Το βαθύ πράσινο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο, αλλά πόσο απέχει από την πραγματικότητα;

Η μισή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελείται από «ματαιωμένους» ΠΑΣΟΚους, από τη μεταλλαγμένη εκσυγχρονιστική του εκδοχή.

Σύμφωνα δε με όσα διαρρέουν από το Μαξίμου, αυτή η πολιτική, της διεύρυνσης προς το κέντρο ή προς την κεντροαριστερά, με πολλά εισαγωγικά, θα συνεχιστεί, εν όψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Από την άλλη, τα τελικά αποτελέσματα για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανέδειξε μια ισχυρή παρουσία, του άλλου, θα υποστηρίζαμε του αυθεντικού, αυτού που κάποιοι, με εμφανή επικριτική διάθεση, αποκαλούν «βαθύ ΠΑΣΟΚ».

Πέρα από τον συνολικό αριθμό των νέων μελών του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου της Κουμουνδούρου, με προέλευση από το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η σειρά κατάταξης.

Οι μισοί σχεδόν από την πρώτη δεκάδα, στην Αττική, είναι πασοκογενούς προέλευσης (Σπίρτζης, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης).

Πρώην βουλευτές ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκαν πρώτοι στις περιφέρειές τους. Η Θεοδώρα Τζάκρη στην Κεντρική Μακεδονία, ο Θάνος Μωραΐτης στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ακόμη και ο Συμεών Κεδίκογλου, από την Εύβοια, η ανακοίνωση προσχώρησης του οποίου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της «Ομπρέλας», εκλέχθηκε σε καλή σειρά, στο ψηφοδέλτιο της Στερεάς.

Να σημειωθεί δε ότι αυτές οι επιτυχίες, των εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενων στελεχών (να σημειώσουμε και την ιδιαίτερη περίπτωση στελεχών, όπως οι Στέφανος Τζουμάκας, Γιάννης Μαντζουράνης, Μενέλαος Γκίβαλος, Νίκος Μαδεμλής κ.ά.), προήλθαν από το στενό εκλογικό σώμα των 40.000 ενεργών μελών, μέχρι τις 15 Μαΐου.
Η λογική λέει ότι στο διευρυμένο σώμα των 172.000 μελών, οι συσχετισμοί θα «γέρνουν» ακόμη περισσότερο υπέρ αυτής της, όχι και τόσο άτυπης, συμμαχίας των διαφόρων ομάδων που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα και των πασοκογενών.

Υπό μια εκδοχή, με μια κάπως χιουμοριστική διάθεση, θα λέγαμε ότι, υπό τις συνθήκες που περιγράψαμε, η προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα μοιάζει σε κάποιο βαθμό, με ένα είδος ριμέικ της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ, τον Ιούνιο του 1996, στο φόντο της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ισως, τηρουμένων των αναλογιών, να μη διαφέρουν και πολύ τα επίδικα, του τότε με το τώρα. Με την αναγκαία προσαρμογή στο σήμερα, ασφαλώς.

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ