Όταν κυβέρνηση και ελληνική κυριαρχία αγνοούνταν για 72 ολόκληρες ώρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος έχουν και ιερά και όσια σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας τους. Με αποτέλεσμα, σχεδόν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος να θέτουν τα εθνικά συμφέροντα στο ντουλάπι, με συνέπεια να ενδυναμώνονται νομικά, διπλωματικά και επιχειρησιακά οι θέσεις της Τουρκίας.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Από τα επίσημα στοιχεία που θα παρατεθούν, προκύπτει αβίαστα ότι η κυβέρνηση είναι εξόχως επικίνδυνη στη διαχείριση της ελληνικής κυριαρχίας κι όλων των θεμάτων στο Αιγαίο εντός του FIR Αθηνών. Ειδικά τα «μακρά Σαββατοκύριακα»: Την 1η Σεπτεμβρίου η Τουρκία ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει αγγελία για αεροναυτική άσκηση ASFAO* με πυρά στο κεντρικό Αιγαίο, από Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις 5 π.μ., μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2022. Η τουρκική αυτή άσκηση έχει ιδιαίτερη σημασία και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Ομως, η Αθήνα δεν εξέδωσε αγγελία, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και 14.02 -όταν κατεβάζει ρολά η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος- η Τουρκία να εκδώσει την αγγελία Α 5858/22, με την οποία διασύρει την Ελλάδα διεθνώς, διότι ισχυρίζεται ότι δεν εξέδωσε η Ελλάδα αγγελία για την τουρκική άσκηση στον διεθνή εναέριο χώρο και τη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου, και γι’ αυτό η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκδώσει η ίδια την αγγελία. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει την αγγελία Α 5858/22 ως τεκμήριο.

tourkiki aggelia

Η περιοχή της τουρκικής άσκησης είναι σχεδιασμένη στα 6 ν.μ. από τις ακτές Σκύρου, Αη Στράτη, Λέσβου κ.λπ. Με τη σχεδίαση αυτή η Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα παράνομα δεν εξέδωσε αγγελία, γιατί παράνομα έχει ορίσει 10 ν.μ. ΕΕΧ.

Από την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 14.02 μέχρι και τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 05.05 η κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος ήταν ανύπαρκτα και αγνοούντο, θέτοντας σε μέγιστο κίνδυνο την Π.Α. και όλα τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Και τούτο, διότι η τουρκική άσκηση άρχιζε στις 05.05 ημέρα Δευτέρα και η κυβέρνηση δεν είχε αντιδράσει, έστω και τυπικά, προκειμένου να ακυρώσει την τουρκική αγγελία, με αποτέλεσμα η τουρκική αγγελία Α 5858/22 να είναι νόμιμη και σε ισχύ. Το γεγονός αυτό απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Στις 10.30 π.μ. 5 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση ξύπνησε και εξέδωσε αγγελία, την Α 2780/22, με την οποία ακυρώνει την τουρκική, με το αιτιολογικό ότι η περιοχή της τουρκικής άσκησης καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία. Αστραπιαία απάντησε η Τουρκία ότι η άσκηση θα εκτελεστεί κανονικά, διότι η ελληνική είναι παράνομη.

Για την ελληνική αγγελία, την οποία αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», σημειώνονται τα ακόλουθα, που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς: Η ΥΠΑ μολονότι εξέδωσε την αγγελία στις 10.59 αναγράφει ότι… την εξέδωσε στις 07.35 π.μ. Πέραν αυτής της πονηρίας, η αγγελία αναγράφει ότι μολονότι η αγγελία εκδόθηκε στις 07.35 π.μ. Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, έχει ισχύ από τις 05.05 της ίδιας ημέρας. Τώρα πώς γίνεται να εκδίδει την αγγελία έστω και στις 07.35 και να δηλώνει ότι έχει ισχύ αναδρομική από τις 05.00 είναι για το τρελοκομείο και ξεφτιλίζει τη χώρα διεθνώς, δηλαδή με πονηρίες και εξευτελισμούς προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την Τουρκία στα εθνικά θέματα.

Ο χάρτης και η τουρκική αγγελία που αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβητήσεις. Παράλληλα η ελληνική αγγελία Α 2780/22 επιβεβαιώνει το σύνολο του ρεπορτάζ και δείχνει ότι η Τουρκία εκτελεί την άσκηση πάνω σε ελληνική κυριαρχία. Ωστόσο, στην ελληνική αγγελία, λόγω της ελληνικής πολιτικής του τριημέρου, η ΥΠΑ βαρέθηκε να αναγράψει στην αγγελία ότι είναι παράνομο το τουρκικό αίτημα και η τουρκική αγγελία, διότι καταλαμβάνει μεγάλη περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που το απαγορεύει αυστηρά ο ΙCAΟ.

*ASFAO: Αεροπορικές προσβολές με πραγματικά πυρά εναντίον στόχων επιφανείας, ξηράς ή θαλάσσης

Πρόβα τζενεράλε για επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας

tourkika
Τουρκικά μαχητικά κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης με πραγματικά πυρά και ανεφοδιασμό εν πτήσει

Η Τουρκία με την άσκηση ASFAO με πυρά στο κεντρικό Αιγαίο, καταλαμβάνοντας ελληνική κυριαρχία για 52 ημέρες -χωρίς ουσιαστική αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη-, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που βάλλουν επιχειρησιακά εναντίον των ελληνικών συμφερόντων: Η άσκηση αυτή είναι πρόβα τζενεράλε για επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, διότι κάνει ανεφοδιασμούς των τουρκικών αεροσκαφών εν πτήσει στο τουρκικό έδαφος (AIR TO AIR REFUELING), AAR.

Για την περιοχή AAR (βλέπε χάρτη) η Αγκυρα έχει εκδώσει αγγελίες για τις ίδιες ημερομηνίες και ώρες, που εκτελούνται οι τουρκικές επιχειρήσεις ASFAO με πυρά στο κεντρικό Αιγαίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Τουρκία να μπορεί να εκτελεί εντατικές και παρατεταμένες επιχειρήσεις σε βάρος της Ελλάδαςδιότι με το AAR επιχειρησιακά τετραπλασιάζει την αεροπορική ισχύ των τουρκικών F-16. Και τούτο διότι τα τουρκικά F-16 από τα αεροδρόμια Balikeshir και Badirma θα μπορούν να επιχειρούν στο Αιγαίο είτε σε ρόλο αναχαίτισης είτε βομβαρδισμού και να πηγαίνουν στη συνέχεια στην περιοχή AAR, όπου θα τα περιμένουν τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού KC-135 για να τα ανεφοδιάζουν εν πτήσει και να επιστρέφουν στο Αιγαίο.

Η Τουρκία με την άσκηση αυτή θέτει διεθνώς την ελληνοτουρκική διαφορά των 6-10 ν.μ. ΕΕΧ, για να προβάλλει για πολλοστή φορά τη θέση της περί ελληνικής παρανομίας του ΕΕΧ των 10 ν.μ. Ο ΕΕΧ των 10 ν.μ. είναι ένα κύριο τουρκικό θέμα στον κατάλογο των ελληνοτουρκικών διαφορών από πλευράς Τουρκίας, το οποίο δεν αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Και επειδή την ελληνική αδυναμία τη γνωρίζει πολύ καλά, η Τουρκία έχει θέσει πρώτο θέμα τον ελληνικό ΕΕΧ των 6-10 ν.μ. ως ελληνική βασική παρανομία στην επιστολή, που έστειλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου την 1η Σεπτεμβρίου 2022, στις 25 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον γενικό γραμματέα ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΙCΑΟ, στον ΙΜΟ, στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που παρανομεί σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εμποδίζει την ασφαλή αεροναυτιλία στην περιοχή.

Η Τουρκία με αυτή την άσκηση προσπαθεί να εκθέσει την Ελλάδα διεθνώς, με το αιτιολογικό ότι η χώρα δεν εκδίδει αγγελία για την εκτέλεση τουρκικής άσκησης στο διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών (λόγω αρμοδιότητας από τον ΙCAΟ). Πλην όμως αποκρύπτει από τη διεθνή κοινότητα ότι περιοχή της άσκησης καταλαμβάνει ΕΕΧ. Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να εξουδετερώσει τον παραπάνω τουρκικό ισχυρισμό, εκδίδοντας άμεσα αγγελία για την τουρκική άσκηση και στην παράγραφο της ΝΟΤΑΜ «διαδικασίες αεροσκαφών άσκησης» να επισημαίνει ότι τα αεροσκάφη της άσκησης δεν θα προσεγγίζουν εγγύτερα των 10 ν.μ. του ΕΕΧ.

Με την τεχνική αυτή θα κάλυπτε και τις αρμοδιότητες της Ελλάδας στο FIR και τα 10 ν.μ., γιατί η ζημιά θα περιοριζόταν μόνον στα 10 ν.μ. και όχι στο σύνολο των αρμοδιοτήτων που έχει εκχωρήσει ο ΙCΑΟ στην Αθήνα για το FIR Αθηνών.

Μολονότι η Τουρκία παραβίασε κατάφωρα τον ΙCΑΟ εκδίδοντας παράνομα αγγελία για το FIR Αθηνών και μάλιστα για μεγάλη περιοχή και μεγάλο χρονικό διάστημα της άσκησης, εντούτοις η κυβέρνηση σιώπησε κι όχι μόνον δεν κατήγγειλε την Τουρκία στον ICΑΟ, αλλά ούτε συμπεριέλαβε τις τουρκικές αυτές παρανομίες στην ελληνική αγγελία, χώρια το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ για το οποίο η κυβέρνηση σιώπησε.

Ας θυμηθούν τον Σαγγάριο

Πέραν των νομικών, πολιτικών και διπλωματικών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπάρχει και η επιχειρησιακή διάσταση του θέματος. Στην περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, σε εφαρμογή της ρητορικής της «θα έρθουμε βράδυ και θα σας ρίξουμε στη θάλασσα» και άλλα τέτοια φαιδρά, η Τουρκία οφείλει να ξεδιπλώσει όλη την ιστορία και να ψάξει να βρει τι έπαθε, πρώτα, στον Σαγγάριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ