Ανοικτή επιστολή για την απελευθέρωση του Κενάν Αγιάζ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Εδώ και μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου εξέλιξης, η οποία προσβάλλει το κύρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους δικαίου, αλλά και ως κράτους που διεξάγει αγώνα κατά τής κατοχικής και φασιστικής Τουρκίας. Αναφερόμαστε, προφανώς, στην υπόθεση δίωξης τού Κούρδου αγωνιστή τής ελευθερίας και τής δημοκρατίας Κενάν Αγιάζ, ο οποίος διανύει την ενδέκατη ημέρα απεργίας πείνας στις Κεντρικές Φυλακές.

Μη όντες νομικοί, δεν κατέχουμε τις γνώσεις να στοιχειοθετήσουμε την άποψή μας με νομικής φύσεως επιχειρήματα. Το ζήτημα άλλωστε δεν είναι μόνο νομικό, αλλά πρωτίστως και εξόχως ηθικό και πολιτικό. Γράφουμε, λοιπόν, ως απλοί πολίτες που αγωνιούν για την επιβίωση ενός αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον οποίον το γενοκτόνο τουρκικό κράτος, σε συνεργασία με το γερμανικό, καταδιώκει ως δήθεν τρομοκράτη. Το ψευδές δίλημμα για την Κυπριακή Δημοκρατία, που τον έχει αναγνωρίσει ως πολιτικό πρόσφυγα από το 2013, είναι αν θα συνταχθεί με την τουρκική προπαγάνδα ή με τον αγώνα αυτού τού ανθρώπου· αν θα υιοθετήσει την τουρκική πρακτική να διώκει ως τρομοκράτες τους Κούρδους αγωνιστές, ή αν θα αγκαλιάσει (έστω να αναγνωρίσει) την πάλη του κουρδικού λαού στο πρόσωπο τού Κενάν Αγιάζ.

Έχοντας ακούσει τις πρόσφατες δηλώσεις σας, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε πως στέκεστε μπροστά στον απελευθερωτικό αγώνα τού κουρδικού λαού με κούφια λόγια και νομικιστικές φλυαρίες, που αναδεικνύουν ασυνέπεια προς τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές και την ιστορία αγώνων του δικού μας λαού. Πώς αλήθεια ισχυρίζεστε ότι δεν έχουμε δυνατότητα να αμφισβητήσουμε ένταλμα από μια χώρα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης; Από πότε η Κύπρος, ως ισότιμο κράτος – μέλος τής Ε.Ε., δεν έχει την πυγμή να περιφρουρήσει έναν πολιτικό πρόσφυγα που αναζήτησε καταφύγιο στο έδαφός της; Πώς τολμούμε να αφήνουμε εν λευκώ τον πολιτικό πρόσφυγα Κενάν Αγιάζ στα χέρια τής Γερμανίας, επικαλούμενοι «δεσμεύσεις» για την τύχη του; Ή μήπως υπαινίσσεστε πως ο Κενάν Αγιάζ αναγνωρίζεται και από εμάς ως τρομοκράτης, καταπώς ο τουρκικός ολοκληρωτισμός όρισε; Ποιο θράσος και ποια αναισθησία καθορίζουν την αβουλία ως πολιτική στην υπόθεση της ελευθερίας ενός αθώου; Δεν έχουμε ούτε την ελάχιστη ευαισθησία να ακούσουμε την κραυγή δικαιοσύνης τού απεργού πείνας που κρατείται δέσμιος ως τρομοκράτης στις φυλακές τής σκλαβωμένης μας πατρίδας;

Σάς υπενθυμίζουμε, ότι ανάλογες κατηγορίες περί τρομοκρατίας το εγκάθετο τής Τουρκίας κατοχικό καθεστώς έχει εξαπολύσει και εναντίον πολιτικών οργανώσεων τής Κύπρου. Ένα παράδειγμα είναι η Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών Ε.Φ.Ε.Ν. τής οποίας διετέλεσε μέλος ο ένας εκ των γραφόντων. Εύλογα, λοιπόν, διερωτόμαστε: αν ποτέ η Τουρκία αποφασίσει να στοχοποιήσει και να διώξει νυν ή πρώην μέλη τής εν λόγω ή άλλης παράταξης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα νίψει τας χείρας της ξανά, όπως απροκάλυπτα κάνει στην περίπτωση τού αγωνιστή Κενάν Αγιάζ; Κατ’ επέκτασιν, η νεολαία τού ημικατεχόμενου τόπου μας ποιο μήνυμα πρέπει να προσλάβει από την εγκληματική μεταχείριση τού Κενάν Αγιάζ; Ότι κάθε πράξη αντίστασης κατά τής τουρκικής βαρβαρότητας είναι μεμπτή και αξιόποινη; Και έπειτα, πώς θα αισθάνονται ασφαλείς οι λοιποί Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας εδώ και χρόνια; Τέλος, έχετε αναλογιστεί το ηθικό χρέος τής Κύπρου έναντι τού Κουρδιστάν, που υπέγραψε με το αίμα του ο ήρωας τού κοινού αντικατοχικού μας αγώνα Θεόφιλος Γεωργιάδης; Έχετε συναίσθηση πως ενδεχόμενη έκδοση τού Κενάν Αγιάζ θα πλήγωνε ανεπανόρθωτα τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας;

Αγαπητή κυρία Υπουργέ, είναι ονειδιστικό και επαίσχυντο για τις αρχές τής πατρίδας μας, η οποία εδώ και μισό αιώνα στενάζει υπό το πέλμα του τουρκικού φασισμού, να τηρούν στάση Ποντίου Πιλάτου ενώπιον ενός λαού που αγωνίζεται εναντίον τού ίδιου φασισμού. Η αξιοπρέπεια τής πατρίδας μας και η αξιοπιστία τής δημοκρατίας μας ως ασπίδας κάθε φιλελεύθερης φωνής απαιτούν την περιφρούρηση τού Κενάν Αγιάζ και οπωσδήποτε την μη έκδοσή του στην Γερμανία. Εσείς δε, ως Υπουργός Δικαιοσύνης τής Κυπριακής Δημοκρατίας, υποχρεούσθε από κάθε έννοια δικαίου να λάβετε λόγο και θέση προς το συμφέρον τού Αγιάζ, διασώζοντας, έστω και την υστάτη, την τιμή τού Κυπριακού Ελληνισμού.

Αναμένουμε την θετική σας ανταπόκριση.

Με σεβασμό και εκτίμηση,
Ανδρέας Παπαέλληνας & Παναγιώτης Χατζηκυριάκος

foni-eleftherias.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ