Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Καταρρέει το ΕΣΥ: Πάνω από 400 γιατροί έφυγαν το 2022

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολιτική διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που υπηρετούν με συνέπεια οι Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική έξοδο των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία. Τα στοιχεία προκαλούν σοκ και δέος, καθώς τον τελευταίο χρόνο οι παραιτήσεις γιατρών από το σύστημα υγείας έχουν ξεπεράσει τις 400.

Κατά κύριο λόγο οι παραιτήσεις αφορούν νέους γιατρούς, οι οποίοι φεύγουν για το εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο ιατρικό περιβάλλον και εργασιακό μέλλον. Στη λίστα όμως των αποχωρήσεων βρίσκονται και έμπειροι γιατροί του συστήματος Υγείας, οι οποίοι αποχωρούν για τον ιδιωτικό τομέα, μη αντέχοντας την εικόνα διάλυσης των νοσοκομείων.

Στην αποκάλυψη των στοιχείων που προκαλούν σοκ προέβη ο γιατρός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, εξηγώντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η είδηση αυτή ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού κράτους που έχουν τοποθετήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το καταστροφικό δίδυμο του Υπουργείου Υγείας, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα.

Και αυτό διότι το έγκλημα που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρόνο έρχεται να προστεθεί σε όσα τραγικά συνέβησαν την περίοδο 2019-2021. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αλλά και τις μαρτυρίες των γιατρών, οι 400 αποχωρήσεις του 2022 είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτό που συνέβη τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Υπολογίζεται πως στα χρόνια της πανδημίας ένα ποσοστό μεταξύ 30-40% των εκπαιδευόμενων νέων γιατρών αποχώρησε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πάνω από 20.000 Ελληνες γιατροί εργάζονται αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό και δη στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Οι λόγοι της μαζικής εξόδου των γιατρών από τα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτίστως δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την άσκηση των ιατρικών τους καθηκόντων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας τους και τις αποδοχές τους.

Στα όρια η λειτουργία των νοσοκομείων

Τα τελευταία τρία χρόνια γιατροί από όλη τη χώρα καταγγέλλουν πως εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες ασφαλείας επικίνδυνες για την δημόσια υγεία. Διασωληνώσεις εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, διακομιδές ασθενών από ανειδίκευτους γιατρούς και ελλείψεις προσωπικού συνθέτουν ένα σκηνικό που συνομολογεί πως τα νοσοκομεία λειτουργούν με οριακό τρόπο.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση παραίτησης από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου της γιατρού Ελένης Ιωαννίδου πριν από δύο εβδομάδες. «Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ, γιατί με αυταρχικό τρόπο μού επιβλήθηκε να συμμετάσχω σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών, παρά την έγγραφη και έντονη αντίθεσή μου που πηγάζει από τη μη ειδίκευσή μου σε αυτό το αντικείμενο» είπε ανάμεσα σε άλλα και συμπλήρωσε: «Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ, γιατί εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορώ να λειτουργήσω το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο και ντρέπομαι τους ασθενείς που νοσηλεύω, όταν τους λέω ότι δεν γίνεται επανεξέταση».

Την ίδια ώρα, οι μισθοί των γιατρών στην Ελλάδα είναι μακράν οι χαμηλότεροι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, τουλάχιστον 30-40% κάτω. Στη Ρουμανία αυτή τη στιγμή οι μισθοί είναι τουλάχιστον διπλάσιοι ή τριπλάσιοι, ενώ όσοι πηγαίνουν στη Γερμανία ξεκινάνε με μισθούς που αγγίζουν τις 4.000-5.000 ευρώ. Ο ειδικευόμενος γιατρός πληρώνεται 3 ευρώ την κάθε ώρα της εφημερίας ως υπερωριακή απασχόληση.

Κόκκινο πανί οι «γαλάζιες» διοικήσεις

Πέρα από τις παθογένειες που δημιουργήθηκαν από τη μνημονιακή λαίλαπα και από την πανδημία, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που εντείνει την έξοδο φυγής των γιατρών από τα νοσοκομεία. Ο παράγοντας αυτός σχετίζεται με την ασυδοσία των «γαλάζιων» διοικητών που το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κόκκινο πανί για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και δύο εβδομάδες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν μετ’ επιτάσεως την παραίτηση του διοικητή Χαλκιαδάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ