Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Οι Γερμανοί βάζουν στο «μάτι» τα ελληνικά Leopard: «Είναι κατάλληλα για την Ουκρανία»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των Leopard» είναι ο τίτλος της γερμανικής WELT αναφερόμενη στις αποστολές αρμάτων στην Ουκρανία. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «Η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα τανκς αυτού του τύπου στην Ευρώπη».

Όπως σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα, «καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα άρματα μάχης τύπου Leopard, όσα η Ελλάδα: Περίπου 350 τύπου Leopard 2 και 500 τύπου Leopard 1. Ανάμεσά τους και 183 τύπου Leopard 2A4, ενός παλαιότερου μοντέλου, για το οποίο οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση στην Ουκρανία». Και υπενθυμίζει ότι το Κίεβο, χρειάζεται «μερικές εκατοντάδες» κύρια άρματα μάχης για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία.

«Η Αθήνα από μόνη της θα μπορούσε να προμηθεύσει ένα μεγάλο μέρος τους», αναφέρεται, την ίδια ώρα που ο Όλαφ Σολτς απέφευγε επί μακρόν να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή γερμανικών Leopard στην Ουκρανία.

04988378 9FC3 4363 B4F1 B95109BB376D

WELT: Τα ελληνικά Leopard θα μπορούσαν να πάνε στην Ουκρανία

Αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της WELT:

Καθώς τα τανκς είναι γερμανικής κατασκευής, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο βήμα. Αλλά ακόμα κι αν το Βερολίνο έδιδε το «πράσινο φως», η Αθήνα κρατά μέχρι στιγμής χαμηλό προφίλ και δεν έχει δείξει καμία προθυμία να αναλάβει πρωτοβουλίες στη διελκυστίνδα για τα άρματα μάχης.

«Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία από την πρώτη μέρα της εισβολής», δηλώνει ο Σπύρος Πλάκουδας, ειδικός σε θέματα Άμυνας που διδάσκει στο Rabdan Academy στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλά η Αθήνα «δεν έχει την πολυτέλεια να στείλει όπλα ή οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, εκτός εάν οι σύμμαχοί της τα αντικαταστήσουν με παρόμοια ή καλύτερα συστήματα».

Ο λόγος είναι ο εξ Ανατολών γείτονας της Ελλάδας, η Τουρκία. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τους φυσικούς πόρους. Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι εντάσεις οδήγησαν σχεδόν σε στρατιωτική σύγκρουση.

Μετά από μια σύντομη φάση αποκλιμάκωσης, η κατάσταση επιδεινώνεται ξανά από την περασμένη άνοιξη και μετά. Επί μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan απειλούσε ότι Τούρκοι στρατιώτες «ενδεχομένως να έρθουν στην Ελλάδα μία νύχτα».

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν κάνετε λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα προελάσουν», δήλωσε πρόσφατα ο Erdogan απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε εξοπλισμούς . Σε σχέση με το ΑΕΠ της, η Αθήνα ξοδεύει τα περισσότερα για την Άμυνα από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, όπως χειροβομβίδες, καλάσνικοφ και πυρομαχικά. Επιπλέον, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφόρτωσης στο πλαίσιο της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Οι λόγοι εθνικής ασφάλειας

Όμως λόγοι εθνικής Ασφαλείας περιορίζουν την προθυμία για βοήθεια. «Η υποστήριξη που παρέχουμε στην Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της Άμυνας της χώρας», δήλωσε πρόσφατα ο Μητσοτάκης.

Γι’ αυτό και πριν από λίγους μήνες η Γερμανία και η Ελλάδα συμφώνησαν την «Κυκλική Ανταλλαγή Οπλικών Συστημάτων»: Η Αθήνα συμφώνησε να παραδώσει 40 τεθωρακισμένα σοβιετικής κατασκευής BMP-1 στην Ουκρανία και θα λάβει ως αντάλλαγμα τον ίδιο αριθμό γερμανικών Marder.

Ωστόσο, η υλοποίηση της συμφωνίας δεν γίνεται ομαλά. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει παραδώσει 20 άρματα μάχης στην Ουκρανία και έχει λάβει σε αντάλλαγμα 14 Marder. Τα υπόλοιπα Marder φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν, κάτι που προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ελλάδα. Δημοσίευμα κάνει λόγο για «φιάσκο», καθώς η Δύση φαίνεται να δίδει προτεραιότητα στην ενίσχυση της Ουκρανίας, βλάπτοντας έτσι την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να προμηθεύσει την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, υποστηρίζει ο Πλάκουδας. Δεν πρόκειται μόνο για άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά και για συστήματα αεράμυνας.

Η «Κυκλική Ανταλλαγή Οπλικών Συστημάτων» με τη Γερμανία σχετίζεται επίσης και με μια «σημαντική συμφωνία για Leopard, Lynx, Marder, την αμυντική συνεργασία, επενδύσεις στην Αμυντική Βιομηχανία κλπ». Το Βερολίνο και η Αθήνα «εξακολουθούν να συζητούν πολύ ζεστά αυτά τα θέματα».

Εκτός από την εθνική Ασφάλεια, ένα δεύτερο επιχείρημα είναι σημαντικό για την Ελλάδα στην όλη συζήτηση για τα τανκς: Το μεγάλο απόθεμα όπλων της Τουρκίας. Η Αθήνα αναρωτιέται, γιατί δεν ασκείται πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Εν τω μεταξύ, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρεται σε ακριβείς αριθμούς. Σύμφωνα όμως με στοιχεία του International Institute for Strategic Studies, η Τουρκία διαθέτει 316 Leopard 2A4, 170 Leopard 1A4 και 227 Leopard 1A3.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Άγκυρα προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο της Ουκρανίας. Προμηθεύει το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως επιθετικά drones, ενώ έχει καταδικάσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει προσέγγιση με τη Μόσχα, ιδίως σε θέματα Οικονομικής και Ενεργειακής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Πλάκουδα, η τουρκική κυβέρνηση πιθανότατα θα ήταν πρόθυμη να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία «αν είχε απτό όφελος από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ» -με αυτό νοούνται τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η Άγκυρα προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να εκσυγχρονίσει τον στόλο της, αλλά εκφράζεται αντίδραση από το Κογκρέσο.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες ούτε ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορεί να δώσει τέτοια υπόσχεση στον Τούρκο ομόλογό του».

Όσον αφορά την υποχρεωτική συναίνεση από μέρους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, ο κ. Πλάκουδας επισημαίνει ένα προηγούμενο:

Η Τουρκία φέρεται να ανέπτυξε άρματα μάχης τύπου Leopard στη Βόρεια Κύπρο, ένα de facto κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα. Για τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ, η περιοχή θεωρείται κατεχόμενη. Η χρήση τανκς Leopard θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ