Ξεκίνησε να πλήττει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα την χώρα μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε λευκό κλοιό για τρία 24ωρα θα μπει η χώρα καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ χιόνια αναμένονται και στην Αττική.

Την Κυριακή το φαινόμενο αρχικά θα επηρεάζει τη Θεσσαλία και τις Σποράδες, ενώ από νωρίς το μεσημέρι η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» θα κάνει την εμφάνιση τής σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αττική αλλά και στην Πελοπόννησο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα φαινόμενα αναμένονται να είναι έντονα και μεγάλης διάρκειας σε ορισμένες περιοχές, κάτι που θα συνεχιστεί έως και την Τρίτη.

Ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά δέκα βαθμών, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις στα πελάγη, έως 9 μποφόρ και το τσουχτερό κρύο θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μήνυμα μέσω του 112 έχουν λάβει ήδη οι κάτοικοι της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, των Σποράδων αλλά και της Αττικής, καθώς είναι οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία.

Εστάλησαν τα πρώτα μηνύματα από το 112 προς τους πολίτες που βρίσκονται σε Εύβοια, Βόρειες Σποράδες, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Ειδικότερα στην Αττική, ήχησε το 112 προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου στην βόρεια, βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική.

Χιόνια και στην Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται να ξεκινήσει να χιονίζει από νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής.

Αρχικά θα επηρεαστούν οι βόρειες, βορειοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές, οι οποίες θα δεχτούν και τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού, ενώ στη συνέχεια, θα χιονίσει και κέντρο της Αθήνας.

Νέες συσκέψεις την Κυριακή

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η οποία θα πραγματοποιήσει νέα ευρεία σύσκεψη την Κυριακή το πρωί, εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ενώ αποφασίστηκε να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους. Από σήμερα το πρωί και τις επόμενες ημέρες ειδικά συνεργεία της Τροχαίας βρίσκονται σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού μας δικτύου και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Επί ποδός βρίσκεται και η Πυροσβεστική και μάλιστα ήδη έχουν καθοριστεί δέκα σταθμοί – βάσης για άμεση επέμβαση.

Οι εν λόγω σταθμοί βρίσκονται σε Μαλακάσα, Αφίδνες, Βαρυμπόμπη, Πεντέλη, Βαρνάβα, Δαχτυλίδι, Μαρούσι και Βίλια.

Παράλληλα, αύριο θα αποφασιστεί πως θα στελεχωθούν άλλοι τρεις σταθμοί ώστε να βρίσκονται και αυτοί σε ετοιμότητα. Πρόκειται για τους σταθμούς σε Αγία Σωτήρα, Λούμπα Μεγάρων και Αττική Οδός, περιοχή Ρουπάκι κοντά στον Ασπρόπυργο.

Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις:

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

• να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
• να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
• να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Επιπλέον, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

• Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

• Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
• Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
• Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
• Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

• Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
• Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
• Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
• Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
• Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
• Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
Οι πεζοί:

• Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
• Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
• Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
• Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα… δόντια της ωστόσο ακόμη βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο έαν θα λειτουργήσουν ή όχι τα σχολεία τη Δευτέρα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως σε περιοχές όπου θα υπάρξει πυκνή χιονόπτωση αναμένεται να είναι κλειστά, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις και κατόπιν θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τις κατά τόπους περιφέρειες για το αν θα είναι κλειστά ή ανοικτά τα σχολεία το πρωί της Δευτέρας (6/2).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ