Η κοινωνία δοκιμάζεται από το «θανατηφόρο» κοκτέιλ ακρίβειας και μισθών πείνας και τα χρυσά παιδιά του Μητσοτάκη εισπράττουν αστρονομικά ποσά 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως «κότες με τα χρυσά αβγά» αντιμετωπίζονται όσοι διαχειρίζονται την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ), γνωστή ως Υπερταμείο, ειδικά μετά την τοποθέτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του CEO τον Φεβρουάριο του 2021, που αποτέλεσε τον εκλεκτό του Μεγάρου Μαξίμου.

Από τον Νίκο Τσακανίκα

Τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σπατάλης των δημόσιων πόρων και όχι μόνο, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος μισθοδοσίας μετά την ανάληψη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Φεβρουάριο του 2021, αυξήθηκε σε σχέση με το 2020 κατά 723.944 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με την προηγούμενη διοίκηση το κόστος μισθοδοσίας και διοίκησης ήταν το 2020 στα 3.644.370 ευρώ, ενώ το 2021 άγγιξε τα 4.368.314 ευρώ!

Ανάλογη ανοδική πορεία αναμένεται και για το 2022, αφού, σε ό,τι αφορά το εννεάμηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) έχει ήδη φτάσει τα 3.327.205 ευρώ, δηλαδή είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

Σκανδαλώδη ποσά

Μεγάλο μέρος των σκανδαλωδών αυτών ποσών που πληρώνει ο ελληνικός λαός αφορά το 8μελές Δ.Σ. του Υπερταμείου. Η σημερινή διοίκηση πήρε, στις 16 Φεβρουαρίου 2021, τη σκυτάλη από την προηγούμενη, η οποία επίσης απολάμβανε τεράστιες αποδοχές. Εξάλλου, τους μισθούς τούς αποφασίζουν μόνα τους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, το ακριβές ποσό με το οποίο αμείβονται τα στελέχη σήμερα παραμένει άγνωστο, καθώς σκανδαλωδώς δεν έχει δημοσιευτεί ετήσια έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου από το 2020!

Το Εποπτικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση να αναφέρει τις απολαβές του Δ.Σ. στη συγκεκριμένη έκθεση.

Το 2020, πάντως, οι αποδοχές κυμαίνονταν στα εξής επίπεδα:

Πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. Αμοιβή: 75.000€ μικτά + 2.000€ ανά συνεδρίαση και μέχρι 14/έτος. Σήμερα, τη θέση κατέχει ο Κωνσταντίνος Δερδεμέζης.
Διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. Αμοιβή: 270.000€ μικτά + επίδομα αποδοτικότητας+ ιδιωτική ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τον ίδιο και την οικογένεια + συμπληρωματική συνταξιοδοτική & ασφάλεια ζωής έως 20.000€/έτος. Σήμερα τη θέση κατέχει ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης.
Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. Αμοιβή: 230.000€ μικτά + επίδομα αποδοτικότητας + ιδιωτική ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τον ίδιο και την οικογένεια + συμπληρωματική συνταξιοδοτική & ασφάλεια ζωής έως 15.000€/έτος. Σήμερα τη θέση κατέχει ο Στέφανος Γιουρέλης.
Εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Υπερταμείου. Αμοιβή: 30.000€ μικτά + 1.000€ ανά συνεδρίαση και μέχρι 14/ετός + 1.000€ ανά συνεδρίαση (1.500€ όταν προεδρεύει) και μέχρι 5/έτος για μέλος σε επιτροπές. Σήμερα τη θέση κατέχει ο Σπύρος Λορεντζιάδης.
Μη εκτελεστικά μέλη Δ.Σ.: Αμοιβή: 30.000€ μικτά + 1.000€/ανά συνεδρίαση και μέχρι 14/έτος + 1.000€/ανά συνεδρίαση (1.500 € όταν προεδρεύει) και μέχρι 5/έτος για μέλος σε επιτροπές. Τη θέση κατέχουν οι Δημήτριος Μακαβός, Αδαμαντίνη (Ντίνα) Λάζαρη, Αλεξάνδρα Κονίδα, Θύμιος Κυριακόπουλος.
Με δεδομένη την αύξηση της μισθοδοσίας κατά περίπου 1.000.000 ευρώ, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι σήμερα οι ήδη εξωφρενικές απολαβές πρέπει να έχουν εκτοξευτεί περαιτέρω.

Μάλιστα, πολλά από τα παραπάνω πρόσωπα δεν αρκούνται σε αυτά τα ποσά, καθώς απολαμβάνουν κι άλλες προνομιακές θέσεις. Ο κ. Δημητριάδης, για παράδειγμα, είναι επιπρόσθετα μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, από την οποία καρπώνεται καθαρά για κάθε συνεδρίαση της επιχείρησης 340 ευρώ συν 800 – 1.000 ευρώ για συμμετοχή του σε οποιαδήποτε επιτροπή.

Ο κ. Γιουρέλης είναι μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, όπου εισπράττει τα αντίστοιχα χρήματα για την παρουσία του εκεί, ενώ η κυρία Λάζαρη εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αποτελεί μέλος του Δ.Σ. της INTRACOM HOLDINGS.

Αύξηση 300% στις αμοιβές προς τρίτους

Με στοιχεία του Υπερταμείου από τις οικονομικές εκθέσεις του διαπιστώνει κανείς πως οι αμοιβές προς τρίτους και τα λειτουργικά έξοδα πολλαπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τρίτων, μόνο για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 το ποσό εκτοξεύτηκε στα 2.211.093 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 755.931 ευρώ. Η αύξηση αυτή έφτασε τα 1.455.162 ευρώ, δηλαδή πάνω από 300%! Και δεν έκλεισε ο χρόνος ακόμα…

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα, το 2020 ήταν 527.791 ευρώ, το 2021 πήγαν στα 877.854 ευρώ και στο εννεάμηνο του 2022 στα 928.776 ευρώ! Και απομένει το τελευταίο τρίμηνο…

Και βέβαια, όλη αυτή η σπατάλη και η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας και των υπόλοιπων κατηγοριών δεν συνοδεύονται από καμία πραγματική βελτίωση των αποτελεσμάτων του Υπερταμείου. Τα λογιστικά τερτίπια δεν αλλάζουν σε τίποτα την πραγματικότητα που είναι ζημιά για το Δημόσιο, υπερκέρδη για τους ιδιώτες και διαρκής απώλεια δημόσιας περιουσίας.

Καταγγελίες για όργιο προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις

Εργαζόμενοι στο Υπερταμείο καταγγέλλουν τον Γρηγόρη Δημητριάδη πως διοικεί τον οργανισμό σαν να είναι προσωπικό του φέουδο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε τον Νοέμβριο του 2020 από το υπουργείο Εξωτερικών για σπατάλες και παράβαση του κανονισμού λειτουργίας.

Πάντως, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, κυρίως στο διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2021, τοποθέτησε με συνοπτικές διαδικασίες επτά άτομα σε στελεχικές θέσεις του οργανισμού. Μερικά εξ αυτών συνυπήρξαν με τον κ. Δημητριάδη σε προηγούμενες επιχειρήσεις.

Μια ξεχωριστή περίπτωση τέτοιας τοποθέτησης αποτελεί η επιλογή του Παναγιώτη Σταμπουλίδη (πρόταση Δημητριάδη) για τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούνιο του 2021. Καθένας θα αναρωτηθεί, διαβάζοντας τη δημοσιευμένη προκήρυξη στελέχωσης Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, τι σχέση πράγματι μπορεί να έχουν το πτυχίο και η εμπειρία του κ. Σταμπουλίδη με τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης θέσης. Το γεγονός ότι αγνοήθηκε η απαίτηση της προκήρυξης για πτυχίο πανεπιστημίου (είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Ζωικών Επιστημών!), καθώς και το ότι η εμπειρία του κ. Σταμπουλίδη αφορά τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (διορισμένος από την τότε κυβέρνηση) και τη Megas Yeeros, θέσεις άσχετες με τις απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή, την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου), γεννούν εύλογα μεγάλες απορίες για το «αδιάβλητο» της επιλογής του.

Φήμες αναφέρουν, επίσης, ότι ο κ. Δημητριάδης έχει προσλάβει ακόμη και προσωπικό οδηγό, που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό, ώστε να μετακινείται με υπερπολυτελή BMW πέριξ της πλατείας Συντάγματος.

Οι ίδιες φωνές κάνουν λόγο για στελεχική «αυλή» που βοηθά στο «στήσιμο» διαγωνισμών μέσω της συμμετοχής στις επιτροπές αξιολόγησης, ώστε τα έργα να καταλήγουν εκεί που πρέπει. Μην ξεχνάμε πως το Υπερταμείο χειρίζεται μεγάλο μέρος των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ