Παροχές φαντάσματα στα σκαριά απο τον Μητσοτακη στη ΔΕΘ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη δυνατότητα να σχεδιάσει ένα νέο πακέτο στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δίνει στην κυβέρνηση η εκτίναξη των φορολογικών εσόδων. Ουσιαστικά θα επιστρέψει στους πολίτες με τη μορφή επιδομάτων, αυξήσεων και ελαφρύνσεων μέρος των χρημάτων που έχει εισπράξει λόγω της υπερφορολόγησης.

Ασφαλιστικές εισφορές, κατώτατος μισθός και μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια θα βρεθούν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η σημαντική υπέρβαση των στόχων που εμφάνισε η εκτέλεση του Κρατικού
Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, με τα έσοδα από φόρους αυξημένα κατά 5,167 δισ. ευρώ, αλλά και η εξαιρετική πορεία των τουριστικών εισπράξεων, που φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, «γεμίζουν» το κυβερνητικό καλάθι της ΔΕΘ. Πλέον δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για τη συνέχιση της απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα του 2023, για την καταβολή τρίτου Fuel Pass, αλλά και για μία νέα ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας προς τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα περιλαμβάνουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, επισπεύδονται οι αποφάσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και για την κατάργηση ή έστω τη μείωση στο μισό του τέλους επιτηδεύματος, που επιβαρύνει τους επαγγελματίες.

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας φιλοδοξούν να φέρουν τη νέα αύξηση πέντε μήνες πιο νωρίς, να ισχύσει, δηλαδή, από τις αρχές του 2023, αντί για τα μέσα της άνοιξης όπου παραδοσιακά ολοκληρώνεται η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 6%, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 751 ευρώ από 713 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Όσοι έχουν από μηδέν έως τρία χρόνια προϋπηρεσίας δηλαδή θα πάρουν μηναία αύξηση 38 ευρώ. Αντίστοιχα, ο κατώτατος μισθός με μία τριετία θα διαμορφωθεί από τα 785 ευρώ στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ), με δύο τριετίες από τα 856 ευρώ στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ) και με τρεις τριετίες από τα 927 ευρώ στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ