Σκάνδαλο Novartis: Μπούμερανγκ η «σκευωρία» με την αποκάλυψη της πλαστογραφίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tου Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontra News

Είμαστε μπροστά σε μια δραματική ανατροπή της προσπάθειας το μέγα σκάνδαλο Novartis να μετατραπεί σε σκευωρία.

Εγγραφα που είχαν εξαφανιστεί, τα βλέπουμε στην δημοσιότητα, ονόματα υπουργών και παραγόντων, που είχαν χαθεί στην μετάφραση τα διαβάζουμε, εκπρόσωποι του FBI είχαν προσφερθεί να καταθέσουν, αλλά κανείς δεν τους κάλεσε. Αν αυτά είχαν συμβεί πριν από 20, πριν από 10 χρόνια και φυσικά επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχε έρθει ο κόσμος ανάποδα. Όπως και να έχει η σημερινή πραγματικότητα, το σκάνδαλο Novartis είναι εδώ, είναι μια θλιβερή εκκρεμότητα η οποία ζητά διευκρινίσεις και φυσικά απαντήσεις νομικές και πολιτικές. 

Η «σκευωρία» για τη Novartis, με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση (Γιάννα Παπαδάκου, Κώστας Βαξεβάνης, Αλέξανδρος Τάρκας, Γιάννης Φιλιπάκης (εκδότης) κ.ά.). έχει φέρει νέα ή παλιά (πλην ξεχασμένα) στοιχεία στην επιφάνεια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Μέσα σε λίγες βδομάδες μάθαμε τα εξής:

  1. Ο Κώστας Βαξεβάνης παρουσίασε ντοκουμέντα από τα οποία αποδεικνύεται πως είχε πληροφορίες για το σκάνδαλο Novartis από τον Νίκο Μανιαδάκη που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και στην συνέχεια κατηγορούμενος για την υπόθεση. Άρα δεν είχε… συνωμοτήσει με τον Παπαγγελόπουλο αφού είχε στοιχεία από άτομο άμεσα εμπλεκόμενο με στοιχεία και καταθέσεις πρώην συνεργάτη του Υπουργείου Υγείας.
  2. Η Γιάννα Παπαδάκου παρουσιάζει ένα νέο στοιχείο. Ο Υπάλληλος του FBI που υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ζήτησε τον Νοέμβριο του 2019, να καταθέσει στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis αλλά οι ανακριτικές ελληνικές αρχές, τελικώς δεν τον κάλεσαν να καταθέσει. Αυτό ήταν ένα μόνο από τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει ο δικηγόρος της Γιάννας Παπαδάκου (η οποία ελέγχεται για την «σκευωρία Παπαγγελόπουλου – Novartis»), Ιπποκράτης Μυλωνάς, τα οποία βρίσκονται στη δικογραφία χιλιάδων σελίδων και τα οποία ανακριτές και εισαγγελείς αποφεύγουν έως τώρα να παραλάβουν και να αξιολογήσουν.
  3. Στη συνέχεια η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αποκαλύπτει ότι από έγγραφο του FBI κρύφτηκε (για την ακρίβεια δεν έχει μεταφραστεί) το όνομα υπουργού και αλλων παραγόντων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τη δήλωση του συνηγόρου της, από επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που αποτελεί μέρος της δικογραφίας, λείπουν σημαντικότατα στοιχεία, καθώς όπως υποστηρίζει ο Β. Χειρδάρης, από την επίσημη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών έχει εξαφανιστεί όνομα πρώην υπουργού, ο οποίος φέρεται να έχει δωροδοκηθεί. «Η εντολέας μου κ. Τουλουπάκη δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη που υπηρετεί και θα κάνει οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση» λέει με νόημα ο συνήγορος της εισαγγελικής λειτουργού.

Η τελευταία αποκάλυψη δείχνει πλέον ότι βρισκόμαστε μπροστά σε διαδικασίες που δημιουργούν τεράστιες υπόνοιες για το ποιος τελικώς έχει οργανώσει σκευωρία και σε βάρος ποιου. Στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η υπόθεση Novartis είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Η ανακρίτρια όμως κ. Αλεβιζοπούλου έχει ήδη περατώσει την ανάκριση της υπόθεσης. Γι’ αυτό και δεν εξετάζει περαιτέρω ούτε όλα τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Κώστας Βαξεβάνης που επίσης ελέγχεται για  συμμετοχή στη σκευωρία. Γιατί και ο Βαξεβάνης έφερε στοιχεία από τον Μανιάδακη, αλλά ούτε αυτά εξετάζονται όπως θα έπρεπε.

Χαμένο στη μετάφραση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
 

Το όνομα που χάθηκε στη μετάφραση είναι του Ανδρέα Λοβέρδου, του ανθρώπου που έτσι και αλλιώς είχε παραπεμφθεί από την κα Τουλουπάκη για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Το περίεργο είναι πως το όνομα του κ. Λοβέρδου –σύμφωνα με μαρτυρίες– υπήρχε σε έγγραφα όταν ηταν σε διερεύνηση το σκάνδαλο Novartis. Στη συνέχεια και ξαναζητήθηκε η μετάφραση του ίδιου εγγράφου όπου αναφέρεται το όνομα του πρώην υπουργού με την επισήμανση ότι του δόθηκαν από την Novartis με 20.000 ευρώ τα οποία «ξεπλύθηκαν» μέσω άλλης εταιρίας.

Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι υπάρχει το όνομά του: «Βεβαίως υπάρχει. Είναι ένα έγγραφο πάρα πολύ γνωστό από το 2017. Στη Βουλή δεν το έστελνε η Εισαγγελία Διαφθοράς γιατί μέσα φαίνεται… (διακόπτει ο δημοσιογράφος: Από τότε ή και τώρα ακόμα; Στη Προανακριτική λέτε; Τώρα;) Αφήστε με να σας το πω κανονικά. Το έγγραφο είναι του ’17. Έπρεπε να έχει έρθει στη Βουλή το 2020 που έγινε η Προανακριτική Επιτροπή. Δεν το έστελνε η Εισαγγελία Διαφθοράς. Γιατί; Γιατί εκεί φαίνεται ότι ένας μάρτυρας με κουκούλα εδώ ήταν και στην Αμερική. (Δημοσιογράφος: – Ο ίδιος.) Ο ίδιος. Πράγμα που απαγορεύεται από το Ελληνικό Δίκαιο (Δημοσιογράφος: – Προστατευόμενος.) Προστατευόμενος. Αυτό δεν το ’στελνε η Εισαγγελία Διαφθοράς. Ποιος το πήγε στη Βουλή; Το 2020, ποιος το πήγε; Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κύριος Αγγελής. Με τα ονόματα, με όλα μέσα».

Ο κ. Λοβέρδος για την όλη υπόθεση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και τους προστατευόμενουςμάρτυρες λόγω των όσων του καταμαρτυρούν.

Το θέμα αυτή την ώρα όμως βρίσκεται στην παραποίηση της μετάφρασης. Ποιος και για ποιόν λόγο σε αυτή τη φάση (διερεύνηση της σκευωρίας) είχε όφελος να απαλειφθεί το όνομα του Α. Λοβέρδου αλλά και άλλων παραγόντων;

Το υπουργείο Εξωτερικών αποποιείται των ευθυνών του, υπονοώντας ότι πρώτον δεν έχει τα πρωτότυπα έγγραφα και δεύτερον ότι η έρευνα πρέπει να στραφεί στον επόμενο κρίκο. Δηλαδή στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα όμως, η μεταφράστρια του εγγράφου δηλώνει κατηγορηματικά ότι περιέλαβε και τα ονόματα και έχει και τις αποδείξεις γι’ αυτό.

Ο Κ. Βαξεβάνης πάντως έκανε μήνυση κατά παντός υπευθύνου με αποτέλεσμα να προκύψει εισαγγελική παρέμβαση.

Ένα τέτοιο «λάθος» μετά από μια σειρά άλλων παρόμοιων παραλείψεων, είναι βέβαιο ότι ξαναφέρνει στην επιφάνεια το ίδιο το σκάνδαλο. Το οποίο τυπικά νομικά δεν έχει κλείσει.

Οι κατηγορούμενοι για τη σκευωρία έχουν στα χέρια τους όλη τη δικογραφία των 300.000 (!!!) σελίδων. Είναι πολλά τα άτομα και πολλοί οι δικηγόροι που τα διαβάζουν.

Άρα η υπόθεση Novartis πρακτικά και ουσιαστικά ξεκινά και πάλι.

Και τώρα ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ