Νώε όταν κατά τον αναδασμό της γης δόθηκε στον Έλληνα Χετίμ ή Κιτίμ, γιο του Ιαυάν. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή είναι η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον ελλαδικό χώρο και η αρχαιότερη. /

Στο δια ταύτα όσον αφορά το δήθεν φιλανθρωπικό πανηγύρι-εκδήλωση για την Βασίλισσα Ελισάβετ, που επί εποχής της απαγχονίσθηκαν 9 νέοι αγωνιστές με την έγκριση της και δεκάδες, άλλοι νέοι έπεσαν μαχόμενοι από τα δολοφονικά πυρά των Άγγλων. Παρά την διεθνή κατακραυγή η απάνθρωπη βασίλισσα, ποτέ δεν έδωσε χάρη στους μελλοθάνατους αγωνιστές μας. ΠΟΤΕ.

Σημειώνεται ότι οι Αγγλικές βάσεις οφείλουν εκατομμύρια Αγγλικές λίρες στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την χρήση των βάσεων και την παροχή υπηρεσιών. Από το 1965 δεν απέδωσαν ούτε ένα ευρώ… Αν είναι φιλάνθρωποι όπως διατείνονται ας τα προσφέρουν τα οφειλόμενα, για την ανέγερση νοσοκομείων και ευαγών ιδρυμάτων, αν μη τι άλλο ως ηθική αποζημίωση, για τα δεινά που προκάλεσαν στην πολύπαθη Κύπρο …..

Όσον αφορά τα οφειλόμενα ενοίκια των Άγγλων προσθέτω απόσπασμα της αγαπητής Φανούλλας Αργυρού…..

Η Βρετανία, τον Μάρτιο του 1965 αποπλήρωσε σε λογαριασμό της Κ.Δ. στο Λονδίνο την τελευταία δόση του £1,5 εκ. – με επιμονή του τότε Υπ. Άμυνας Ντένις Χίλι (Denis Healey – πέθανε το 2015), καθώς διαφώνησε με το ΦόρεϊνΌφις. Το Φόρεϊν Όφις έκτοτε εκμεταλλεύθηκε την τουρκική προτροπή πως οποιαδήποτε άλλη χορηγία έπρεπε να μοιράζεται με την τουρκοκυπριακή κοινότητα (η οποία είχε αυτο-εγκλωβιστεί στα βόρεια της νήσου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημά της, το 1963-64, όταν επιχείρησε να διαλύσει την Κ.Δ.). Έτσι τερμάτισε τις χορηγίες, με τη δικαιολογία πως οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι που οι συνθήκες στο νησί είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζεται ότι από τη βοήθεια θα επωφελείται όλος ο πληθυσμός της Κύπρου.

Το 1973 και στις αρχές του 1974 η κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, επανέφερε επιτακτικά το θέμα, απαιτώντας τις καθυστερημένες χορηγίες. Οι εν λόγω χορηγίες-ενοίκια θεωρούνται υποχρεωτικές προς την Κ.Δ. για τις διευκολύνσεις, που απολαμβάνουν έκτοτε οι Βρετανοί με την ελευθερία κινήσεών τους σε ολόκληρη τη νήσο και τα «retained sites» («διατηρούμενες περιοχές») – περιοχές που δεν περιλαμβάνονται ως «κυρίαρχες». Το 1960 τα «retainedsites» αριθμούσαν κάπου 39. Μετά την ανεξαρτησία, από τη δεκαετία του 1960 το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να επιστρέφει πολλά από τα «retainedsites». Σήμερα αυτά αριθμούν 12 ή 13. Τρία βρίσκονται στις κατεχόμενεςπεριοχές γι’ αυτό δεν χρησιμοποιούνται (Σχετική δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων 19 Ιανουαρίου 2005.)

Στις 14 Μαΐου 1974 και λόγω των παραστάσεων της ΚΔ για τις καθυστερημένες χορηγίες, με επιστολή του προς τον Field Marshal, Chief of the Defence Staff στο Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο, ο Air Marshal, Sir JohnAiken από τις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, υποστήριξε τη θέση του Υπάτου Αρμοστού Στίβεν Όλβερ, ο οποίος στις 13 Μαΐου 1974 σύστηνε όπως πληρωθούν οι καθυστερημένες χορηγίες. Ο Sir John Aiken, μάλιστα, ζητούσε από το Υπουργείο Άμυνας όπως ξεπεραστούν και οι οποιεσδήποτε δικαιολογίες θα προέβαλλε το Φόρεϊν Όφις για την μη πληρωμή τους. Και συμπλήρωσε: «Αν ακολουθούνταν οι συμβουλές προκατόχων μου από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και καταβάλλονταν ικανοποιητικές πληρωμές στη Δημοκρατία για διευκολύνσεις που απολαμβάνουμε, δεν θα είχαμε σήμερα το υπέρογκο ποσό των καθυστερημένων πληρωμών (που τον Σεπτέμβριο του 1973 είχαν φθάσει τα £75 εκ.). Ας δεχθούμε την πρόταση του Προέδρου (Μακαρίου) για διευθέτηση με το ποσό των £10 εκ. και ας κάνουμε μια νέα αρχή για μελλοντικές ανάγκες, θα βοηθηθεί και ο Μακάριος σε σχέση με τις επικρίσεις της Αριστεράς εναντίον των Βάσεων. Αν οι υπουργοί αποφασίσουν να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το ΣΕΝΤΟ (και το ΝΑΤΟ) από εδώ (Κύπρο) με ελαττωμένη π.χ. παρουσία, τότε δεν αμφιβάλλω ότι θα πρέπει να πληρώσουμε τα καθυστερημένα και να κάνουμε μια νέα συμφωνία. Αν όχι, τότε το όλο θέμα είναι πλέον στη δικαιοδοσία του Υπ. Εξωτερικών να κρίνει όπως νομίζει».

1982 – Ο Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις 17.5.1982, σε συνάντησή του με τον Βρετανό ΄Υπατο Αρμοστή στη Λευκωσία, συνοδευόμενος από τον ΚενάνΑτακόλ ομολόγησε ότι από την πρώτη χορηγία των £12 εκ. η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δώσει στην τ/κ κοινότητα £1,5 εκ. Δεν το δημοσιοποίησε, τους είπε, για να μην τους δημιουργήσει πρόβλημα! Και ήλπιζε ότι αν διδόταν και άλλη χορηγία θα μοιραζόταν και αυτή με την τ/κ κοινότητα. Τότε η κυπριακή Κυβέρνηση είχε εγείρει ξανά το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Ρολάνδη, αλλά με το πρώτο «όχι» του Λονδίνου το θέμα έπεσε στα μαλακά… Όπως συνέβαινε διαχρονικά.

1983 – Το Φόρεϊν Όφις αρνιόταν ότι χρωστούσε χορηγίες ή «ενοίκια». Στη σχετική αναφορά σημειωνόταν: «Το 1978 κάναμε μια προσφορά να τους δώσουμε «δάνειο» £7,5 εκ. για τις μετά την εισβολή ανάγκες. Οι Κύπριοι δεν το δέχθηκαν. Ισχυρίζονται ότι τους χρωστούμε £250 εκ. ( Προσοχή. Μέχρι το 1978. Από το 1978 μέχρι και το 2022 άλλα 44 χρόνια οφειλών!!!) Παρόλη τη διαμάχη αυτή, οι Κύπριοι είναι «συνεργάσιμοι» στην ομαλή λειτουργία των Βάσεων». Και υπηρέτες και απλήρωτοι ….

Ολόκληρο το άρθρο.

Οι βρετανικές μη κυρίαρχες περιοχές των Βάσεων και ο μύθος …

https://simerini.sigmalive.com › article

Ιδού λοιπόν οι μέρες και πράξεις των … φιλάνθρωπων Άγγλων από το 1955 μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974, που έγινε με την συγκατάθεση και βοήθεια τους …..

Πιο κάτω κάθε εικόνα και ολόκληρη ιστορία …. Οι «φιλανθρωπίες» τους προς τα νέα παιδιά και γενικά προς τον Ελληνισμό της Κύπρου … Και ας μην ζητάνε και τα ρέστα και αντί να τρίζει το αμάξι, να τρίζει ο αμαξηλάτης ….

Ολίγα ενδεικτικά….. Ορίστε οι ευαισθησίες τους για τα Κυπραιόπουλα ……

Kαι 7χρονα παιδιά δολοφόνησαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες …. Κ.ά.π.

Εν συντομία ….

Το 1963-64 με την έναρξη της τουρκανταρσίας  και ενώ οι ΤΚ ήταν επιτιθέμενοι και κατέσφαζαν αμάχους, οι φιλότουρκοι Άγγλοι πάντοτε ήταν με το μέρος των εξτρεμιστών και οι κάννες των τεθωρακισμένων τους αντί να είναι στραμμένες προς τα ΤΚ φυλάκια, που πολυβολούσαν κατοικημένες περιοχές των Ε/Κ. ήταν στραμμένες προς τους εθελοντές Κυπρίους και τους παρεμπόδιζαν να προστατεύσουν αμάχους Ε/Κ.  Τα ίδια και το 1967….. και το 1974 και πάντα ….

Και το 1974 οι ΟΗΕΔΕΣ της «ειρηνευτικής δύναμης», που στη πλειοψηφία τους ήταν Άγγλοι καθοδηγούσαν τα Τουρκικά τανκς για να αποφύγουν τα ναρκοπέδια της Ε.Φ. και να έχουν εύκολη πρόσβαση προς ισοπέδωση των Ελληνικών χωριών με τους αμάχους. Το ίδιο έπραξαν όταν καθοδηγούσαν επίσης τα Τουρκικά αεροπλάνα, για να βομβαρδίζουν θέσεις των Ε/Κ, μέσω του Αγγλικού ραντάρ ECHELON, του Τρόοδους.

Η φώτο αυτή τραβήχτηκε στην περιοχή της Μιάς Μηλιάς, ( Β΄ ΑΤΤΙΛΑΣ) από την οποία πρώτα πέρασαν οι Βάρβαροι με την καθοδήγηση των Άγγλων. Τους κατοίκους Ε/Κυπρίους ηρωϊκούς χωρικούς, αυτού του χωριού τους κατάσφαξαν υπό τα βλέμματα των ΟΗΕΔΩΝ, όπως και άλλους, εκδικούμενοι, που υποδέχτηκαν ηρωϊκατους Τούρκους αλεξιπτωτιστές στις 20 Ιουλίου και με τσουγκράνες, φτυάρια, κυνηγετικά δίκαννα τους αποδεκάτισαν. Ο αγροτικός δρόμος, που φαίνεται, μετά από αξίωση των δόλιων Άγγλων Ειρηνευτών, δεν είχε ναρκοθετηθεί, για να διευκολύνονται οι ίδιοι, στις μετακινήσεις τους….Τον δρόμο λοιπόν αυτό, που οδηγούσε προς Μεσαόρια, οι ~κύριοι~ τον παρέδωσαν στους Τούρκους εισβολείς, για να τον χρησιμοποιήσουν, για την προέλαση τους, με τα εκατοντάδες τανκς προς Μεσαορία, που  με τις ερπύστριες τους καταπλάκωναν αμάχους και γυναικόπαιδα…

Τέλος, αν μπορεί να υπάρξει τέλος στις επαίσχυντες πράξεις και ημέρες των Άγγλων, θα συνιστούσα στους τυχόν Αγγλόφιλους Κυπραίους, που θα παραστούν στην … «φιλανθρωπική» εκδήλωση προς τιμή της Βασίλισσας τους Ελισάβετ προτού αναχωρήσουν να περάσουν από τα ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ

Και όταν εσύ της Κύπρου Έλληνα,/στα μνήματα τα φυλακισμένα φτάσεις,/σ΄ αυτόντης Κύπρου τον ιερό χώρο,/ την αγχόνη κοίταξε και εσύ κατάματα,/ τους σταυρούς, των ηρώων Κυπραίων άγγιξε./ Δεν θ΄ αντέξεις, θα λυγίσεις, ρίγη,/αναφιλητά, τα δάκρυα σου ποτάμια,/ λάβας θα ρέουν, θα σε καίνε,/ θ΄ αχνίζουν πέφτοντας στο/ καθαγιασμένο χώμα των θαμμένων ηρώων./ Και νοερά θα ακούς, τα ποιήματα τους,/ π΄ απάγγελλαν και τα εμβατήρια,/ π΄ αλύγιστα περήφανα τραγουδούσαν..,/ ακόμη και στο ικρίωμα, δεν λυγούσαν,/ όταν την νεκρική θηλειά, τους περνούσαν …. Απόσπασμα του Α.Α.

Και μετά όταν φτάσουν στον νέο χώρο της εκδήλωσης αν πραγματοποιηθεί, με την ανάκρουση του Αγγλικού εθνικού ύμνου από την βασιλική μπάντα των βάσεων, με ευλάβεια να σταθούν προσοχή, αποτίωντας φόρο τιμής στους Άγγλους αποικιοκράτες και την Ελισάβετ, για τα δεινά, που προκάλεσαν στη πολύπαθη Ελληνική Κύπρο. Εμπρός λοιπόν … ΙΔΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ …

Και όσοι από εσάς τυχόν είστε πραγματικοί «φιλάνθρωποι», υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τα καρκινοπαθή παιδιά της Κύπρου …..  Σας διευκολύνω…

Διεύθυνση:

Λεωφ. Αθαλάσσης 101, Διαμ. 204, 2024 Στρόβολος

Τηλέφωνα:

+357 22311277 / +357 22752595 / +357 99448723

Φαξ:

+357 22511887 / +357 22377236

Ε-Mail:

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά – Συγγραφέα, αδελφό εθνομάρτυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ