Η επικίνδυνη τεχνητή νοημοσύνη στο Στράτευμα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει τον θάνατο του Διαφωτισμού» Δρ. Χένρι Κίσιγκερ

Ο νέος Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο της τηλεόρασης Σίγμα, αναφέρθηκε σε πλάνο του, με τρείς πυλώνες,  που  θα προτείνει, είπε, όταν αναλάβει το Υπουργείο.   Για το δεύτερο πυλώνα είπε: «Θα κάνουμε έρευνα ικανοποίησης των οπλιτών μας για να φτάσουμε όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στα στρατόπεδα. Αυτοί που θα μας δώσουν την πληροφορία είναι οι οπλίτες. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και με έξυπνα ερωτηματολόγια μπορούμε να μάθουμε τι υπάρχει ή τι δεν υπάρχει στα στρατόπεδα». (Sigmalive 2.3.2023).

Στις 7 Μαρτίου 2023 η «Σημερινή» ανάρτησε τις έντονα προειδοποιητικές δηλώσεις του Δρ. Χένρι Κίσινγκερ εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης, με τίτλο  «Λάβρος ο Kissinger κατά του ChatGPT – «Θα κάνει το μυαλό σας χυλό κρέατος». Από την ιστοσελίδα  www.bankingnews.gr με τίτλο «Kissinger για ChatGPT: Θα κάνει το μυαλό σας άχρηστο χυλό κρέατος – Ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για τα… δεδομένα».

Την επομένη, 8 Μαρτίου 2023 η www.bankingnews.gr επανήλθε προβάλλοντας και την άμεση αντίδραση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών της Wall Street στην χρήση της ChatGPT (τεχνητής νοημοσύνης) ως προβληματική με προειδοποίηση από την  Τράπεζα της Αμερικής. Απαγορεύουν το  ChatGPT και στους traders. « Όλο και περισσότερες τράπεζες της Wall Street μπλόκαραν τη χρήση του chatbot ChatGPT της OpenAI, το οποίο παράγει κείμενο ως απάντηση σε μια σύντομη ερώτηση…Εκτός από την Τράπεζα της Αμερικής (BofA), η Citigroup, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η Wells Fargo ήταν άλλες μεγάλες τράπεζες που απαγόρευσαν το ChatGPT τον περασμένο μήνα…» έγραψε.

Επανέρχομαι στο δεύτερο πυλώνα πλάνου του νέου Υπ. Άμυνας της ΚΔ. Και στην αποκάλυψη του  «χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και με έξυπνα ερωτηματολόγια μπορούμε να μάθουμε τι υπάρχει ή τι δεν υπάρχει στα στρατόπεδα». Γιατί προβληματίζει σοβαρά αυτή του η δήλωση.  Πρώτον γιατί αφήνει να νοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο στράτευμα κάτι που ίσως να μην έπρεπε να λεχθεί δημόσια. Και δεύτερον κατά πόσο πράγματι εννοεί  τη χρήση αυτής την επικίνδυνης τεχνολογίας,  που ήδη στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει και προειδοποίησε τόσο έντονα εναντίον της ο Δρ. Χένρι Κίσινγκερ.

Χρειαζόμαστε μια άμεσα  διευκρινιστική δήλωση από την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

 2Q== Υπ. Άμυνας ΚΔ Μιχάλης Γιωργάλλας

2Q==
Δρ. Χένρι Κίσινγκερ

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 8.3.2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ