Τι μας προσφέρει κάθε τροφή ανάλογα με το χρώμα της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχεις ακούσει ποτέ τη φράση «φάε το ουράνιο τόξο»; Ή μήπως σού έχει πει ο διατροφολόγος σου ότι όσο πιο πολύχρωμο είναι το πιάτο σου τόσο και πιο υγιεινό είναι; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Καλό είναι το πιάτο σου να περιέχει πληθώρα φρούτων και λαχανικών διαφόρων χρωμάτων, ώστε να παίρνει ο οργανισμός σου όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Πάμε να δούμε τι σημαίνει το καθένα:

Κόκκινο:
Ντομάτα, γκρέιπφρουτ, καρπούζι

Περιέχουν καροτενοειδές λυκοπένιο, το οποίο βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες.

Πορτοκαλί:
Καρότο, μάνγκο, βερίκοκο, κολοκύθα, γλυκοπατάτα

Περιέχουν α-καροτένιο, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο, καθώς επίσης και β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

Πορτοκαλί/Κίτρινο:
Ανανάς, μανταρίνι, παπάγια, πορτοκάλι, νεκταρίνι, ροδάκινο

Περιέχουν β-κρυπτοθαξίνη, η οποία βοηθά όλα τα κύτταρά να «επικοινωνούν» μεταξύ τους.

Κίτρινο/Πράσινο:
Σπανάκι, καλαμπόκι, αρακάς, αβοκάντο, πεπόνι

Περιέχουν καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία πιστεύεται ότι μειώνουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (δυσκολίες κατά την κεντρική όραση) που έρχεται με τη γήρανση.

Λευκό/Πράσινο:
Κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σέλερι

Περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Πράσινο:
Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, λάχανο

Περιέχουν τις χημικές ουσίες σουλφοραφάνη και ισοκυανικό καθώς και ινδόλες, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Κόκκινο/Μοβ:
Παντζάρι, μελιτζάνα, μοβ σταφύλι, δαμάσκηνο, μύρτιλλο, κράνμπερις, φράουλα, κόκκινο μήλο

Τα αντιοξειδωτικά (γνωστά ως ανθοκυανίνες) σε αυτά τα φρούτα και λαχανικά προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Πηγή: Olivemagazine.gr
thestival

ΔΗΜΟΦΙΛΗ