Υποκλοπές: Σαρώνει μάρτυρες με απόλυτη μυστικότητα η δικαιοσύνη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή.

Απόρρητες καταθέσεις, άρσεις απορρήτου από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συμβάσεις από την ΕΥΠ για προμήθειες πάσης φύσεως και η εξέταση μαρτύρων που θεωρούνται «κλειδιά» συνθέτουν τις συντονισμένες ενέργειες των εισαγγελέων που διερευνούν τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις

Ιωάννα Μάνδρου απο την kathimerini.gr

Το κλιμάκιο των εισαγγελέων –Αγγελική Τριανταφύλλου, Κώστας Σπυρόπουλος, υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου– έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», προχωρήσει σε σαρωτικές κινήσεις και έχει συλλέξει σημαντικά στοιχεία, που ενδέχεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις στις δικαστικές έρευνες για τις υποκλοπές και το παράνομο λογισμικό Predator.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, ήδη οι εισαγγελείς έχουν λάβει με απόλυτη μυστικότητα καταθέσεις από υπαλλήλους της ΕΥΠ, εργαζομένους σε εταιρείες (Intellexa και Κrikel) που εμπλέκονται στις παρακολουθήσεις με το παράνομο λογισμικό, ενώ παράλληλα έχουν υποβάλει αιτήματα για άρση απορρήτου των επικοινωνιών.

Συνολικά προσώρας έχουν εξεταστεί, πλην δημοσιογράφων και καταγγελλόντων, πέντε μάρτυρες από ΕΥΠ και εμπλεκόμενες εταιρείες.

Παράλληλα οι εισαγγελικές αρχές έχουν αποστείλει αιτήματα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για επιβεβαίωση παρακολουθήσεων που αφορούν συγκεκριμένες επικοινωνίες, όπως για παράδειγμα αποστολή ύποπτων sms σε άτομα που έχουν καταγγείλει την παρακολούθησή τους, όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και άλλοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απαντούν άλλοτε με σαφήνεια και άλλοτε με τρόπους που δημιουργούν νέα ερωτηματικά που σχετίζονται με την αποστολή αυτών των ύποπτων μηνυμάτων ενεργοποίησης του παράνομου – κακόβουλου λογισμικού.

Παράλληλα, η εξέταση υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας των πέντε μαρτύρων από ΕΥΠ και εμπλεκόμενες εταιρείες, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, έχει προσδώσει στις έρευνες νέα ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία ελέγχονται και διασταυρώνονται.

Οι εξετασθέντες μάρτυρες, σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, έδωσαν στοιχεία για το πώς λειτουργούσε το παράνομο – κακόβουλο λογισμικό, ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για σειρά συμβάσεων στη λογική της ρώσικης κούκλας (μπάμπουσκα, η μία μέσα στην άλλη), δίνοντας αξιόλογες πληροφορίες για τις ύποπτες χρήσεις του παράνομου λογισμικού.

Oι δέκα εργαζόμενοι

Και ενώ οι απόρρητες καταθέσεις είτε υπαλλήλων της ΕΥΠ είτε των εμπλεκομένων εταιρειών έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία έχει ήδη λίστα με δέκα εργαζομένους σε Intellexa και Krikel τους οποίους θεωρεί μάρτυρες-«κλειδιά». Και για τους δέκα έχουν εντοπιστεί τα πλήρη στοιχεία και αποστέλλονται κλήσεις, καθώς ορισμένοι από αυτούς δεν είναι ημεδαποί αλλά υπήκοοι άλλης χώρας, όπως του Ισραήλ.

Η εξέτασή τους έχει προσδιοριστεί υπό καθεστώς μυστικότητας για όσους εξ αυτών έχουν δηλώσει ότι θα προσέλθουν, καθώς υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν δείξει πρόθεση συνεργασίας με τις εισαγγελικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, εισαγγελικές πηγές δήλωναν στην «Κ» ότι «η Δικαιοσύνη κινείται στην κατεύθυνση της αναζήτησης της πραγματικότητας και της αλήθειας, χωρίς να παρασύρεται από αδιευκρίνιστης σκοπιμότητας παροχέτευση στοιχείων».

Από την άλλη, η Εισαγγελία της Αθήνας που έχει ήδη ενοποιήσει τις έρευνες για το σύνολο των καταγγελιών για παρακολουθήσεις (δύο εισαγγελείς διερευνούν τα πάντα) αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη λεπτομερή κατάθεση του εκδότη της εφημερίδας «Documento» Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος θα προσέλθει την προσεχή Τρίτη σε αναλυτική κατάθεση.

Η κλήση του για εξέταση από τις εισαγγελικές αρχές για την Παρασκευή, προχθές, δεν οδήγησε σε πλήρη κατάθεση του μάρτυρα, παρά μόνον στην παράθεση ορισμένων στοιχείων, καθώς ζήτησε να καταθέσει εφ’ όλης της ύλης μετά και το σημερινό δημοσίευμα.

Μετά και την κατάθεση Βαξεβάνη, αν τα στοιχεία που θα δοθούν εκτιμηθούν ως σημαντικά, εισαγγελικές πηγές δεν απέκλειαν νέες κινήσεις από εισαγγελικής πλευράς και επίσπευση των ερευνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ