Τέμπη: Εμπειρογνώμονες διορίζουν οικογένειες θυμάτων για την βελτίωση της ασφάλειας των τρένων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν οι οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους προκειμένου να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τις τεράστιες ελλείψεις στα τρένα που οδήγησαν στην τραγωδία.

Με πρωτοβουλία του δικηγόρου, Αντώνη Ψαρόπουλου, ο οποίος έχασε την 20χρονη κόρη του στη σύγκρουση των τρένων οι οικογένειες διορίζουν ιδιώτες τεχνικούς συμβούλους, δηλαδή, εμπειρογνώμονες.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ψαρόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου» ενώ ο στόχος είναι «να προκύψει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενικότερη εικόνα που θα συμβάλει στον εντοπισμό των συστημικών αδυναμιών που χρήζουν αναθεώρησης».

Η επιτροπή των ειδικών θα εκδώσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες μια αναφορά με συστάσεις ασφαλείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Ψαρόπουλου:

«Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 204 ΚΠΔ, ανακοινώνουμε ότι έχουμε προβεί σε διορισμό Τεχνικών Συμβούλων προκειμένου να ασκήσουν τα αναγνωριζόμενα από το νόμο (άρθρα 207 και 208 ΚΠΔ) δικαιώματα στα πλαίσια της διερεύνησης των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Προχωρώντας, όμως, ένα βήμα παραπέρα και προκειμένου κάποιες οικογένειες θυμάτων να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, θα θέλαμε να συμπληρώσουμε και τα εξής:

Οι Τεχνικοί Σύμβουλοι που διορίσαμε, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν σχηματίσει μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης η οποία ξεκίνησε ήδη να εργάζεται αναζητώντας τον συνδυασμό των τεχνικών παραμέτρων – στοιχείων, του ανθρώπινου παράγοντα και γενικότερα των οργανωτικών – δομικών παραγόντων οι οποίοι συνέβαλαν στο συγκεκριμένο δυστύχημα, ώστε να προκύψει μια κατά το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενικότερη εικόνα που θα συμβάλει στον εντοπισμό των συστημικών αδυναμιών που χρήζουν αναθεώρησης.

Η επιτροπή προτίθεται να εκδώσει εντός περίπου 2 εβδομάδων μια προκαταρκτική αναφορά με Συστάσεις Ασφαλείας που θα προκύψουν από την πρώτη επεξεργασία των ευρημάτων, ενώ επιφυλάσσεται να εκδώσει πλήρες και αναλυτικό Πόρισμα στα πρότυπα των αεροπορικών διερευνήσεων (κατά ICAO Annex 13) εντός των επόμενων μηνών.

Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών, υπάρχει ανοιχτή συνεργασία και συνδρομή και άλλων πληρεξουσίων δικηγόρων οικογενειών θυμάτων και τραυματιών, οι οποίοι από τη δική τους πλευρά ήδη συμβάλλουν στον κοινό σκοπό όλων, που δεν είναι άλλος από την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, την ανάδειξη και απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική για όλους μας συνδρομή στη βελτίωση της ασφάλειας συγκοινωνιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ