Τα κτίρια στην Τουρκία τινάχτηκαν, σαν να τους έβαλαν δυναμίτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερους από 21.000 νεκρούς έχει αφήσει πίσω του ο φονικός σεισμός σε Συρία και Τουρκία, που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή για το τεράστιο χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Είδα πάρα πολλά κτίρια. Ήταν μία διδακτική εικόνα τα όσα είδα. Ο καθένας – κι ας μην είναι ειδικός – μπορεί να καταλάβει ότι τα κτίρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες. Στην έκρηξη η κατάρρευση είναι ακαριαία, δεν έχεις χρόνο για τίποτα» είπε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Ερωτώμενος ο καθηγητής αν ήταν η μορφή και το ύφος του σεισμού ή κατασκευή τους υπαίτιο για τις καταρρεύσεις των κτιρίων, απάντησε: «Είναι πολλές οι παράμετροι. Είναι και τα κτίρια, όμως και το μέγεθος του σεισμού είναι πολύ σημαντικό. Πράγμα που σημαίνει μεγάλη διάρκεια που εξάντλησε την δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας της κατασκευής, η οποία ούτως η άλλως δεν ήταν τόσο καλή. Και το δεύτερο είναι η πολύ μεγάλη έκταση που είχε ο σεισμός».

Και κατέληξε ο καθηγητής: «Οι κατασκευές δεν ήταν δεόντως μελετημένες, κάθε αντισεισμική κατασκευή πρέπει ποτέ να μην καταρρέει όσο δυνατός κι αν είναι ο σεισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ