Νουμάς Πομπίλιος – Ο θρυλικός δεύτερος βασιλιάς της Ρώμης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νουμάς Πομπίλιος (Numa Pompilius, 754 π.Χ. – 673 π.Χ.) ήταν ο θρυλικός δεύτερος βασιλιάς της Ρώμης, διαδεχόμενος τον Ρωμύλο. Όταν ανέβηκε στον θρόνο της Ρώμης, ήταν περίπου σαράντα ετών και βασίλεψε από το 715 έως 672 π.Χ..

Σύμφωνα με την παράδοση, η μακρά και ειρηνική βασιλεία του θεωρήθηκε αργότερα ένα είδος Χρυσού αιώνα. Οι Ρωμαίοι απέδιδαν σε αυτόν πολλούς θρησκευτικούς θεσμούς τους: γιορτές, θυσίες και άλλες ιεροτελεστίες, τον θεσμό των Εστιάδων παρθένων και τους Σαλίους (ιερείς τους Άρεως).

Λέγεται ότι αυτός είχε μεταρρυθμίσει το ημερολόγιο, προσθέτοντας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριος στους δέκα μήνες του προηγούμενου ημερολογίου. Παραδίδεται επίσης ότι έγραψε αρκετά βιβλία για τον ιερό νόμο και πως αυτά τα βιβλία ανακαλύφθηκαν, πολλούς αιώνες αργότερα, στον τάφο του, στον Ιανίκολο λόφο.

Ο θρύλος λέει πως τον είχε βοηθήσει ως σύμβουλος στην καταγραφή των νόμων η νύμφη, και μετέπειτα σύζυγος του, Ηγερία, που τον αγαπούσε.

Αναφορές

Αναφέρεται από τον Οβίδιο στις Μεταμορφώσεις αλλά και από τον Πλούταρχο στους παράλληλους βίους «Νουμάς-Λυκούργος» ότι υπήρξε μαθητής του Πυθαγόρα και πως είχε δίκαιο, ενάρετο και ευσεβή χαρακτήρα.

[wikipedia.org]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ