Ο Γ. Λούλης αναλύει: Αυτή η ΝΔ μικρή σχέση έχει με τη ΝΔ του μεσαίου χώρου του Καραμανλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Γιάννης Λούλης αναλύει γιατί η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ελάχιστη σχέση με τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή του «μεσαίου χώρου». Όπως σημειώνει, η δεξιά στροφή της ΝΔ ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά.

Σε αυτή τη φάση, ξετυλίγονται δύο πραγματικότητες: Οι μύθοι ενός πρωθυπουργού που ήταν πρότυπο αποτελεσματικού ηγέτη, και μιας κυβέρνησης, επίσης αποτελεσματικής και οργανωμένης. Μύθοι, που άρχισαν να αποσυντίθενται. Και αποκαλύπτεται, πλέον, πως η ΝΔ του Μητσοτάκη, που φάνταζε ισχυρή και κυρίαρχη, έχει σαθρές βάσεις. Γιατί τα γεγονότα, τελικά, ήταν αυτά που απομυθοποίησαν την εικόνα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, παρά την ισχυρή υποστήριξη από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Ακολουθεί η ανάλυση από τον Γιάννη Λούλη, που δημοσιεύεται στην «ΕΦΣΥΝ»:

Πριν από αρκετούς μήνες και πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη, η κυβερνητική παράταξη, ακόμη κι αν δεν ενθουσίαζε, διατηρούσε ένα καθαρό πλεονέκτημα. Με τη σειρά της η πρωθυπουργική εικόνα, αν και είχε τις ρωγμές της, αποτελούσε το κεντρικό όπλο της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας συνέρχονταν από μια περίοδο [αφάνειας].

Όμως, είχε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, για να χτίσει μια νέα εικόνα. Όπως ήσαν λοιπόν τότε τα πράγματα, εύκολα ή πιο δύσκολα, η πιθανότητα ο Μητσοτάκης να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ήταν προ των πυλών. Ο Μητσοτάκης, αρχικά, ήταν, ως εικόνα, πρωτίστως «πρωθυπουργικός». Ενώ ο Τσίπρας, ψάχνονταν. Έκανε, πάντως, σταδιακά λίγα βήματα προς μια άλλη εικόνα, πιο σύγχρονη. Και μετά ήρθε ο… σεισμός! Είχαμε την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, ήδη ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί, έχασε την ισορροπία του. Εμφάνισε τη χειρότερη πρωθυπουργική εικόνα του. Ενώ ο Τσίπρας, έμοιαζε να κατανοεί πως είχε έρθει η ώρα να προσεγγίσει μια νέα ηγετική εικόνα. Όλα μετασχηματίστηκαν! Κάπως.

Από κει και πέρα, τα Τέμπη μεταβλήθηκαν σε σκοτεινή εικόνα της χώρας, και πραγματική εικόνα του Μητσοτάκη. Τούτο συνέβη για δυο λόγους: Πρώτον, η μοιραία αυτή καταστροφή ανέδειξε τεράστιες αδυναμίες στη λειτουργία του πελατειακού κράτους. Σε κάθε γωνιά της διαδρομής της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο χώρο, εντοπίστηκαν τραγικές και προκλητικές αδυναμίες. Ο μύθος του «επιτελικού κράτους» που θα έπρεπε να διαχειρισθεί τον συγκεκριμένο τομέα, αποδείχθηκε διάτρητος, σαθρός και προκλητικά αναποτελεσματικός. Άλλωστε, ως κύρια αρχική ενασχόληση του «επιτελικού κράτους» (και του μύθου που το συνόδευε) ξεπήδησαν οι προκλητικές και βαθύτατα αντιδημοκρατικές υποκλοπές. Αυτές παραβίαζαν ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η κρίση των Τεμπών

Η κρίση των Τεμπών μετατράπηκε, μέσα σε λίγες ώρες, στον χειρότερο εφιάλτη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Να σημειωθεί επίσης πως ο Μητσοτάκης, είχε αναλάβει την ηγεσία της ΕΥΠ που έκανε τις μαζικές υποκλοπές, με κύριο αυτουργό και συντονιστή τον ανιψιό του, μιαν ευφυή προσωπικότητα που όμως δεν είχε κανένα μέτρο στις δράσεις του. Αλλά και στο πώς οι υποκλοπές εξαχρειώθηκαν, ως σκοτεινή πρακτική. Μέχρι να αποκαλυφθούν. Ενώ, εν τέλει, τα χειρότερα που συνδέθηκαν με τις δράσεις αυτές, κουκουλώθηκαν.

Επιστρέφοντας πάντως στην τραγωδία των Τεμπών, που πολιτικά τραυμάτισε σοβαρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη (πολύ περισσότερο από τις υποκλοπές) πέραν της ανθρώπινης τραγωδίας, συνέβη και κάτι άλλο: Ο πρωθυπουργός απέδρασε σε όσα συνέβησαν, με φραστικές αστοχίες που ξεπερνούσαν τα όρια. Έμοιαζε να βρίσκεται σε ένα δικό του σύμπαν. Παγερό. Αντί να αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά της τραγωδίας, ειδικά τα νέα παιδιά που χάθηκαν, επιχείρησε να αποτινάξει τις όποιες ευθύνες για δυσλειτουργίες και δυσπραγίες του υπάρχοντος «συστήματος», ρίχνοντας (αυτές ήσαν οι πρώτες κουβέντες του) τις ευθύνες στο μηχανοδηγό. Το ατόπημα ήταν μεγάλο. Ασυγχώρητο.

Σε ένα λοιπόν κρισιμότατο σταυροδρόμι μιας κυβέρνησης, η οποία είχε ήδη αρχίσει να φθείρεται, να κατηγορείται διότι δεν προστάτευε σε εποχές κρίσης, τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε κυνισμό και παγερότητα. Άργησε επίσης να υποχρεώσει σε παραίτηση τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έδινε την εντύπωση, πως πέραν του ονόματός του, ήταν παντελώς ακατάλληλος για να διαχειρισθεί το αντικείμενό του. Ενώ βασική μέριμνά του ήταν να δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες! Με όλα αυτά να συμβαίνουν, ήταν φανερό πλέον πως τα γεγονότα ξεπερνούσαν και απομυθοποιούσαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος υποστηρίζονταν από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Οι μύθοι του πρωθυπουργού Μητσοτάκη

Από εκεί και πέρα, άρχισαν να ξετυλίγονται δύο πραγματικότητες: Οι μύθοι ενός πρωθυπουργού που ήταν πρότυπο αποτελεσματικού ηγέτη, και μιας κυβέρνησης, επίσης αποτελεσματικής και οργανωμένης, που άρχισαν να αποσυντίθενται. Φυσικά, οι δημοσκοπήσεις που βρίσκονταν σε «αποστολή» στήριξης της κυβέρνησης, αλλά και τα ΜΜΕ που είχαν την ίδια στόχευση, βομβάρδιζαν με προπαγάνδα την κοινωνία. Ως ένα σημείο άλλωστε, πετύχαιναν τους στόχους τους. Όμως με την πάροδο του χρόνου, οι αντιστάσεις στην κοινωνία, που αντιμετώπιζε πιέσεις στο οικονομικό πεδίο, δυνάμωναν. Μαζί και η κυβερνητική φθορά. Αυτό αποκάλυπτε η μόνη όντως ανεξάρτητη δημοσκόπηση της MRB.

Τούτη έδειχνε, αρχικά, τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται στο 6%. Όμως μετά τα Τέμπη, η διαφορά έπεσε περίπου στο 3%. Συνολικά πλέον το κυβερνών κόμμα, έχανε έδαφος. Κομβικός ήταν, επίσης, ένας κρισιμότατος δείκτης με βάση τη MRB: Προ των Τεμπών, ο Μητσοτάκης, θεωρείτο «καταλληλότερος πρωθυπουργός» από το 38,8%. Τι συνέβη όμως μετά τα Τέμπη; Ο πρωθυπουργός έπεσε στο 33,8%! Η διαφορά στο πεδίο αυτό από τον Τσίπρα συρρικνώθηκε στο 4,5%. Συμπέρασμα: Η μεγάλη δύναμη της «πρωθυπουργικότητας» Μητσοτάκη είχε πληγεί. Το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση, συνολικά, είχε σκοτεινιάσει.

Ο εικαζόμενος εύκολος «περίπατος» της κυβέρνησης, έγινε τρέκλισμα Ο Τσίπρας μπορεί να μην έχει άμεση ισχυρή δυναμική, αλλά ανασυντάσσεται με θετικά στοιχεία των καλών στιγμών του. Την ώρα μάλιστα που οι κακές στιγμές έχουν αρχίσει να βυθίζουν τον Μητσοτάκη. Μια αντίδραση των ψηφοφόρων, που κατέγραψε η MRB, είναι πολύ σημαντική, ως βουβή δυναμική: Έτσι, σε σχετική ερώτηση το 39% θα ενοχλείτο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές, με την αντίστοιχη ενόχληση από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι χαμηλότερη, με 31,7%. Ποιο είναι το νόημα αυτών των στοιχείων όμως; Πρώτον, η κόπωση από τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχει ξαφνικά ενταθεί αισθητά! Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται απειλητικός, καθώς κάποιοι ψηφοφόροι του, που τον εγκατέλειψαν το 2019, τώρα ίσως να επιστρέψουν σε αυτόν. Πάντως, από την άλλη πλευρά, ψηφοφόροι του τον ψήφισαν το 2019, τώρα, για διάφορους λόγους ταλαντεύονται χωρίς να είναι σαφές τι θα πράξουν.

Το πελατειακό κράτος

Αν ο Τσίπρας – όπως από καιρό επαναλαμβάνουμε κουραστικά – είχε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, αλλάξει συθέμελα το κόμμα του, προσελκύοντας νέα, φρέσκα, και ανοιχτόμυαλα στελέχη, θα ήταν σε θέση τώρα, όχι απλώς να ανταγωνισθεί με ίσους όρους τη ΝΔ του Μητσοτάκη, αλλά να αποκτήσει προβάδισμα τώρα. Άλλωστε, όπως έχει γίνει πλέον αντιληπτό στη φάση αυτή, η ΝΔ του Μητσοτάκη, που φάνταζε ισχυρή και κυρίαρχη, είχε σαθρές βάσεις. Το πόσο σαθρές βάσεις. Το πόσο σαθρές θα ήσαν οι βάσεις αυτές, θα γινόταν αντιληπτό σε μια διαδρομή αυτοτραυματική, από το μετριότατο ανθρώπινο δυναμικό της, μέχρι την ηγετική της ομάδα και κυρίως τις πρακτικές της, που εξανέμισαν ένα μεγάλο εκλογικό πλεονέκτημα. Αυτή η ΝΔ, προφανώς μικρή σχέση έχει με τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή του «μεσαίου χώρου», ο οποίος θαρραλέα κατακεραύνωσε τις άνομες πρακτικές των υποκλοπών. Άλλωστε η δεξιά στροφή της ΝΔ είχε ξεκινήσει υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά.

Στην πραγματικότητα η χώρα μας καλείτο στις δύσκολες αυτές εποχές, με την παγκόσμια τοξικότητά της να διαπερνά το πολιτικό σκηνικό διεθνώς, να αποκτήσει δύο σύγχρονα κόμματα, όχι πελατειακά, που να προσελκύσουν ποιοτικό ανθρώπινο υλικό. Επίσης, τα κόμματα αυτά θα έπρεπε, επιτέλους, να διαμορφώσουν ένα μη πελατειακό κράτος, που να προδίδει τον βαθύτατο πολιτικό αναχρονισμό της χώρας μας. Σήμερα οι μετακλητοί (δηλαδή αμιγώς κομματικά στελέχη στην κορυφή της κρατικής πυραμίδας) είναι τριπλάσιοι από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ! Καθρεπτίζουν λοιπόν ένα άρρωστο κράτος. Το οποίος είναι – και παραμένει – ως: Ο μεγάλος ασθενής της χώρας.

Δεν χρειάζεται παρά ένα βλέμμα στην Κύπρο (όπου εργάσθηκα χρόνια) για να διαπιστώσουμε ότι το υπουργείο εκεί, διαθέτει διευθυντή από τα σπλάχνα του και ιεραρχία από τα στελέχη του. Μετακλητοί δεν υπάρχουν. Και ο υπουργός έχει έναν σύμβουλο. Το τι γίνεται στη χώρα μας, με τον χαμηλότατου επιπέδου κομματισμό του κράτους το βιώνουμε όλοι. Η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι συνέχεια του συστήματος αυτού. Από εκεί και πέρα, η προοπτική μιας πραγματικά «προοδευτικής» κυβέρνησης, και κατά προτίμηση μη μονοκομματικής, φαντάζει κάτι μεταξύ πραγματικής πρόκλησης και ονείρου θερινής νυχτός! Άλλωστε, μέχρι τώρα κυριαρχούν εικονικές πραγματικότητες.

Και ας μην αυταπατώμεθα: Οι ψηφοφόροι, κυρίως, θα επιλέξουν το μη χείρον!

(Ο Γιάννης Λούλης, διδάκτωρ του Καίμπριτζ, είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Με πιο πρόσφατο το Η τοξική εποχή μας (Καστανιώτης, 2022).

ieidiseis.gr ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Τρίκαλα – Βιολαντα: Εμπλοκή υπουργού της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη στην κατασκευή των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας

Μεταδίδεται στα δελτία εμπλοκή υπουργού της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, με πτυχίο μηχανολόγου, που ασχολήθηκε πρώιμα όπως ο ίδιος δήλωσε, αμέσως μετά που δημοσιοποιήθηκε η...

Εις Μνήμη Δικαστή Γ. Πική

« Η παραχώρηση έστω του 20% (εδάφους στους Τούρκους) είναι βήμα προς τον επιδιωκόμενο εκτουρκισμό της Κύπρου».Της Φανούλας Αργυρου από το simerini.sigmalive.com Απεβίωσε στις 29...

Τρίκαλα – Βιολαντα: Κόλαφος για τις ευθύνες των αρμοδίων ο πραγματογνώμονας ΔΑΕΕ, Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Κόλαφος για τις ευθύνες των αρμοδίων σχετικά με το γεγονός πως δεν μπήκαν στον κόπο να ψάξουν τις καταγγελίες των εργαζομένων του εργοστασίου «Βιολάντα» ...

Η βουλή ψήφισε έγκριση παροχής δικαιώματος ψήφου, στους απόδημους Έλληνες χωρίς ακόμα ακριβώς να γνωρίζει ποιοι θα να είναι αυτοί οι δικαιούχοι

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε έγκριση παροχής δικαιώματος ψήφου, στους απόδημους Έλληνες χωρίς ακόμα ακριβώς να γνωρίζει ποιοι θα να είναι αυτοί οι δικαιούχοι, και χωρίς...

Βουλή: Δάκρυα από τον αδελφό του Βλαχάκου για τα Ίμια

Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Βλαχάκου για τα Ίμια, καθώς είναι ο αδελφός ενός εκ των τριών...

Ο Μαρινάκης και τα εργατικά ατυχήματα

Ανακοινώθηκε από Μαρινάκη ότι είμαστε η τρίτη χώρα σε αριθμό ατυχημάτων Δεκτό. Ποιες να είναι όμως οι άλλες;Μήπως είναι αυτές με εκατοντάδες φορές περισσότερες...

Ωρολογιακή βόμβα τύπου «Βιολάντα» στην καρδιά της Αθήνας!

Τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφική έκρηξη που συγκλόνισε την πρωτεύουσαη υπόθεση της Λεωφόρου Συγγρού 3 και 5 αποκαλύπτει ένα εφιαλτικό σκηνικό αμέλειας, κινδύνου και...

Βασιλείου και υπερβολές…

Πολλά λέχθηκαν για τον μακαριστό Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου, την προεδρία του (1988-93) και την επαγγελματική/επιχειρηματική του πορεία Σεβαστήκαμε τις στιγμές και δεν γράψαμε οτιδήποτε...

Και μέσα σε όλα τα άλλα τα «προοδευτικά» βγήκε και ο του αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας να αντικρούσει διατυπωθείσες θέσεις ιερέων υπέρ της ταφής

Και μέσα σε όλα τα άλλα τα «προοδευτικά» βγήκε και ο του αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας να αντικρούσει διατυπωθείσες θέσεις ιερέων υπέρ της ταφής. Είπε κάποια...

Μαρινάκης: Μας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία στην Ευρώπη χώρα σε «εργατικά ατυχήματα»

Ο και επί των καλύψεων/συγκαλύψεων κρατικής αδιαφορίας κυβερνητικός εκπρόσωπος ο… Μαρινάκης μας δείχνει ότι έχει αποδοθεί σε ένα «σλάλομ» ατυχών δηλώσεων προς επίτευξη του στόχου...

Οι «Μύθοι» του Αισώπου ως οδηγός για τη δημιουργία σύγχρονων «Μύθων» με εστίαση στα γεωπολιτικά τεκταινόμενα – Μια προσέγγιση με τη Τεχνητή Νοημοσύνη (Δύο...

Συνεχίζουμε το «οδοιπορικό» μας για μια πιο βαθιά κατανόηση των επιπτώσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαμόρφωση νοημάτων, απόψεων και θέσεων εκ μέρους του ανθρώπου, ο...

Το όνειδος της Κουρδικής προδοσίας

​​​​​​​​Για δεύτερη φορά ο ηρωικός λαός των Κούρων της Συρίας πέφτει θύμα προδοσίας από το ίδιο πρόσωπο Του Γεωργίου Παπασίμου ΔικηγόρουΣτην πρώτη θητεία του ο Τραμπ,...

Γιώργος Βενετσανος: Μια πραγματική Ελληνοτουρκική προσέγγιση…

Στην Τραπεζούντα και την ευρύτερη περιοχή του Πόντου, η ποντιακή διάλεκτος παραμένει ζωντανή Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος με την αλήθεια για την ελληνική παρουσία στην Τουρκία...

Σοκαριστική δήλωση στη δίκη για τα Τεμπη

Σήμερα, στην εξέλιξη της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών, η δικηγόρος της οικογένειας Τηλκερίδη έκανε μία δήλωση που προκαλεί σοκ. Σύμφωνα με τη...

Νεο παράνομο τζαμί στο Περιστέρι χτίζουν και διαφημίζουν ο Τζαβέντ Ασλάμ και οι Πακιστανοί

Νεο παράνομο τζαμί στο Περιστέρι χτίζουν και διαφημίζουν ο Τζαβέντ Ασλάμ και οι Πακιστανοί

Κωνσταντίνος Γρίβας: Είμαστε στο πλέον κομβικό σημείο του πλανήτη σε ένα κόσμο δραματικών αλλαγών

Δίνει την δική του οπτική για την αρχιτεκτονική ασφάλειας που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και το βαθύ τους σύστημα κι όχι απλά οι ιδιορρυθμίες ενός...

Η ατελέσφορη και προβληματική για τους αγρότες συμφωνία Mercosur

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Την ώρα που οι Έλληνες αγρότες κινδυνεύουν να τεθούν εκτός επαγγέλματος, ένεκα των τραγικών λαθών της κυβέρνησης που εγκατέλειψε την...

Η ανακοίνωση της ΒΙΟΛΑΝΤΑ και η προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά οι ενεχόμενοι

Η εταιρία ΒΙΟΛΑΝΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση, του νομικού της συμβούλου προφανώς, που αποδέχεται κτλ τις ενέργειες της πολιτείας σε αυτόν το «εξ αμέλειας» χαμό πέντε...

Εκλογικά γυμνάσματα

Καθώς εξαντλείται η τετραετία ο χρόνος γίνεται πιεστικόςΟι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού όσες προσπάθειες και αν κάνει η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα να κρύψει την...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ