Γιώργος Βενετσάνος: Πολιτικά 2500 ετών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Έχουμε μια ιστορία που όχι μόνο χάνεται στα βάθη των αιώνων και της προϊστορίας, αλλά μας διδάσκει και αρκετά πράγματα που ενίοτε είναι και επίκαιρα. Όταν πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ο Αριστοτέλης έγραψε τα «Πολιτικά», αποδείχθηκε ότι ήταν όχι μόνο επίκαιρος και σοφός, αλλά φάνηκε ότι ήξερε τον σχεδιασμό όλων όσων ήθελαν να εξοντώσουν το λαό.

Ο Πλάτωνας από την άλλη πλευρά, είχε σκιαγραφήσει πλήρως το αποτέλεσμα για όσους ήταν και είναι άβουλοι και αμέτοχοι στα κοινά, που είχε και έχει ως συνέπεια να φέρνουν πάνω από τα κεφάλια τους επικίνδυνους και καταστροφικούς κυβερνήτες.

Διαβάστε στο παρακάτω απόσπασμα την σημασία των λόγων τους και βγάλτε μόνοι σας τα όποια συμπεράσματα σας:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ πολιτικά: «Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος και αφ’ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά.»

ΠΛΑΤΩΝΑΣ είχε γράψει για τον λαό: «Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερους τους.»

Αυτά μας τα μεταφέρουν οι προγονοί μας, εμείς εάν διατηρούμε έστω και στο ελάχιστο την μνήμη τους, ας ενστερνιστούμε αυτές τις συμβουλές, παροτρύνσεις, διδάγματα και ας πράξουμε ανάλογα, κοιτάζοντας το συμφέρον της χώρας και του έθνους μας. Κατά κύριο λόγο όμως αυτά πρέπει να τα ενστερνιστούν, καταλάβουν, νιώσουν, όσοι κατά καιρούς και πριν και τώρα και μετά, θα κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ