Τελος εποχής: Έφυγε απο τη ζωη ο Lasse Wellander, ο κιθαρίστας θρύλος των μεγάλων νικητών της Eurovision, ABBA

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Lasse Wellander, ένας βετεράνος της μουσικής που έπαιξε με τους ABBA τις δεκαετίες του 1970 και 1980, ενώ συνεργάστηκε και στο τελευταίο άλμπουμ της σουηδικής μπάντας, με τίτλο “Voyage” το 2021.

Με απίστευτη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος μας Lasse πέθανε” έγραψε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του γνωστού κιθαρίστα την Κυριακή. “Ο Lasse πρόσφατα διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο και νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής πέθανε με τους αγαπημένους του ανθρώπους να είναι δίπλα του. Σε αγαπάμε και θα μας λείψεις πάρα πολύ“.

16AFEE0C 1E2A 4E04 AFA6 C5696470296F

Ο Wellander είναι ο τρίτος συνεργάτης από την πρώιμη εποχή των ABBA που φεύγει από τη ζωή τα τελευταία χρόνια. Ο ντράμερ Ola Brunkert πέθανε τον Μάρτιο του 2008, σε ηλικία 61 ετών σε ατύχημα και ο μπασίστας Rutger Gunnarsson πέθανε τον Απρίλιο του 2015 σε ηλικία 69 ετών.

Η κοινή πορεία του Lasse Wellander με τους ABBA

Η σχέση του Wellander με τους ABBA ξεκίνησε από το 1974, όταν οι ABBA κέρδισαν τον διαγωνισμό της Eurovision για τη Σουηδία με το τραγούδι “Waterloo”. Ήταν γεννημένος για να ανεβαίνει πάνω στη σκηνή, έλεγαν όσοι τον γνώριζαν.

Οι πρώτες ηχογραφήσεις με τους Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Anni-Frid Lyngstad έγιναν τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς -ορόσημο για την μπάντα.

6 Απριλίου, 1974, οι ABBA βγαίνουν πρώτοι στον διαγωνισμό της Eurovision.

6 Απριλίου, 1974, οι ABBA βγαίνουν πρώτοι στον διαγωνισμό της Eurovision. AP

Ο Lasse Wellender συνέχισε τη συνεργασία του με τους ABBA σε 24 ακόμα κομμάτια και συμμετείχε επίσης σε 8 στούντιο άλμπουμ τους.

Το 1981 κυκλοφόρησε το δικό του σόλο άλμπουμ, ενώ ακολούθησαν 11 ακόμα προσωπικά πρότζεκτς.

Όταν οι ABBA διαλύθηκαν το 1982, ο Wellander συνέχισε να παίζει με άλλους Σoυηδούς καλλιτέχνες, ενώ είναι αυτός πίσω από την κιθάρα στο soundtrack της ταινίας “Mamma Mia!” με την Meryl Streep και την Amanda Seyfried, το 2008.

Ο Lasse Wellander πρωτοέπιασε κιθάρα ως έφηβος στις αρχές του 1960 και έπαιξε με διάφορες τοπικές μπάντες στην γενέτειρά του τη Nora. Συνάντησε τους Bjorn και Benny σε μία σουηδική μουσική σκηνή στις αρχές του ’70.

Εκτός από τη συμμετοχή του στα επίσημα άλμπουμ των ABBA, έκανε και περιοδείες μαζί με την μπάντα το 1975, το 1977, το 1979 και το 1980.

Ως ένας από τους πιο επιφανείς Σουηδούς μουσικούς έλαβε το βραβείο Albin Hagström Memorial Award από τη βασιλική ακαδημία μουσικής της Σουηδίας το 2005 και το βραβείο Studioräven το 2018 από την Ένωση Σουηδών Μουσικών.

Το τελευταίο του προσωπικό άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2006, και ο τίτλος στα αγγλικά ήταν “Simple Ticket”. Επίσης κυκλοφόρησε τα singles: “O Come”, “All Ye Faithfull”, “Merry-Go-Round” και “Overdrive”.

Με πληροφορίες απο το news247.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ