Πρόεδρος τουρκικής Βουλής: Η ΕΕ κάνει λάθος να θυσιάζει τις σχέσεις με την Τουρκία για χάρη της Ελλάδας και της Κύπρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι είναι μεγάλο λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να θυσιάζει τις στρατηγικές της σχέσεις με την Τουρκία σε αντάλλαγμα για στενές προοπτικές που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό έγινε σε κλειστή συνάντηση την Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε από τον Σεντόπ με τον Πρόεδρο της Τσεχικής Γερουσίας, Μίλος Βίστρτσιλ [Miloš Vystrčil], στην πρωτεύουσα Πράγα.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, ο Σεντόπ συζήτησε με τον Βίστρτσιλ τις εξελίξεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πολιτική επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο Σεντόπ εξήγησε ότι οι σχέσεις της ένωσης με την Τουρκία είναι στρατηγικές και ότι είναι μεγάλο λάθος να θυσιάζεις σχέσεις αυτές,  για χάρη κάποιων απόψεων που σχετίζονται με την ελληνοκυπριακή διοίκηση ή την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές αποφάσεις με βάση την πραγματικότητα», σημειώνοντας ότι η Ένωση διστάζει και καθυστερεί να ανταποκριθεί στις εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο.

Τόνισε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό και ότι το επιδιώκει, τονίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη που θα αποδεχθεί η Ουκρανία.

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Σεντόπ τόνισε ότι το αίτημα της Τουρκίας είναι πολύ σαφές, το οποίο είναι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και PYD να μην υποστηρίζονται από χώρες που επιθυμούν να είναι σύμμαχοι».

«Περιμένουμε από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και θέλουμε να το δούμε αυτό», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ