Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Εξαδάκτυλος ζητά την απόσυρση του άρθρου 10 απο το νομοσχέδιο για την υγεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζονται οι εντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποιο συνεχίζει να προκαλεί αναταραχές στις τάξεις των γιατρών της χώρας.

Την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, 23/11, ζήτησε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σημειώνοντας ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρσή του.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι για το οποίο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εκφράσει την αντίθεσή του από την πρώτη στιγμή, επισημαίνοντας το πολλαπλώς σε όλες τις σχετικές συζητήσεις, καθώς, όπως υποστηρίζει, ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας, ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «να επιδείξει πολιτική σοφία, αποσύροντας το άρθρο 10 και να μη θεωρηθεί θέμα γοήτρου». Εξέφρασε, επίσης, την αντίθεση του κλάδου και για το άρθρο 7, το οποίο που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ.

Να μην χρησιμοποιούνται οι νέοι γιατροί για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ

Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών τόνισε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά και πρωτίστως την εκπαίδευση τους, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας, εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πρότεινε τουλάχιστον τρεις μήνες από το «foundation year» να αναγνωρίζονται ως χρόνος ειδικότητας.

Όσον αφορά δε στις διαδικασίες κρίσης των γιατρών, υπογράμμισε ότι απαιτείται απλοποίηση μέσω αντικειμενικών κριτηρίων, μικρότερων αριθμητικά επιτροπών στις οποίες δεν έχουν θέση οι Διοικητές των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ώστε οι κρίσεις να ολοκληρώνονται με ταχύτητα και με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια, ενώ αναφορικά με τις αλλαγές που προβλέπονται για τους τοκετούς, ζήτησε οι ρυθμίσεις να προσαρμοστούν στις προτάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε την αύξηση των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, επαναφορά των μισθών τους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, καθώς και λύση στο θέμα των επικουρικών γιατρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ