Ο Μητσοτάκης βγάζει από το χρονοντούλαπο… το μνημόνιο του 2012 για το νερό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«…το ερώτημα παραμένει γιατί η κυβέρνηση ήθελε να υπάρξει αυτή η ρυθμιστική αρχή και πώς αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια υδατική πολιτική, που  – όπως και να το δει κανείς – θα έχει ισχυρότερη παρουσία ιδιωτών.

  • Του Μπάμπη Παπασπύρου*

Κυβερνητική παραδοχή των προβλημάτων στην υδατική πολιτική και μετάθεση της ευθύνης στην ανεξάρτητη αρχή

Καταρχάς στη προσπάθειά της να δικαιολογήσει τη νέα αρχή, η κυβέρνηση επικαλείται τις παθογένειες στον χώρο ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα αυτά παραπέμπουν στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. Ωστόσο, η ίδια παράθεση των παθογενειών αποτυπώνει και την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής.Γιατί εύλογα κανείς μπορεί να πει ότι πριν φτάσουμε να συζητάμε για το εάν χρειάζεται ρυθμιστική αρχή, πρέπει να δούμε τι δεν πήγε καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεν βελτιώθηκε η κατάσταση. Δηλαδή, η κυβέρνηση παραδέχεται μια κακή κατάσταση, χωρίς να κάνει απολογισμό ποια μέτρα πήρε τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να βελτιωθούν τα πράγματα.

Ακόμη περισσότερο, φαίνεται ως εάν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αντί να παρουσιάζουν ένα σχέδιο, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την υδατική πολιτική, ουσιαστικά να μεταθέτουν τις αποφάσεις και την πολιτική ευθύνη σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή».

Αυτά γράφει, σε πρόσφατο άρθρο του, για το θέμα της ρυθμιστικής αρχής για το νερό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ) ο Οικονομικός Ταχυδρόμος …

Όμως…όλα τα παραπάνω και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ρυθμιστική αρχή, είναι η υλοποίηση αποφάσεων του μνημονίου το 2012 & το 2014

Αποφάσεις που δεν υλοποιήθηκαν ούτε από την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και ούτε από την κυβέρνηση Τσίπρα…

Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα 

nb keimeno papaspyros neronb keimeno papaspyros nero1

Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ)

Καθιέρωση ρυθμιστικού πλαισίου (Δεκέμβριος 2012). Καθιέρωση τιμολογιακής πολιτικής και τροποποίηση άδειας (Σεπτέμβριος 2013). Τακτοποίηση κρατικών εισφορών

nb keimeno papaspyros nero2nb keimeno papaspyros nero3

GREECE FIFTH REVIEW UNDER THE EXTENDED ARRANGEMENT UNDER THE EXTENDED FUND FACILITY, June 2014 

EYATH Water Regulator Ministry of Finance, Ministry of Administrative Reform and e- Governance; and Ministry of Environment.

Put in place full staffing and initiate operations of the Special Secretariat for Water (Regulating authority) Apr-14

Δημιουργία πλήρους στελέχωσης και έναρξη λειτουργίας της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (Ρυθμιστική Αρχή) Απρ-14

Ο Μητσοτάκης βγάζει από το χρονοντούλαπο…το μνημόνιο του 2012 για το νερό!

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ