Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη η Ουκρανία

Σύμφωνοι με το να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν οι «27», κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., με τις αιτήσεις της Μολδαβίας και της Γεωργίας για ένταξή τους στην Ένωση να γίνονται, επίσης, δεκτές.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, με αφορμή το «πράσινο φως»που άναψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των τριών ανατολικοευρωπαϊκών κρατών στην Ε.Ε., μίλησε για «ιστορική στιγμή». «Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την Ε.Ε. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί», tweetαρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προσέθεσε κατόπιν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας, μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες. Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ε.Ε. – Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της Ε.Ε.».

Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη Σύνοδο για την οικονομία

Τη χορήγηση στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία καθεστώτος υπό ένταξης χώρας στην Ένωση συμφώνησαν «27», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όπου, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, πρότεινε τη διεξαγωγή νέας, έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο, με αντικείμενο αυτή τη φορά την οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκάθαρα υπέρ της ιταλικής πρότασης τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, να εκφράζει τις επιφυλάξεις του, με τη δικαιολογία ότι έκτακτη Σύνοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο εάν πρόκειται να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ