Τσίπρας για Μητσοτάκη: Πατερούλης και Μεγάλος Αδελφός ταυτόχρονα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για εκμετάλλευση των ενόπλων δυνάμεων και των εθνικών θεμάτων άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Βουλής, ενώ εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι επιστρέφει στην εποχή του διχασμού και του μίσους. «Έχετε προσχωρήσει σε αυτή την αντίληψη της ακροδεξιάς, εσείς ο φιλελεύθερος;» είπε μεταξύ άλλων. Ζήτησε δε σαφείς εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο παρακολουθούνταν πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την ομιλία του εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό για την ανείπωτη τραγωδία που περνάει μετά τον καταστροφικό σεισμό. «Τέτοιες στιγμές μιλάει η ανθρωπιά και παραμερίζονται άλλες σκέψεις. Η πατρίδα μας θα είναι δίπλα στους γείτονές μας που δοκιμάζονται. Η Ελλάδα μαζί με τη διεθνή κοινότητα θα σταθεί αρωγός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επιλέγει να φέρει προεκλογικά, με καθυστέρηση 7 μηνών, μία εξαγγελία που είχε γίνει ήδη από τη ΔΕΘ αφορά ένα μόνο μέρος των ενόπλων δυνάμεων. «Η εθνική ασφάλεια αν τη θεωρούμε κρίσιμη και πρέπει να την θεωρούμε κρίσιμη, απαιτεί ενότητα απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται. Για εμάς είναι βασική αρχή ότι η εθνική ασφάλεια δεν είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Για άλλη μία φορά ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται το θέμα αυτό για να επιτεθεί στους πολιτικούς αντιπάλους του» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ρίχνει τις ένοπλες δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην αρένα της μικρομματικής εκμετάλλευσης.

«Έως πότε θα παριστάνετε τον μόνο πατριώτη, έως πότε θα παριστάνετε τον προστάτη της εθνικής άμυνας;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Αυτά ήταν τα διλήμματα της μετεμφυλιακής δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;». Συνέχισε δε αναφερόμενος στην παρακολούθηση υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης είναι «πατερούλης και μεγάλος αδελφός ταυτόχρονα». Ρώτησε δε τον κ. Μητσοτάκη αν θεωρεί εαυτόν προστάτη των ενόπλων δυνάμεων, για να σχολιάσει: «από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων;».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι αφήνει υπονοούμενα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του είναι μειοδότες, όταν στη Συμφωνία των Πρεσπών «που ήταν εθνικά επωφελής», «εσείς χέρι-χέρι με αυτούς που τώρα λέτε ότι θέλετε να αποκλείσετε από την κοινοβουλευτική διαδικασία, μας αποκαλούσατε εθνικούς μειοδότες και μετά κάνατε στροφή 180 μοιρών». Τόνισε ότι «είναι έσχατη καπηλεία» να μπαίνουν τα θέματα εθνικής ασφάλειας και ενόπλων δυνάμεων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός «καγχάζει διαρκώς» για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δισ. που θα πάρουμε «μελλοντικά», «λες και τα βγάζετε από τη τσέπη σας, λες και δεν είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού», ενώ τον κατηγόρησε ότι αποκαλεί μειοδότες τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή του ασκεί κριτική διότι «δε φροντίσατε να μπει ούτε μια βίδα στην ελληνική πολεμική βιομηχανία» και διότι η κυβέρνηση «εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΕΑΒ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επιθεώρησε το αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε κλείσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μετατροπή των F-16 σε Viper. «Γνωρίζετε εσείς εάν η συμφωνία που υπογράψετε εσείς με ιδιωτικές εταιρείες για τα Rafale, παρέχει τη δυνατότητα έστω και μία βίδα να μπει για τα Rafale στην ΕΑΒ; Όχι, δεν τη δίνει. Ούτε ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα, ενώ η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας έκανε φιέστα για τις θέσεις εργασίας από τη συμφωνία» ανέφερε.

«Δώστε απαντήσεις, αλλιώς μην κουνάτε το δάχτυλο»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει σαφείς εξηγήσεις ως προς το γιατί παρακολουθούσε πολιτικούς και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. «Εάν δεν το κάνετε, δεν μπορείτε να κουνάτε το δάχτυλο» είπε χαρακτηριστικά. Εγκάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό ότι παίζει συνεχώς με τη νοημοσύνη των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, ενώ τα έχει αφήσει έρμαια. «Το φρόνημα δεν χτίζεται με κορώνες, αλλά με σεβασμό. Σεβασμός σημαίνει συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, διαχωρισμός μισθολογίου και ένα αξιοκρατικό και αδιάβλητο σύστημα μεταθέσεων» ανέφερε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «αφήσει την πατριδοκαπηλία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ