Τρεις νέες τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο – Πυρ στα ήρεμα νερά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις νέες τουρκικές ασκήσεις με πυρά στο Αιγαίο, που ανακοίνωσε η Τουρκίατον Μάρτιο -σε πείσμα αφελών καλοπροαίρετων που διαφημίζουν «ήρεμα νερά» μέχρι τις εκλογές- αποδεικνύουν το μέγεθος της ανεπάρκειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, το οποίο επιτρέπει στην Τουρκία να εδραιώνει τις βλέψεις και τις διεκδικήσεις της στην ελληνική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο χωρίς δυνατότητα ανατροπής.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Τα τελευταία 20 χρόνια, τουλάχιστον από το 1993, όλες οι κυβερνήσεις με μειωμένο ενδιαφέρον για την αποτελεσματική διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο και με απανωτά σοβαρά λάθη επέτρεψαν στην Αγκυρα μεθοδικά και σταθερά να μετατρέπει τα νόμιμα ελληνικά συμφέροντα σε τουρκικά κεκτημένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία.

Η Αγκυρα ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι τον Μάρτιο του 2023 θα εκτελεί τρεις ασκήσεις με πυρά σε τουρκική επικράτεια/κυριαρχία, εντός του FIR Κωνσταντινούπολης, το οποίο, στο πλαίσιο του ΙCΑΟ, περιλαμβάνει, από το 1950 αποκλειστικά και μόνον τουρκική κυριαρχία. Και αυτό γιατί στην περιοχική συμφωνία του ΙCΑΟ το 1950 στην Κωνσταντινούπολη, με συμμετοχή 50 χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Βρετανία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Συρία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.ά.), όπου συμφωνήθηκαν τα FIR, το FIR Κων/λης – Αθηνών ορίστηκε από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

TOYRKIA askisi

Και, συγκεκριμένα, από τις εκβολές Εβρου, ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας (τουρκικά χωρικά ύδατα 6 ν.μ.) και καταλήγει στις συντεταγμένες 3555Ν και 3600 Ε, που είναι το σημείο 18 ν.μ. ανατολικά του Καστελόριζου.

Η πρώτη περιοχή της τουρκικής άσκησης με πυρά κείται μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου (όπως φαίνεται στον χάρτη το κόκκινο παραλληλόγραμμο). Αυτή η περιοχή η Τουρκία ισχυρίζεται ότι κείται αποκλειστικά και μόνον εντός του FIR Κων/λης και έτσι αποτελεί τουρκική επικράτεια/κυριαρχία.

xartis 1
Στον χάρτη απεικονίζονται οι τρεις περιοχές τουρκικών ασκήσεων με πυρά για τον φετινό Μάρτιο

Ωστόσο η περιοχή αυτή επεκτείνεται 16 ν.μ. Νοτίως των τουρκικών ακτών και 10 ν.μ. εντός του FIR Αθηνών στη διεθνή θάλασσα και είναι 10 ν.μ. εκτός και πέρα από το FIR Κων/λης. Δηλαδή η Τουρκία με την περιοχή της άσκησης καθορίζει σύνορα και χωρικά ύδατα 16 ν.μ., ενώ στην περιοχή αυτή έχει 6 ν.μ. και βασίζει τον ισχυρισμό της στην απόφαση του ΙCΑΟ 1950, όταν καθορίστηκαν οι συντεταγμένες 3555Ν, οι οποίες πράγματι απέχουν 16 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές, μετατρέποντας έτσι μέρος της κυριαρχίας του Καστελόριζου σε τουρκική επικράτεια.

Το 1950 το μεγάλο λάθος

Ετσι το 1950 έγινε μεγάλο λάθος στον καθορισμό του FIR Αθηνών – Κων/λης, καθόσον πέραν των άλλων δημιουργούσε και πρόβλημα στους αεροδιαδρόμους της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Το λάθος αυτό εντόπισε το ΙCΑΟ και στην περιοχική συμφωνία στη Ρώμη, το 1958, που μετακίνησε το σημείο με συντεταγμένες του 1950 (3555Ν) 10 ν.μ. βόρεια, στις συντεταγμένες 3605Ν (όπως φαίνεται στον χάρτη), προκειμένου να μην επηρεάζονται η ελληνική κυριαρχία και η εναέρια κυκλοφορία και για να έχει η Αγκυρα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και όχι 16 ν.μ.

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα περίεργα και τα επικίνδυνα φαιδρά για την ελληνική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Τον Ιούλιο του 1993, επί κυβέρνησης Ν.Δ., διαπιστώνεται ότι η εν ισχύ απόφαση του ΙCΑΟ 1958 και τα πρακτικά της σύσκεψης του ΙCΑΟ στη Ρώμη έχουν κάνει φτερά, εξαφανίστηκαν και από τα αρχεία του ελληνικού ΥΠΕΞ και από τα αρχεία του ΙCΑΟ.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψαν γρήγορα τη διεθνή αναζήτηση των συγκεκριμένων εγγράφων και η προσπάθεια ανάκτησής τους έληξε άδοξα. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Αγκυρα να «θυμάται» και να επικαλείται μόνον τη λανθασμένη απόφαση ΙCΑΟ του 1950 και έτσι να μετατρέπει με άνεση τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου σε τουρκική επικράτεια-κυριαρχία, δεδομένου ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση από το 1993 δεν πέτυχε να ανακτήσει τη χαμένη απόφαση του ΙCΑΟ 1958.

Λίγο αργότερα, το 1998, η ΥΠΑ, από μόνιμη αδιαφορία, δεν υπέβαλε στον ΙCΑΟ την ελληνική απαίτηση κατάθεσης σχεδίων πτήσης στο FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα να μη νομιμοποιείται η Πολεμική Αεροπορία να αναχαιτίζει τα τουρκικά αεροσκάφη που δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης. Η τότε κυβέρνηση, για να συγκαλύψει το εθνικό αυτό λάθος, προέβη σε παράνομη ενέργεια, κηρύσσοντας το σύνολο του FIR Αθηνών (εθνικός και διεθνής εναέριος χώρος) σε ελεγχόμενη περιοχή, παραβιάζοντας το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας.

Και τούτο διότι μετέτρεψε τον διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών σε ελληνική κυριαρχία ως ελεγχόμενη περιοχή. Δηλαδή στην πράξη κατήργησε τον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών και το σύνολό του το μετέτρεψε σε ελληνική κυριαρχία και παράνομα σε ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. Με αποτέλεσμα να δοθεί η ευκαιρία στην Αγκυρα να χαρακτηρίζει διεθνώς το FIR Αθηνών πλασματικό και ανύπαρκτο και χωρίς νομική βάση, κι έτσι να μπορεί να επιβουλεύεται και να μετατρέπει περιοχές σε τουρκική επικράτεια εντός του FIR Αθηνών, όπως φαίνεται στον χάρτη στις περιοχές 2 και 3 με κόκκινο χρώμα.

Ετσι, με τη μη ανάκτηση της απόφασης και των πρακτικών του ΙCΑΟ 1958 και με την κήρυξη του συνόλου του FIR Αθηνών ως ελληνική κυριαρχία (ελεγχόμενη περιοχή) οι ελληνικές κυβερνήσεις έδωσαν στην Τουρκία το νομικό δικαίωμα να εδραιώσει τη διεθνή θαλάσσια περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου ως τουρκική επικράτεια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Τούρκος ΥΕΘΑ το τελευταίο διάστημα συστηματικώς κατηγορεί την Ελλάδα ότι κάνει παραβιάσεις της τουρκικής επικράτειας, ισχυρισμός που περιλαμβάνεται και στην περίφημη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για τη Τουρκία.

Το 2007 η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τη μόνιμη διεθνή αγγελία Α 1709/07για να αντικρούσει την τουρκική διεθνή θέση ότι το FIR Αθηνών είναι πλασματικό και ανύπαρκτο λόγω παράνομων ελληνικών ενεργειών, με τις οποίες κατά την Τουρκία «η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει ελληνικά εθνικά συμφέροντα…».

Ελληνική διεθνής αγγελία Α1709/2007: Ο… αχταρμάς συντεταγμένων στο Καστελόριζο που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς

Σε αυτή την ελληνική αγγελία του 2007 αναγράφεται ψευδώς παράνομα και παραποιώντας τις αποφάσεις του ΙCΑΟ ότι «…το FIR Αθηνών – Κων-λης καθορίστηκε το 1950 με τις συντεταγμένες 4045Ν-2610Ε στις εκβολές του Εβρου, και μετά, ακολουθώντας τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, καταλήγει στις συντεταγμένες 3605Ν- 3000Ε, 15 μίλια ανατολικά του Καστελόριζου, στο σημείο όπου ενώνονται τα FIR Αθηνών, Κων/λης, Αγκυρας και Λευκωσίας…».

Η ελληνική κυβέρνηση αυτοβούλως και ενσυνειδήτως έφτιαξε έναν αχταρμά συντεταγμένων με αυτή τη μόνιμη αγγελία, η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Διότι στην απόφαση ΙCΑΟ 1950 αναγράφονται συντεταγμένες 3555Ν-3000 Ε, ενώ στη «χαμένη απόφαση» ΙCΑΟ 1958 οι συντεταγμένες ανατολικά Καστελόριζου είναι 3605Ν-30000Ε. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τη μόνιμη αγγελία ελληνικής παράνοιας και παρανομίας ως τεκμήριο.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει την ελληνική αγγελία Α0903 στην οποία αναγράφεται ότι τμήμα της τουρκικής άσκησης κείται εντός του FIR Αθηνών και την τουρκική αγγελία Α1906 που απαντά ότι η περιοχή της άσκησης κείται αυστηρά εντός του FIR Κων/λης και αποτελεί τουρκική επικράτεια…

Ολες αυτές τις ανόητες πολιτικές από το 1993 οι διαδοχικές κυβερνήσεις τις έκρυβαν για λόγους συγκάλυψης της ανεπάρκειάς τους, που συνεπάγεται πολιτικό κόστος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε μυρωδιά τι είχε συμβεί

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν πήρε μυρωδιά τι είχε συμβεί στα εθνικά θέματα. Και τούτο διότι αεροπορικά στρατιωτικά μέσα που μετέφεραν αξιωματούχους της κυβέρνησης (Τσίπρας, Καμμένος, Κουρουμπλής, ΥΕΘΑ Α/ΓΓΕΘΑ κ.λπ.) στο Καστελόριζο και περνούσαν μέσα από την περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου (με κόκκινο στον χάρτη), οι Τούρκοι τούς πέταγαν βιαίως έξω με τις κλοτσιές, διότι παραβίαζαν «τουρκική επικράτεια- κυριαρχία», την οποία δυστυχώς είχαν παραχωρήσει οι επιπόλαιες και ανεύθυνες πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ωστόσο ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μάθει τους λόγους για να τους διορθώσει, επισφραγίζοντας έτσι τις παραχωρήσεις στην Αγκυρα…

Από το 1993 μέχρι σήμερα όχι μόνο καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε εθνικά να θεραπεύσει τις εθνικές ανευθυνότητες σε βάρος της χώρας, αλλά πρόσθεσαν κι άλλες. Τον Αύγουστο του 2019 ο ΥΠΕΞ αποδέχθηκε εγγράφως και ενυπογράφως την τουρκική θέση-διεκδίκηση ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου (βλ. χάρτη) κείται στη Μεσόγειο, παραχωρώντας στην Τουρκία 10 ν.μ. πέραν των 6 ν.μ. χωρικά ύδατα λόγω Μεσογείου.

Η περίεργη αυτή ενέργεια αθροιζόμενη με τις προηγούμενες αποτέλεσε το κίνητρο για την Αγκυρα να καθορίσει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ, διότι με τη μετατροπή της διεθνούς θάλασσας μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου σε τουρκική κυριαρχία στραγγαλίζεται και εξαφανίζεται η ΑΟΖ Ρόδου – Καστελόριζου από την τουρκική κυριαρχία. Η Αγκυρα με το «Oruc Reis» αλώνιζε στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου ανενόχλητη ως θαλάσσια τουρκική επικράτεια και ο Κ. Μητσοτάκης, αντί να το πετάξει έξω, δήλωνε ότι φυλάει μόνο τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα Ρόδου – Καστελόριζου.

Η περιοχή τουρκικής άσκησης στην περιοχή 3 καταλαμβάνει κυριαρχία της βραχονησίδας Τζουράφα και για την κατάσταση αυτή αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και ο ΥΠΕΞ, ο οποίος σε έγγραφό του προς τον ΟΗΕ αναγράφει ψευδώς, παράνομα και παραποιώντας τις Συνθήκες ότι οι βραχονησίδες παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Πλην όμως στις Συνθήκες αυτές δεν υπάρχει η λέξη «βραχονησίδες», οι οποίες παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ