“Παραξενιά”: Η ιστορική κουβέντα του Θ. Κολοκοτρώνη – Πότε ειπώθηκε και γιατί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


του Χρυσόστομου Τσιρίδη.

Από την Δίκη Κολοκοτρώνη 1834. (απόσπασμα)

F452177B 2EB0 46B1 A826 011E3F11B34A

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς ονομάζεσαι;
.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι επάγγελμα κάνεις; (!!!)
.
Στρατιωτικός. Στρατιώτης ήμουνα. Κράταγα επί 49 χρόνια στο χέρι το ντουφέκι και πολεμούσα νύχτα μέρα για την πατρίδα. Πείνασα, δίψασα, δεν κοιμήθηκα μια ζωή. Είδα τους συγγενείς μου να πεθαίνουν, τ΄ αδέρφια μου να τυραννιούνται και τα παιδιά μου να ξεψυχάνε μπροστά μου. Μα δε δείλιασα. Πίστευα πως ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για τη λευτεριά μας και πως δεν θα την έπαιρνε πίσω.
(από την απολογία του Κολοκοτρώνη. Πρόεδρος Δικαστηρίου ο ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ). Διαδίκτυο.
.
Ας έρθουμε όμως στην Ιστορική κουβέντα του.
.
Ο Κολοκοτρώνης αφηγείται, ο Τερτσέτης… πληκτρολογεί!
.
Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο (1825). Απόλυτος κυρίαρχος. Καίει και ρημάζει ό,τι βρίσκει μπροστά του . Αντίσταση καμιά και από κανέναν . Το ΜΑΝΙΑΚΙ του…Παπαφλέσσα και των Παλικαριών του,δείχνει ακριβώς αυτό: την απόλυτη γύμνια μιας θνήσκουσας Επανάστασης.
.
Κι όμως , ΛΕΦΤΑ…. ΥΠΗΡΧΑΝ! Τα Αγγλικά Δάνεια. Ακριβοαγορασμένα(!) και Ακριβοπληρωμένα μεν, αλλά ήταν..χρήματα. Πολυτιμότατα, ΕΣΤΩ και έτσι, ΤΟΤΕ!
.
Σπαταλήθηκαν όμως, σε …οφ σορ Πυρπολικά. Δηλαδή σε ανύπαρκτα πυρπολικά και…. ανύπαρκτα σιτηρέσια! Σπαταλήθηκαν σε ημέτερες επιδοτήσεις και σε ημέτερες αποζημιώσεις.
Στο μεταξύ, Ο Ανδρούτσος, άγρια δολοφονημένος…
Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης, τσακισμένος από τον …εμφύλιο θάνατο του γιου του, παραδίδεται στους…. ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ του(!) και αυτοί, σιδηροδέσμιο, τον οδηγούν στην φυλακή.
.
Καθόλου δύσκολη λοιπόν η …δουλειά του Ιμπραήμ. Η Κυβέρνηση πανικόβλητη, αναγκάζεται τελικά να αποφυλακίσει τον μεγάλο της… εχθρό! τον Κολοκοτρώνη, και μάλιστα με τον βαθμό του αρχιστράτηγου. (Κάποιος έπρεπε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά).
.
Η πρώτη κίνηση του Κολοκοτρώνη είναι να επισκεφθεί τους Μινίστρους (Υπουργούς), για την οργάνωση της όποιας αντίστασης. Τους βλέπει να ετοιμάζονται να… φύγουν, κρατώντας όμως με πολλή φροντίδα κάποιους φακέλους. Έκπληκτος τους ρωτάει:
.
–Τί κάνετε ορέ; Γιατί δεν μένετε να πολεμήσετε; Τί είναι αυτά τα… χαρτιά που κρατάτε στα χέρια σας;
.
–Τα χαρτιά μας, τους Τίτλους μας να σώσουμε, Στρατηγέ (!)
.
Διακόπτει, για λίγο, ο Γέρος την… υπαγόρευση και σαν να μονολογεί, λέει στον επίσης έκπληκτο Τερτσέτη: ΠΑΡΑΞΕΝΙΑ!!! Μή μπορώντας, ΑΚΟΜΗ, να πιστέψει αυτό το παράξενο (=ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ) που άκουγε, την ώρα που κινδύνευε η Επανάσταση.
.
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ μνημόνευσε τα παραπάνω ο Κολοκοτρώνης στον Τερτσέτη, στην (με διορατικό τίτλο) “Διήγηση Συμβάντων της Ελληνικής φυλής”.
.
Επαναδημοσίευση (αρχική 2012)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ