Ο Χατζηδάκης προανήγγειλε προεκλογικό μποναμά: Εκτακτη ενίσχυση σε όσους δεν πήραν αύξηση σύνταξης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη χορήγηση έκτακτου προεκλογικού επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο λόγος είναι η τεράστια κοινωνική κατακραυγή κατά της κυβέρνησης, η οποία, αν και είχε υποσχεθεί από το 2018 ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν το έπραξε, με συνέπεια οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις να δοθούν στο 44% των συνταξιούχων και, μάλιστα, όχι ακέραια σε όλους.

Ετσι, έπειτα από μήνες δηλώσεων και θετικών δημοσιευμάτων από τα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ήρθε η ώρα της ψυχρολουσίας για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας, στα καύσιμα και σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωστής Χατζηδάκηςσημείωσε ότι η κυβέρνηση στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τυχόν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, θα εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετης παρέμβασης «για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων».

Ακριβής εικόνα σε σχέση με το ύψος της ενίσχυσης δεν έχει σχηματιστεί ακόμη στο υπουργείο Εργασίας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το επικρατέστερο σενάριο αυτήν τη στιγμή είναι να δοθεί ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση ένα ποσό με κριτήριο όχι το ποσό της σύνταξης ούτε το συνολικό εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό), αλλά καθαρά το εάν ένας συνταξιούχος πήρε ή όχι αύξηση.

Σε αυτήν την περίπτωση οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το ύψος της προσωπικής διαφοράς δεν είναι συνάρτηση και του ύψους της σύνταξης. Δηλαδή μπορεί μία σύνταξη των 750 ευρώ να έχει 300 ευρώ προσωπική διαφορά και να μην πήρε καθόλου αύξηση, ενώ μία σύνταξη των 1.500 ευρώ να μην έχει καθόλου προσωπική διαφορά και να πήρε ακέραια την αύξηση του 7,75%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας, από τα 2.600.000 συνταξιούχων, οι 910.000 δεν επηρεάζονται από τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς,όμως έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα είτε έχουν έμμεση αύξηση λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παραδέχεται, επίσης, ότι «το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από αυτές τις συνδυαστικές αυξήσεις». Επομένως, δεν έλαβαν ούτε την αύξηση του 7,75% ούτε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ ούτε είδαν τις πενιχρές αυξήσεις των 2, 3, 5 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς.

Συνταξιουχικές οργανώσεις, όπως το ΕΝΔΙΣΥ, εξέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες οργισμένες ανακοινώσεις, κατηγορώντας τους κυρίους Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για εμπαιγμό: «Ανακοίνωσαν αυξήσεις στις συντάξεις και για να καλύψουν την ντροπή από το πετσόκομμα που υπέστησαν πάνω από 1.168.000 δικαιούχοι, φρόντισαν να τις συνδέσουν με παλιότερες αυξήσεις “ψίχουλα”, που έδωσαν τον Δεκέμβριο! Μιλάμε για την απόλυτη έννοια της ξεφτίλας, για την αποθέωση της δημιουργικής λογιστικής. Μόνο που με τέτοια “κολπάκια”, κύριε Χατζηδάκη, δεν γεμίζει το πιάτο του συνταξιούχου για μεσημεριανό ούτε ζεσταίνεται το σπίτι του. Δεν μπορεί ο συνταξιούχος να ζήσει με ψεύτικες υποσχέσεις ούτε με λογιστικές μειώσεις της προσωπικής διαφοράς ούτε με αυξήσεις-φιλοδώρημα, 2 και 3 και 5 και 10 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή σας να εμπαίζετε τους συνταξιούχους» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ