Αλέξης Τσιπρας: Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Καβάλα των κοινωνικών αγώνων, Την πόλη της βιομηχανίας καπνού και του καπνεργάτη για δεκαετίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την αποψινή ομιλία του στην Πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα και πρόσθεσε «την πόλη που έγινε το 1896 η πρώτη μεγάλη απεργία στα Βαλκάνια. Την πόλη που και σήμερα είναι επίκεντρο μεγάλων και περήφανων εργατικών αγώνων. Του αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα και στα πετρέλαια της Καβάλας. Του αγώνα για δουλειά και αξιοπρέπεια».

«Ήσουν και θα είσαι ο πρωθυπουργός», φώναξε το συγκεντρωμένο πλήθος, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά «θέλω αυτό το σύνθημα να το φωνάξουμε όλοι, για να νικήσει ο λαός, να μην κερδίσουν τα καρτέλ».

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από την Καβάλα:

«Θέλω να σας μεταφέρω ένα μήνυμα από όλη την Ελλάδα. Σε λίγες μέρες σταματάει να είναι νόμος το δίκιο των ισχυρών. Σε λίγες μέρες έρχεται ξανά η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας. Γιατί έρχεται ξανά η αλλαγή, με την ψήφο του λαού μας.

Πολίτες της Καβάλας,

Αυτό που προσδοκά κάθε πολίτης σήμερα είναι να αλλάξει επιτέλους η ζωή του. Το βασικό συναίσθημα για κάθε πολίτη είτε είναι αριστερός είτε αριστερός είτε κεντρώος. Αν δεν είναι προνομιούχος. Είναι να σταματήσει ο εφιάλτης.

Για αυτό κι εμείς σήμερα στέλνουμε αυτό το μήνυμα:

Στις 21 του Μάη λέμε ΩΣ ΕΔΩ.

Με την αισχροκέρδεια.
Με την αλαζονεία
Με την αδιαφορία
Με την οικογενειοκρατία
Με την αδικία

Τι έταξε το 2019 ο κ. Μητσοτάκης;

Στήριξη της μεσαίας τάξης.
Καλύτερους μισθούς
Καλύτερες δουλειές.
Και επιτελικό κράτος.

Και τι έκανε τέσσερα χρόνια μετά ;

Έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους.
Τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια.
Το εισόδημα να τελειώνει τη 3η βδομάδα του μήνα.
Τις υπερωρίες απλήρωτες και το οκτάωρο παρελθόν.
Τους συνταξιούχους χωρίς αξιοπρέπεια.
Και το κράτος λάφυρο κομματικό, να είναι κίνδυνος για τον πολίτη, όπως φάνηκε στα Τέμπη.

Τι παρέλαβε το 2019;

Μια χώρα που είχε βρει ξανά το βηματισμό της.
Εκτός μνημονίων, εντός αγορών, με 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.
Ήταν η ίδια χώρα που η παράταξή του είχε παραδώσει χρεοκοπημένη και ταπεινωμένη.

Τι μας αφήνει σήμερα ;

Μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος ανέβηκε 50 δισ.
Μια χώρα όπου το ιδιωτικό χρέος ανέβηκε 40 δισ.
Και 4.250.000 Έλληνες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές στις τράπεζες, στην εφορία και στον ΕΦΚΑ.
Και 700.000 κατοικίες είναι στα χέρια των funds.

Αυτά τα 4 χρόνια έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς και στους ημέτερους.

Με την ακρίβεια να καλπάζει το μέσο μισθό να μειώνεται και την έμμεση φορολογία να θερίζει.

Σύμφωνα με την Eurostat τα νοικοκυριά με εισοδήματα έως 700 ευρώ έχασαν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που ο μέσος έπεσε τη τριετία 19-21.

Και μια από τις τρείς μόνο, που ο μέσος πραγματικός μισθός έπεσε κατά 7,4% μέσα στο 22.

Και την ίδια στιγμή που ο μισθός έπεφτε οι τιμές ανέβαιναν.
Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου

Ζούμε με μισθούς Βουλγαρίας αλλά με τιμές Βρετανίας. Αυτή είναι η Ελλάδα του κου Μητσοτάκη.

Και πώς αλλιώς έγινε η αναδιανομή του εισοδήματος; Με τις επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια και την υψηλή έμμεση φορολογία. Πάνω από δέκα δις σε ενάμισι χρόνο.

Και άλλα τόσα από τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς. Και το σχέδιο Μητσοτάκη είναι να συνεχίσει για άλλα 4 χρόνια για να κάνει μετά την αναδιανομή του εισοδήματος και τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που έχει δεί ο τόπος από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Από τη μεσαία τάξη στους πολύ ισχυρούς. Με 700.000 πλειστηριασμούς. Θα τους αφήσουμε;

Τι άλλο μας αφήνει; Μια χώρα όπου η δημοκρατία δεινοπαθεί. Με τη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Και τις παράνομες παρακολουθήσεις. Ο κος Μητσοτάκης προσπάθησε να φτιάξει ένα καθεστώς. Μια αυταρχική δημοκρατία. Παρακολουθούσε μέσα από το γραφείο του το μισό πολιτικό σύστημα. Αντιπάλους και εχθρούς.

Ακόμη και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Και με τη βοήθεια της προπαγάνδας έκανε το ψέμα και τη διαστρέβλωση κανονικότητα. Εννιά μήνες ψεύδεται για το σκάνδαλο των υποκλοπών. “Δεν το ήξερα, όλα έγιναν εν αγνοία μου”, έλεγε.

Και κρυβόταν πίσω από το απόρρητο. Αλλά να που ομολόγησε χωρίς ξύλο, με μια κανονική δημοσιογραφική ερώτηση στο debate. Και ότι υπάρχει σκάνδαλο, μαρτύρησε. Ομολόγησε ο ίδιος τα ψέματά του και την ενοχή του. Και ότι δεν υπήρχαν εθνικοί λόγοι να παρακολουθεί παράνομα. Αλλά μένει ακόμα στη θέση του, ανέγγιχτος. Όλοι παραμένουν ανέγγιχτοι. Στη θέση της η εισαγγελέας των υποκλοπών, που υπέγραφε δίχως να υπάρχει εθνικός λόγος, δηλαδή παράνομα. Στο σπίτι του και όχι στο σκαμνί της δικαιοσύνης ο επικεφαλής της ΕΥΠ.

Και όσοι άλλοι διέπραξαν το κακούργημα. Στη θέση του και οι εισαγγελείς που δήθεν ερευνούν εννιά μήνες. Και δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα.

Δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρώπης που να είχε συμβεί κάτι τέτοιο και να μην είχαν σηκωθεί και οι πέτρες για να διώξουν τους βιαστές της δημοκρατίας από την εξουσία. Οι παράνομες παρακολουθήσεις απαγορεύονται και διώκονται παντού στην Ευρώπη.
Το ίδιο και στην Αμερική. Και υπάρχει ένας κανόνας σε όλες τις Δυτικές δημοκρατίες.

Εάν σέβεσαι το Σύνταγμα και τους νόμους μένεις, εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα και τους νομούς φεύγεις. Όταν σε πιάσουν με τη γίδα στην πλάτη, εάν δεν έχεις αξιοπρέπεια μένεις, εάν έχεις αξιοπρέπεια φεύγεις. Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα του κόσμου εαν ένας ΠΘ είχε εξαναγκαστεί να ομολογήσει ότι παρακολουθούσε παράνομα το μισό πολιτικό σύστημα, θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Ο κος Μητσοτάκης όμως όχι. Διεκδικεί στις κάλπες άλλη μια τετραετία παρακράτους. Διεκδικεί η ψήφος του ελληνικού λαού να ξεπλύνει το βιασμό του Συντάγματος και της Δημοκρατίας που διέπραξε. Και διερωτώμαι: Θα το καταφέρει;

Απευθύνομαι στους συντηρητικούς πολίτες και τους ρωτώ: Θα τον ξεπλύνετε με την ψήφο σας;»

Το μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή την πολυσυζητημένη -και λόγω… φυλακής- δήλωσή του στο debate, πως πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι.

«Απευθύνομαι όμως και στον κο Ανδρουλάκη που, για πρώτη φορά προχθές, μίλησε καθαρά για την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι. Και τον ρωτώ: Πιστεύει αλήθεια πως αυτό μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κου Μητσοτάκη; Προφανώς, και δε θα γίνει ποτέ.

Για αυτό ας αφήσει τους ανιστόρητους διμέτωπους. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους, θα αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και θα ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.

Δεν είναι μόνο οι υποκλοπές που δεν θυμίζουν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη για μια τετραετία δεινών, αδικίας, ανισότητας και ψέματος. Έχει την ευθύνη για τον τραγικό χειρισμό στην πανδημία.

Χάσαμε 37.000 ανθρώπινες ζωές. Είμαστε από τις χειρότερες χώρες στους δείκτες της απώλειας ανθρώπινης ζωής, αναλογικά με τον πληθυσμό μας όχι μονάχα στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει την ευθύνη για τα ατελείωτα ψέματα και τη συγκάλυψη. Όταν μας έλεγε ότι είναι ψέμα πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να σωθούν με όσους είναι εντός ΜΕΘ. Ενώ γνώριζε και έκρυβε την έκθεση των Καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, που έλεγε ακριβώς το αντίθετο.

Έχει την ευθύνη για τη διπλή αισχροκέρδεια που πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Πρώτη η χώρα μας στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Και την ίδια στιγμή πανηγύρια για ρεκόρ εσόδων από το ΦΠΑ. 50 φόρους πανηγυρίζει ότι μείωσε.

Πώς όμως πανηγυρίζει από τη μια ότι μείωσε τους φόρους, αλλά πανηγυρίζει κι από την άλλη ότι στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει δισεκατομμύρια υπερέσοδα από φόρους;

Πώς τετραγωνίζει τον κύκλο;
Από ποιες τσέπες τα άντλησε;
Και σε ποιες τσέπες τα κατευθύνει;

Όλοι ξέρουμε πια την αλήθεια. Υπερκέρδη στις εταιρίες ρεύματος και καυσίμων. Διάλυση της ζωής για εκατομμύρια οικογένειες.

Έχει την ευθύνη γιατί μετέτρεψε τη ΔΕΗ από επιχείρηση κοινής ωφέλειας σε επιχείρηση ληστείας για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους. Και κερδών, παχυλών μισθών, μπόνους για τους εκλεκτούς του συστήματος και τα γαλάζια καλόπαιδα.

Έχει την ευθύνη τέλος για ένα κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια στους πολίτες του.

Γιατί 4 χρόνια δήθεν ψηφιοποιούν το κράτος, αλλά για 12 λεπτά δεν υπήρχε ούτε ένα απλό σύστημα για να σταματήσει δυο τρένα που έτρεχαν το ένα πάνω στο άλλο. Γιατί όταν ρωτούσαμε στη Βουλή τον Καραμανλή τι γίνεται με την ασφάλεια των τρένων κραύγαζε: ντροπή!

Γιατί όταν φώναζαν οι συνδικαλιστές τους έβγαζαν τις απεργίες παράνομες. Κι έπειτα, όταν έγινε η τραγωδία, απέδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βγει ο ίδιος λάδι.

Δεν ήξερε ούτε με τα τρένα τι γίνεται. Όπως και με τις ΜΕΘ, τις υποκλοπές, τον Πάτση, τη Νικολάου, τον ανεψιό του, τον Λιγνάδη. Αυτός δεν είναι υπεύθυνος πρωθυπουργός. Είναι ανεύθυνος άρχων! Και υποκριτής.»

«Πολίτες της Καβάλας,

Εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη μάχη, καταθέτοντας το “Συμβόλαιο Αλλαγής”. Ένα Συμβόλαιο με δυο εταίρους, τον λαό και την προοδευτική κυβέρνηση.

Και έναν βασικό όρο, που διατρέχει όλα τα άρθρα του: Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού.

Επιγραμματικά προβλέπει: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος.

Αυτή είναι η ουσία της δικαιοσύνης. Η ουσία της αλλαγής. Ναι, αλλά δε βγαίνει λένε με το πρόγραμμά σας ο λογαριασμός.», κατέληξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Παρακολουθήστε την ομιλία Τσίπρα στην Καβάλα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ