Τι συμβαίνει τελικά με τον προσωπικό γιατρο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χαμηλές πτήσεις που καταγράφει έως τώρα ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχουν πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα μεγάλα προβλήματα που εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα (κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη) με τη χαμηλή συμμετοχή των γιατρών οδηγούν αργά αλλά σταθερά την πολυδιαφημιζόμενη ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» του Θάνου Πλεύρη σε ακόμα μία αποτυχημένη προσπάθεια αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε χθες ερώτηση στον Θάνο Πλεύρη αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού, κάνοντας λόγο για αρρυθμίες αλλά και για πολλά προβλήματα, τα οποία είχαμε επισημάνει ήδη από το φύλλο της Τετάρτης.

«Η διαδικασία φαίνεται να έχει “βαλτώσει”, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας οι μόνοι διαθέσιμοι γιατροί είναι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των Πολυδύναμων Ιατρείων. Αυτό σημαίνει ότι κάτοικοι των πόλεων αναγκάζονται (υπό την απειλή των μεγάλων οικονομικών επιβαρύνσεων στα φάρμακα και στις εξετάσεις) να δηλώσουν προσωπικούς γιατρούς που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ της επαρχίας ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, με τους οποίους δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ. Προσωπικός γιατρός χωρίς προσωπική επαφή με τον ασθενή!» αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης ο Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας πως η πολιτική του υπουργείου στο ζήτημα αυτό είναι αδιέξοδη.

Στην ερώτηση Ξανθού, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σήκωσε το γάντι απαντώντας σε πολύ υψηλούς τόνους. «Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε παταγωδώς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ανασταλεί ουσιαστικά πλήρως η λειτουργία του» δήλωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού δίνει αποτελέσματα.

«Η αμηχανία του κ. Ξανθού για την επιτυχία του προσωπικού γιατρού, που στον πρώτο μήνα λειτουργίας του εγγράφηκε υπερδιπλάσιος αριθμός πολιτών και πενταπλάσιος αριθμός γιατρών από ό,τι στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του οικογενειακού γιατρού, είναι έκδηλη. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποτύχει ένας θεσμός που διασφαλίζει δωρεάν γιατρό για όλους τους πολίτες. Μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσει το σύστημα του να πληρώνει ιδιωτική επίσκεψη ο πολίτης» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης, που τόνισε καταλήγοντας:

«Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος η χώρα μας θα έχει ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί τη βάση για το νέο ΕΣΥ, κόντρα στην γκρίνια του ΣΥΡΙΖΑ και στα ιδιωτικά συμφέροντα που επιθυμούν ο πολίτης να πληρώνει από την τσέπη του. Εκεί που απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ξανθός, πετυχαίνει η Νέα Δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση των ιδιωτών γιατρών, που έχουν προσφύγει και στο ΣτΕ ήδη από τα μέσα Αυγούστου. Η συμμετοχή των γιατρών στην Αττική δεν καλύπτει ως τώρα ούτε το 50% των αναγκών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν την πορεία του θεσμού αυτού με το πραξικόπημα που συντελείται στις εκλογές του Πανελλήνιου Ιατρικού Σύλλογο ώστε να υπάρξει αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ