Το αφεντικό τρελάθηκε – Επικουρικές Συντάξεις: Θα δοθούν αναδρομικά σε 40.000 ασφαλισμένους – Ποιες ειναι οι προϋποθέσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη χορήγηση προκαταβολής για 40.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο προεκλογικού χαρακτήρα που έρχεται να κρύψει την αποτυχία της κυβέρνησης στην εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, οι οποίες, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» το περασμένο Σάββατο, ξεπερνούν τις 127.000.

Σύμφωνα με την εξειδίκευση του υπουργείου Εργασίας, η προκαταβολή αφορά ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης). Η προκαταβολή θα χορηγηθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, έως τις 15 Μαρτίου 2023, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Ανέρχεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Επομένως, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ. Με δεδομένο όμως ότι, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, υπάρχουν επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν από το 2016, τότε τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν τα 7.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται σήμερα σε 195 ευρώ.

Επομένως, όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση, οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν και αναδρομικά από τη διαφορά από τα 100 ευρώ έως το τελικό ύψος της επικουρικής τους. Ερωτώμενος για το πόσοι είναι οι δυνητικά ωφελούμενοι, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί ήδη απόφαση κύριας σύνταξης είναι περίπου 80.000. Από αυτές περί τις 40.000 αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Επομένως η προκαταβολή εκτιμάται ότι θα αφορά περίπου 40.000 ασφαλισμένους.

Το ποσό θα είναι εφάπαξ διότι και σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας, η απόφαση για την απονομή της επικουρικής σύνταξης αναμένεται να εκδοθεί έως το καλοκαίρι. Ανακοινώθηκε, παράλληλα, ότι το επόμενο διάστημα προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή σειρά διατάξεων για τη βελτίωση του πλαισίου έκδοσης επικουρικών με διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του νόμου 4921 του 2022. Προβλέπει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος, όταν πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) εφόσον έχουν ηλικία 67 ετών ή το σύνολο ή μέρος της επικουρικής τους ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ