Η Αθήνα θα περιμένει πολύ την κατάργηση της τουρκολιβυκής ΑΟΖ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ελληνικές σαμπάνιες στήθηκαν, αλλά δεν άνοιξαν για τον εορτασμό της «διάλυσης της τουρκολιβυκής ΑΟΖ» μετά την κίνηση της Αιγύπτου να «οριοθετήσει μονομερώς» την ΑΟΖ της με τη γειτονική Λιβύη. Και τούτο διότι η κίνηση της Αιγύπτου είναι έωλη, χωρίς νομική βάση και καμιά διεθνή ισχύ.

Από την Κύρα Αδάμ

Εξάλλου, η μονομερής οριοθέτηση της ΑΟΖ της Αιγύπτου με τη Λιβύη ουδόλως επηρεάζει το τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην τουρκολιβυκή, το οποίο «ακουμπά» στις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης, στην Κάρπαθο και στις ακτές της ανατολικά της Ρόδου έως το Καστελόριζο.

Αναλυτικότερα:

Το βιαστικό προεδρικό διάταγμα της Αιγύπτου για «μονομερή οριοθέτηση» της αιγυπτιακής ΑΟΖ με τη Λιβύη είναι έωλο και παράνομο, διότι παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας ρητώς και σαφώς ορίζει ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ σε χώρες με παρακείμενες ακτές (περίπτωση Αιγύπτου – Λιβύης) ή με απέναντι ακτές (περίπτωση Ελλάδας – Λιβύης, Ελλάδας – Αιγύπτου, Ελλάδας – Τουρκίας, κ.λπ.) γίνεται μόνο με διαπραγματεύσεις και ουδέποτε μονομερώς. Επομένως, η οριοθέτηση ΑΟΖ Αιγύπτου – Λιβύης μπορεί να γίνει μόνον με διμερείς διαπραγματεύσεις. Με άλλα λόγια, το Κάιρο στέλνει μήνυμα στην Τρίπολη να διαπραγματευθεί την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο (πιθανότατα με την υψηλή έγκριση της Αγκύρας).
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ από τον Ιανουάριο του 2021 έχει αναρτηθεί στον επίσημο Πίνακα 104 του ΟΗΕ και είναι νόμιμο, διεθνώς αποδεκτό και σε ισχύ. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην καταγγείλει, ως όφειλε, στον ΟΗΕ στο κατάλληλο χρονικό διάστημα το μνημόνιο και τώρα εξακολουθεί να εμπαίζει το σύμπαν, καταγγέλλοντας εκ των υστέρων και αναποτελεσματικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο». Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ (οι νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ φαίνεται ότι ζητούν επιπλέον συντεταγμένες για να ορίσουν την περιοχή, και όχι τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ). Επομένως η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ δεν έχει την επίσημη έγκριση του ΟΗΕ και δεν έχει διεθνή νομική ισχύ.
Η άτυπη «μονομερής οριοθέτηση» της ΑΟΖ της Αιγύπτου με τη Λιβύη στο δυτικό άκρο της «ξύνει» ελαφρώς -δηλαδή επικαλύπτει ελάχιστα- την τουρκολιβυκή ΑΟΖ μόνο στην περιοχή της λιβυκής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στη συνολική τουρκολιβυκή.
Η άτυπη και παράνομη μονομερής οριοθέτηση της αιγυπτιακής ΑΟΖ με τη Λιβύη ουδόλως αφορά την Ελλάδα. Και τούτο διότι μόνον το τμήμα της τουρκικής ΑΟΖ μέσα στη συνολική τουρκολιβυκή ΑΟΖ (από την περιοχή ανατολικά της Ρόδου – Καστελόριζου, τις νότιες ακτές της Καρπάθου και τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης, μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού) επικαλύπτει την εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή αυτή, τις συντεταγμένες της οποίας οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε έχουν κατονομάσει.
Το τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην ελληνοαιγυπτιακή μερική συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ 26ου-28ου μεσημβρινού αλληλεπικαλύπτεται μερικώς από την περιοχή της τουρκικής ΑΟΖ μέσα στη συνολική τουρκολιβυκή. Ομως η τουρκολιβυκή ΑΟΖ στο σύνολό της είναι νόμιμη και σε ισχύ από τον ΟΗΕ, ενώ η ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ περιμένει ακόμα… στη στάση του λεωφορείου προς τον ΟΗΕ.
Στην περίπτωση που Κάιρο και Τρίπολη αποφασίσουν οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, οι διαπραγματεύσεις θα συμπεριλάβουν κατ’ ανάγκην και την Αγκυρα, που μετέχει στην εν ισχύ τουρκολιβυκή ΑΟΖ.
Μόνον στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Τρίπολης θεωρήσει ότι η οριοθέτηση της αιγυπτολιβυκής ΑΟΖ είναι σημαντικότερη από την τουρκολιβυκή ΑΟΖ, μόνον τότε η Λιβύη μπορεί να καταργήσει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ ως συμβαλλόμενο μέρος. Και ουδείς άλλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ