Αυτή είναι η αλήθεια για τον Παύλο Πολάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επειδή έγινε τεράστια συζήτηση για τον λόγο που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έβγαλε από τα ψηφοδέλτια τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό υγείας Παύλο Πολάκη, εδώ ήτανε η απάντηση έρχεται μέσα από το άρθρο του Νίκου Παπαδογιάννη.

Συνημμένα ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Documento, έχει ενδεικτικά μηνύματα τα οποία έλαβε καθόλη τη διάρκεια της «κρίσης» του πρώην υπουργού.

Μία ανάγνωση, θα κάνει κατανοητή την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και το πόσο ο Παύλος Πολάκης εκφράζει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους ψηφοφόρους του ΣυΡιζΑ. Ακόμα και αν οι εκφράσεις του «ξενίζουν»…

Διαβάστε:

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας. Είμαι ο Νίκος Παπαδογιάννης και πέρασα τη χθεσινή Κυριακή αποδελτιώνοντας τα μηνύματα που μας είχατε στείλει πριν από 20-25 μέρες σχετικά με την αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τη θέση του Τομεάρχη Διαφάνειας και, έτσι είχαν πει τότε, από τα ψηφοδέλτια του ΣυΡιζΑ, στις εκλογές που ευτυχώς πλησιάζουν ολοταχώς.

Εάν κρίνω από τα email που λάβαμε τσουβαληδόν εκείνες τις μέρες (αλλά τα κρατήσαμε στο ψυγείο ένεκα της τραγωδίας του Τεμπών), οι περισσότεροι θεωρείτε ότι ο πρώιμος εξοστρακισμός του αψίκορου Σφακιανού ήταν ένα σφάλμα που μπορούσε να πληρωθεί στις κάλπες σε σκληρό νόμισμα. Οι υποστηρικτές της ρήξης ήταν πολύ λιγότεροι, ενώ πολλοί κάθονται πάνω στον φράχτη, με το ένα πόδι στην από δω αυλή και το άλλο στην απέναντι: «Ο Πολάκης έχει δίκιο στην ουσία όσων υποστηρίζει, αλλά το χάνει με τον τρόπο που επικοινωνεί τις απόψεις του», γράφετε.

Το μόνο στοιχείο στο οποίο υπήρχε απόλυτη ομοφωνία ήταν η ευαρέσκεια για το πατσαβούριασμα που έριξε τότε –δημόσια- ο Πολάκης στον Σκάι, όταν το κανάλι-σκυλάκι του Μητσοτάκη τον κάλεσε ανερυθρίαστα να εμφανιστεί σε δελτίο ειδήσεων. Μεγάλο έρωτα για τον Κρητικό ένιωσαν αίφνης και άλλα κανάλια της διαπλοκής, τα οποία βλέπουν στο πρόσωπό του μία νάρκη τοποθετημένη –σαν ουρανοκατέβατο δώρο- στα θεμέλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 1-2 μήνες πριν τις εκλογές.

«Η ιδέα να ρίξουμε τον Παύλο Πολάκη στα σκυλιά για να τα χορτάσουμε και να ηρεμήσουν είναι πάρα πολύ κακή. Τα σκυλιά στη συνέχεια θα πέσουν επάνω μας, ήδη έχουν πέσει», έγραψε τότε ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ Νίκος Μπελαβίλας. «Ο Παύλος αψύς, ενοχλητικός, παρορμητικός είπε φανερά ότι πολλές και πολλοί από εμάς λέμε κρυφά, κατ’ ιδίαν και μαζί μας ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Ακόμη και το κορυφαίο αμάρτημα του, η αμφισβήτηση της “γραμμής” του κόμματος ουδέποτε αποτελούσε για αυτόν τον πολιτικό μας χώρο αιτία αποπομπής.

Ο Παύλος Πολάκης ούτε αξιοποίησε τις θέσεις του για ίδιο όφελος, ούτε έκλεψε ταμεία, ούτε έδειρε νέους σε πλατείες και εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ούτε έστησε παρακρατικούς μηχανισμούς, ούτε απείλησε τη Δημοκρατία. Αντίθετα έδωσε μάχες θαρραλέες από όπου υπηρέτησε, από το Κρατικό της Νίκαιας ως τον Τομέα της Διαφάνειας και τράβηξε (φραστικά και μόνο φραστικά, βίαια) την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την παρακρατική σαπίλα, υπερασπίζοντας με νύχια και δόντια τη δημόσια υγεία, τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια. Ναι …καπνίζοντας και βρίζοντας. Ε …και; (…)

Ο Πρόεδρος του Κόμματος έχει και το δικαίωμα και την ευθύνη να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Τα στελέχη μας όμως όφειλαν να ακολουθήσουν και να υποδείξουν τη λογική του κατευνασμού και όχι να πυροδοτούν επί τρεις μέρες το λιντσάρισμα. Γιατί εκτός των άλλων πρέπει να θυμούνται ότι ο σύντροφος μας Παύλος Πολάκης επέλεξε στη ζωή του να μην είναι επαγγελματίας των διαδρόμων αλλά ενεργός πολίτης στην ανοιχτωσιά της κοινωνίας».

Έκτοτε, πρυτάνευσε η νηνεμία, αλλά και η ανάγκη για ολική συστράτευση και φλογερή αντιπολίτευση προ του κινδύνου επανακλογής της Νέας Δημοκρατίας και γενικευμένης κατάρρευσης του μισοδιαλυμένου κράτους. Ο Πολάκης αναδιπλώθηκε δημόσια και επέστρεψε στο μαντρί, η συμπολίτευση σκύλιασε γιατί νόμιζε ότι τον είχε ξεφορτωθεί, οι …στοχοποιημένοι ξαναβγήκαν στα χαρακώματα και απαιτούν συγγνώμες που δεν θα έρθουν ποτέ και ο ΣυΡιζΑ μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές χωρίς άλλες απώλειες.

Ο λόγος, πάραυτα σε εσάς τους αναγνώστες. Θυμηθείτε, μόνο, ότι τα παρακάτω ραβασάκια έχουν ηλικία 3-4 εβδομάδων.

Ρήξη με τη διαπλοκή

Ο αναγνώστης Κ. Θεολ. γράφει τα εξής: «Η φράση “χάνει το δίκιό του” έχει συμβάλει όσο καμία άλλη στο πόλεμο κατά του ορθού λόγου και σκέψης. Ένα δίκιο δεν χάνεται με την εκφορά του. Ένας λόγος είναι από μόνος του δίκαιος ή άδικος, και στη πρώτη περίπτωση είναι υποχρέωση όλων των πολιτισμένων ανθρώπων να στηριχτεί και στη δεύτερη όχι. Το ότι επιλέγουμε να μη δώσουμε αξία στον ίδιο το λόγο αλλά στο ποιος τον εκφέρει, ή ακόμη χειρότερα, στο πως  τον εκφέρει, είναι πρόβλημα δικό μας κι όχι αυτού που τον εκφέρει.

Κι εδώ έρχεται μια από τις σημαντικότερες διαφορές όσων είναι υπέρ της δικαιοσύνης και του ορθού λόγου από τους υπόλοιπους που τον πολεμούν. Οι τελευταίοι θα κάνουν τα πάντα για να τον διαστρεβλώσουν κι αν δεν μπορούν, θα στραφούν όπως έκαναν πάντα εναντίων αυτών που τον εκφέρει. Και απέναντι σε αυτό, αυτοί που υποτίθεται ότι τάσσονται υπέρ του ορθού λόγου και της δικαιοσύνης, αγνοούν τον ίδιο το λόγο και σχολιάζουν ή αυτόν που τον διατύπωσε ή …το πως τον διατύπωσε;

Όλοι όσοι έχετε μια μεγαλύτερη εμπειρία στα πολιτικά από εμάς και αν βρίσκεστε στη πλευρά του ορθού λόγου και της δικαιοσύνης, καλείστε να σχολιάσετε τον ίδιο το λόγο και να επικοινωνήσετε αν είναι σωστός ή όχι, δίκαιος ή όχι, χρήσιμος ή όχι. Και αν ναι, να πολεμήσετε με νύχια και με δόντια υπέρ της ίδιας της αξίας του. Γιατί αν πράγματι έχει αξία και δίκιο, δεν θα χαθεί. Ανεξάρτητα από το ποιος το λέει. Ή πως το λέει».

Η Ζ. Κωστ.: «Μετά τα γεγονότα με Πολάκη, έχω στενοχωρηθεί πάρα πολύ. Έχω χάσει τον ύπνο μου, και έχω και στομαχικές ενοχλήσεις, που σίγουρα έχουν ψυχολογική αιτία. Αλλά ο λόγος δεν είναι ακριβώς επειδή είμαι φανατική οπαδός του Πολάκη, ούτε επειδή υπεργουστάρω την ανάρτηση του, ούτε επειδή πιστεύω ότι αυτός ήταν ο καταλληλότερος τρόπος και η καταλληλότερη χρονική στιγμή για αυτήν ή μία ανάλογη ανάρτηση.

Ούτε και πήρα καημό από την “αναστάτωση” και την αντίδραση διάφορων διαπλεκόμενων που “θίχτηκαν”, που η θέση πολλών από αυτούς είναι στη φυλακή και στα σκουπίδια της ιστορίας. Αυτό που με σοκάρισε και με ανησύχησε πολύ, και με έκανε να αμφιβάλλω είναι ο τρόπος που το διαχειρίστηκε ο Σύριζα.

Μου δημιουργήθηκαν αμφιβολίες εάν ο Σύριζα πράγματι επιθυμεί κάθαρση, τιμωρία υπευθύνων που το όνομα τους εμπλέκεται σε δεκάδες σκάνδαλα, και κατά μέτωπον σύγκρουση με το “βαθύ κράτος”, όπως το ονομάζει ο Πολάκης. Επιθυμεί πράγματι ο κ. Τσίπρας και ο Σύριζα αυτή τη ρήξη, ή είναι απλά η επιθυμία ενός “γραφικού” Πολάκη; Δυστυχώς χωρίς διάθεση για άμεση ρήξη με την διαπλοκή, δεν μπορεί να έρθει καμία ουσιαστική αλλαγή».

Ζητούνται αδιάφθοροι

Ο Π. Κοντ. ξεσπαθώνει: «Επειδή οι απόψεις είναι σαν της κ*λοτρυπίδες, έχουν όλοι από μια, επί της ουσίας τι λέει ο Παύλος Πολάκης, αν δεν συγκρουστούν με τους φορείς της παθογένειας της δημόσιας ζωής, αλλαγή προς το καλύτερο δεν πρόκειται να υπάρξει. Δηλαδή εάν δεν υπάρξει αλλαγή στους αρμούς της εξουσίας, δεν κατέλθουν οι διεφθαρμένοι και δεν ανέλθουν αδιάφθοροι, δεν μπορεί να υπάρξει η όποια αλλαγή προς το καλύτερο.

Γιατί η μεγαλύτερη παθογένεια είναι η διαφθορά, η οποία μας χρεοκόπησε οικονομικά και ηθικά, η οποία δεν είναι κάτι αόριστο αλλά οι φορείς της οι ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ θα πρέπει να τιμωρηθούν από αδιάφθορους, δηλαδή από νέους δικαστές. Οι νυν δικαστές προφανώς είναι πιασμένοι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Οι Αδώνιδες και οι Ανδρέοι Λοβέρδοι δεν μπορούν να εμφανίζονται ως τιμητές’ κάποιοι ευθύνονται που λυμαίνονται ακόμα το δημόσιο βίο και αυτοί εκτός από αδαείς πολίτες που τους ψηφίζουν είναι και δικαστές που τους αθώωσαν στη υπόθεση της NOVARTIS, που ενώ αποδεδειγμένα ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο δεν βρέθηκε δικαστής να στοιχειοθετήσει κατηγορία, στοιχεία προφανώς υπήρχαν, αδιευκρίνιστα ποσά κλπ αλλά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και συμβιβάστηκαν με το σύστημα. Στην Ελλάδα στη χώρα της παρακμής η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Ο Γ. Ποτ.: «Διαβάζω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρόβλημα με τον Πολάκη και αυτά που λέει! Ασφαλώς έχουν τρελαθεί! Θα πάνε στις εκλογές με τον γυρολόγο Μπίστη και τους συν αυτώ ; Έχουν  τρελαθεί; Δημιουργούν πρόβλημα εκ του μη όντος για προσωπικές έχθρες και αντιπαλότητες ! Έχουν τρελαθεί; Αυτοί θα μας διοικήσουν; Αυτοί θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα (σύμφωνα με προσωπικές φιλοδοξίες) κατά πώς συμφέρει αυτούς; Ένα βήμα πριν το τέλος, ξέχασαν να βάλουν Μπριλ- κριμ!»

Ο Π. Γ.: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Κ. Πολάκης εκφράζει την αγανάκτηση του κόσμου με αυτά που βλέπει. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για δήθεν πολιτικό πολιτισμό. Όλους αυτούς που κατονόμασε o κ. Πολάκης, είναι όλοι αυτοί που μας χρεοκόπησαν και είμαστε στη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόμαστε. Ο Κ. Τσίπρας απέδειξε κατά το παρελθόν με πράξεις και δείχνει με την τωρινή του στάση, ότι συμβιβάζεται με το κατεστημένο. Όπως είπε και ο ίδιος εξάλλου το 2015 ΔΕΝ υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ αν και αυτός είναι να κάνει τα ίδια που κάνει και η ΝΔ».

Ο Σ. Μεντ.: «Ως πότε η αριστερά θα αυτοκτονεί; Αν διώξουν τον Πολάκη, είναι έτοιμοι για συγκυβέρνηση με το Μητσοτάκη, όσο τρελό κι αν φαίνεται τώρα ένα τέτοιο σενάριο. Ο Πολάκης μιλάει τη μόνη γλώσσα που οι φασίστες, που μας κυβερνούν καταλαβαίνουν. Ο Πολάκης τους ενοχλεί και θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση. Και ο Σύριζα τον απομακρύνει, ικανοποιώντας τα λεγόμενα της Νικολάου ότι  θα τον τελειώσει πολιτικά. Ντροπή και απογοήτευση για άλλη μια φορά για τους χειρισμούς του κόμματος και της ηγεσίας. Μην περιμένετε ψήφο από μας και είμαστε πολλοί, αν διώξετε τον Παύλο Πολάκη. (μήνυμα προς το Σύριζα)».

Η Ευ. Μιχ.: «Είναι αλήθεια ο τρόπος που εκφράζεται ο Πολάκης που πραγματικά ενοχλεί ή η σκληρή αλήθεια των λόγων του; Είναι πράγματι πρόβλημα ο χρόνος που τα εκφράζει ή το πρόβλημα είναι στο πως πραγματικά σκέφτονται να κινηθούν στο ΣΥΡΙΖΑ αν πάρουν την εξουσία; Ο πλέον απαράδεκτος πολιτικός λόγος έρχεται από τον Άδωνη Γεωργιάδη. Επειδή όμως συνάδει με την ιδεολογία και τα θέλω της κυβέρνησης  και του κόμματος που υπηρετεί δεν τους ενοχλεί ποτέ και σε καμία χρονική συγκυρία.

Γιατί να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ αν είναι να μας κυβερνά το βαθύ κράτος της Δεξιάς; Ίσως καλύτερα να ξαναβγει η ΝΔ. Αν μη τι άλλο, δεν θα απογοητευτούμε για ακόμα μια φορά από μια “αριστερά” που αγόγγιστα υιοθετεί στην πράξη την ιδεολογία και την πρακτική της “δεξιάς”!»

 

Ασύμμετρος πόλεμος

Ο Ν. Παρασκ., τακτικός επιστολογράφος της εφημερίδας, επανέρχεται με ένα ενδιαφέρον άρθρο περί πολιτικής ορθότητας: «Το μεγάλο μειονέκτημα της αριστεράς είναι η λεγόμενη “ηθική της αριστεράς”.  Ο δεξιός δεν λογοδοτεί για ότι λέει και κάνει γιατί απλά είναι δεξιός, η ιδεολογία του δεν διέπεται από τις πανανθρώπινες αξίες της αριστεράς. Αλλά ο αριστερός είναι συνεχώς υπόλογος των λόγων και πράξεών του, λόγω του “ηθικού πλεονεκτήματος” της ιδεολογίας του. Το οποίο εν τέλει καταλήγει να είναι μειονέκτημα και τον οδηγεί στην ήττα, όπως έχει αποδειχθεί και από την ιστορία.

Ο Βελουχιώτης, ο Αλιέντε, ο Γκεβάρα, ο Ζαπάτα και πολλοί άλλοι, οι αμέτρητοι ανώνυμοι αγωνιστές, δίκιο είχαν, για το δίκιο πάλευαν αλλά έπεσαν νεκροί. Ξέρετε ποιος αριστερός είχε δίκιο αλλά δεν έχασε; Ο Κάστρο, γιατί τους πολέμησε ασύμμετρα, με τα ίδια όπλα που τον αντιμετώπισαν, χωρίς δισταγμό.

Η κουβέντα είναι μεγάλη και η ανάλυση πολύπλευρη. Σύντομα αναφέρω, ότι δυστυχώς ο φασισμός δεν ηττήθηκε το 1945. Ο πόλεμος δεν τέλειωσε τότε, συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας, με αποτέλεσμα ο μετασχηματισμένος σε νεοφιλελευθερισμό φασισμός να έχει επικρατήσει.

Νίκησαν και νικούν γιατί δεν έχουν ηθική και συνείδηση. Παραπλανούν και δολοφονούν, ξαναγράφουν την ιστορία. Η γραμμή που ενώνει τον φασισμό – ναζισμό με τον νεοφιλελευθερισμό είναι ευθεία και αδιάκοπη, διέτρεξε όλο τον 20ο αιώνα (τα δικτατορικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα επικράτησης του ναζισμού) και καταλήγει στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Κλείνω λέγοντας ότι ο Πολάκης πέφτει θύμα της πολιτικής ορθότητας που πρέπει να ακολουθεί μόνο η αριστερά, λόγω του “ηθικού πλεονεκτήματος της ιδεολογίας της”. Εξακολουθώ να είμαι φύσει και θέσει αριστερός αλλά πλέον δεν είμαι σύμφωνος με τις επιταγές της αριστεράς για την ηθική.

Η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πεδίο της, με τα ίδια όπλα που χρησιμοποιεί. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δικαστές, κλέβουν, δολοφονούν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν, χειραγωγούν αλλά για την υποκριτική ελληνική κοινωνία φταίει ο Πολάκης, γιατί λέει το αυτονόητο, αυτό που όλοι βλέπουμε, αλλά είναι άσχημος ο τρόπος του…

Οι ευγένειες τέλειωσαν σύντροφοι, βρισκόμαστε σε χαρακώματα για όποιον δεν έχει καταλάβει. Η σοσιαλδημοκρατία που οραματίζεται ο Τσίπρας, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της δεξιάς, είναι πολύ light. Μακάρι να μπορούσε αλλά τα ιστορικά παραδείγματα είναι αδιαμφισβήτητα. Ο αντίπαλος είναι αδίστακτος και θέλει αντίστοιχη αντιμετώπιση. Μόνο έτσι θα νικηθούν. Αλλιώς, δυστυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι… Για ακόμη μία φορά…».

«Τα έκανε όλα λάθος»

Ο Δ. Γιανν., εξίσου αναλυτικός, με παραπομπές στην αρχαιοελληνική γραμματεία: «Κατά τον Πλάτωνα, ο ορισμός του πολιτικού, για να έχει πληρότητα, πρέπει να συνδυάζεται με την έννοια του μέτρου, οι τρεις συνιστώσες του οποίου είναι: το πρέπον,  ο καιρός και το δέον. Ο καιρός δεν είναι ένα χρονικό διάστημα αλλά η αξιοποίηση της κατάλληλης στιγμής, η σωστή περίσταση για να γίνει κάτι.

Το πρέπον είναι η ορθή μεσότητα, αυτό που πρέπει να γίνει, ώστε να επιτευχθεί το δέον, ο στόχος. Το δέον είναι η επίτευξη του σκοπού και είναι έννοια ευρύτερη από τον καιρό και το πρέπον, η οποία μαζί με το ορθό μέτρο προσανατολίζει τον πολιτικό. Ο πολιτικός είναι άνθρωπος του επίκαιρου αλλά και του μέτρου.

Επομένως, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο Παυλάρας τα έκανε όλα λάθος. Χρειάζεται πραγματικό ταλέντο, να έχεις τα χίλια δίκαια αλλά να βρίσκεσαι στα σχοινιά (ο ίδιος και η παράταξή σου) εξαιτίας της παντελούς αδιαφορίας για τις συνέπειες των λόγων και των πράξεών σου.

Οι περισσότεροι, νομίζω, συμφωνούμε με αυτά που εννοεί ο αψίκορος Σφακιανός αλλά με τον τρόπο που επιλέγει να τα επικοινωνεί, ειδικά σε ένα ελεγχόμενο από το καθεστώς Μητσοτάκη μιντιακό περιβάλλον, είναι κατά τη γνώμη μου εντελώς λανθασμένος. Μερικές φορές δε φτάνει απλά να είσαι απλά ευθύς αλλά ευέλικτος. Θα μπορούσε να πει ακριβώς τα ίδια με άλλο τρόπο χωρίς να προκαλέσει κραδασμούς στο κόμμα και τους συντρόφους του. .

Αν επιλέγεις το facebook για να κάνεις τέτοιου είδους τοποθετήσεις, άσε το βουλευτιλίκι και πιάσε δουλεία τύπου “ομάδα αλήθειας” στο διαδίκτυο και βγάλε στη σέντρα ένα-ένα τα λαμόγια. Περισσότερο όφελος θα είχε ο κοινός σκοπός (να ξεβρωμίσει ο τόπος από τη Μητσοτάκης ΑΕ) παρά να δίνεις δικαιώματα και να βρίσκεται όλη η αξιωματική αντιπολίτευση απολογούμενη για την “αντιδεοντολογική” συμπεριφορά του βουλευτή Χανίων στον κάθε πετσωμένο δημοσιογράφο.

Τους κανόνες, καλώς η κακώς, τους βάζει η εκάστοτε κυβέρνηση οπότε για να κερδίσεις το παιχνίδι πρέπει να προσαρμοστείς και να χρησιμοποιήσεις αυτούς τους κανόνες και το σύστημα που έχει διαμορφωθεί προς όφελός σου, έστω κι αν διαφωνείς με αυτούς. Διαφορετικά, πορεύεσαι πάντα ασυμβίβαστα, δίνεις τη μάχη την καλή με λεβεντιά και ανένδοτα, και ηττάσαι με ψηλά το κεφάλι.  Αυτό είναι χαρακτηριστικό της “άλλης” αριστεράς… της “καθαρής”, της “όλοι είναι ίδιοι”, της “βγάζω την ουρά μου απ´έξω” αριστεράς. Αυτό θέλουμε..;»

«Κατεβαίνω στη στάση»

Ο Π. Σιδ.: «Είμαι απίστευτα απογοητευμένος. Η όλη διαχείριση της ανάρτησης Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, μου φέρνει έντονα στο νου την λαϊκή παροιμία “ο κόσμος καίγεται και η γριά…….”. Ο Πολάκης δεν είπε τίποτα διαφορετικό από ότι λέει ο κάθε δημοκρατικός πολίτης, που δεν μπορεί να ακουστεί, τα τελευταία 3 χρόνια. Είπε τα ίδια που έλεγε και ο Τσίπρας, με άλλα λόγια. Ξεχάσανε το” να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας”; Και ναι, ο μόνος που έκανε αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια, και που έδινε υλικό και σε άλλους για να ξυπνήσουν, όταν όλοι βρίσκονταν σε κατάσταση “μη μου τον ύπνο τάραττε”,  ήταν ο Πολάκης. Δυστυχώς, κάποιοι θέλουν να κάνουν την Αριστερά, σχολή savoir vivre για κορασίδες. Εγώ πατάω το κουμπί “Στάση” και κατεβαίνω, σύντροφοι. Συνένοχο στο φονο δεν θα με έχουνε».

Η Κατ. Κολ.: «Αν και δεν διαφωνώ καθόλου με την ουσία της τοποθέτησής του στην τελευταία ανάρτηση – διαφωνώ όμως με αυτό που έκανε με το θέμα του υποψήφιου βουλευτή – ένας πολιτικός οφείλει να γνωρίζει και πολιτική διπλωματία, πρέπει να ξέρεις πότε και πώς, αλλά και πού, θα πεις αυτά που έχεις να πεις. Δεν αναρτάς προ των εκλογών πράγματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον αρχηγό σου και όλο το κόμμα, δεν δίνεις λαβές στην κυβέρνηση. Γενικά δεν πας σε κατά μέτωπο επίθεση σχεδόν ποτέ. Δυστυχώς, όσο άξιος και ακέραιος – είμαι σίγουρη – κι αν είναι ο Πολάκης, είναι και ξεροκέφαλος και αυτό δημιουργεί αντιπάθειες και προβλήματα. Θα αλλάξει; Δυστυχώς όχι και είναι κρίμα. Αν είχα τη δυνατότητα να του μιλήσω, αυτό θα του έλεγα, ή θα του έλεγα και αυτό που λέει ο λαός: Πρώτα βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά μιλάμε».

Η Ε. Γαβ.: «Με τον Πολάκη ναι μεν αλλά. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να αλλάξει αυτό το κράτος πρέπει να έρθει κάθαρση παντού. Στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, στη Δημόσια διοίκηση. Δυστυχώς για τον Πολακη ο τρόπος του δεν αρέσει στο κατεστημένο. Θα τον πολεμήσει και θα τον τσακίσει. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ένα μέτωπο στήριξης του από όλο το δημοκρατικό κόσμο. Είναι κρίμα να χαθεί ένας έντιμος μεν αλλά αψύς πολιτικός».

Η Α. Στρ.: «Δηλαδή, όλοι εμείς που πήραμε μέρος στο Συνέδριο του Κόμματος που πάρθηκαν οι αποφάσεις δεν μας υπολογίζει ο σ. Πολάκης; Το πόσο μας πίκρανε και μας στενοχώρησε δεν το σκέφτηκε; Τα κλάματα που κάναμε και τα προβλήματα που δημιούργησε δεν τα έλαβε υπ όχι του; Πονάει το Κόμμα πιο πολύ από εμάς;»

Η Α. Π. Παν.:  «Είναι μεγάλο σφάλμα η κίνηση του Αλέξη  Τσίπρα, να θέλει την διαγραφή του Παύλου Πολάκη, που καθάριζε για όλους μας . Τέτοιους  πολιτικούς χρειαζόμαστε για να πάνε στο χρονοντούλαπο οι άριστοι που έχουν λεηλατήσει την χώρα ! Πρέπει να το αποτρέψουμε, οπωσδήποτε».

Η Μ. Μπαλ.: «Ο Πολάκης πάντα με ανεπιτήδευτη γλώσσα φώναζε το άδικο. Και λέγαμε μέσα μας ή και απ’έξω μας, “ν’ αγιάσει το στόμα του”. Μπορεί ο τρόπος του να μην ήταν κάποτε comme il faut, αλλά μήπως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί comme il faut και η επίθεση που αυτά τα χρόνια βιώνουμε στην ελευθεροτυπία, στην πολυφωνία, στη δημοκρατία; Συμφωνώ με τη θέση του Δραχμend (“Nα θυμίσω στον καλό μου φίλο τον Τσίπρα, που έβγαλε τον Πολάκη από τομεάρχη Διαφάνειας, ότι τον τελευταίο χρόνο κάνει αντιπολίτευση αποκλειστικά και μόνο με τις αποκαλύψεις που κάνει ο Πολάκης στον τομέα του. Φυσικά και δεν θα επηρεαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν διώξει τον Πολάκη. Όπως δεν επηρεάστηκε όταν έδιωξε τον Βαρουφάκη. Το όλο θέμα είναι σε τι μετατρέπεται κάθε φορά που υποκύπτει είτε στην τρόικα εξωτερικού, είτε σε εκείνη του εσωτερικού”), με μια σημαντική αντίρρηση: η αποπομπή του Πολάκη θα έχει πολιτικό κόστος για το ΣΥΡΙΖΑ. Στη χάραξη πολιτικής γραμμής δεν μπορείς να είσαι “και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”.
Ο Κ. Σκουρ., πιο λακωνικά: «Λυπάμαι ειλικρινά για την κατάντια μας. Σαν τον Πολάκη δεν υπάρχει άλλος».  Η Λ. Μπ.: «Ο Πολάκης πιστεύω ότι στην ανάρτηση του την οποία διάβασα προσεκτικά δεν χρησιμοποιεί τη “γλώσσα” που του καταλογίζουν οι άριστοι δικαστάδες και τα μπουμπούκια συνάδελφοι σας. Αλλά πάντα η αλήθεια πονάει και θα πονέσει περισσότερο στις κάλπες». Η Ο. Διπλ.: «Τώρα, θα μας σταυρώσουν στα κανάλια. Λίγο, πολύ λίγο, ας έκανε υπομονή. Βούτυρο στο ψωμί αυτών που καταγγέλλει δικαίως». Ο Κ. Αμαρ.:  «Συμφωνώ απόλυτα σε ό,τι λέτε. Μακάρι να επικρατήσει ηρεμία, συνενόηση, ομοψυχία από όλες τις πλευρές για το καλό όλων μας».

Η Ελ. Πορτ.: « Μπράβο, τρομερό το άρθρο σας . Είμαι 83  ετών και πραγματικά δεν έχω ξαναδιαβάσει πιο εμπεριστατωμένο κείμενο για τη σημερινή πραγματικότητα, είναι τόσο αντιπροσωπευτικό γι’ αυτά που ο κόσμος νοιώθει και δεν μπορεί να τα εκφράσει. Κρίμα που δεν μπορούμε να το κοινοποιήσουμε. Ευχαριστώ πάντως για τον τόσο οξυδερκή και μεστό λόγο σας». Η Ειρ. Παν. και η Μαλ. Δ.: «Βρίσκω εξαιρετικό το newsletter σας σχετικά με την υπόθεση Πολάκη, τα λέει όλα! Μήπως να το αναρτήστε ως έχει στο Facebook; Νομίζω ότι θα είναι πολύ χρήσιμο για όλες τις πλευρές».

Kαλή και ανέφελη εβδομάδα σε όλους. Θα τα ξαναπούμε αύριο,

Νίκος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ