Η φοροληστεία και το ισοζύγιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Η λέξη «φόρος» είναι εξοργιστική για τους Έλληνες – εύλογα, μετά από 12 χρόνια φοροληστείας των μνημονίων, ενώ η ανταποδοτικότητα τους είναι μηδενική. Μία φοροληστεία που συνεχίζεται, αφού η ΝΔ διατήρησε τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές, όπως τον ΦΠΑ, στις αυξημένες λόγω του πληθωρισμού τιμές – με αποτέλεσμα κρατικά υπερέσοδα της τάξης των 5 δις € που συνεχίζουν να αυξάνονται. Δεν κατάργησε καν τα ληστρικά τεκμήρια που εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα, μείωσε μεν το συντελεστή του ΕΝΦΙΑ αλλά αύξησε τις αντικειμενικές αξίες, επανάφερε το τέλος χαρτοσήμου 2,4% στα δάνεια, διατήρησε την επαίσχυντη προκαταβολή φόρου κοκ.

IMG 3009

Το πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα είναι ο «flat tax» 15% που προτείνουμε, σε συνδυασμό με το σύστημα εσόδων/εξόδων – όπου θα φορολογείται μόνο ότι απομένει, αφού αφαιρεθούν όλα τα έξοδα των Πολιτών. Δεν θα επιβαρύνει δε καθόλου τα δημόσια έσοδα, αφού θα μηδενισθεί η φοροδιαφυγή – επειδή όλοι θα παίρνουν αποδείξεις, για όλα τους τα έξοδα.

Όσον αφορά τους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας, είναι όλοι στο βαθύ κόκκινο – με πιο επικίνδυνο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (συμπεριλαμβάνει το εμπορικό έλλειμμα και τα τουριστικά έσοδα) που ξεπέρασε τα 20 δις € το 2022. Σημαίνει πως εκρέουν περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό, από όσα εισρέουν – ενώ αυξάνει το εξωτερικό μας χρέος. Αφορά επίσης τη σχέση αποταμιεύσεων και επενδύσεων – με δυσμενή επακόλουθα για τις επενδύσεις, για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας που εξαρτάται από αυτές, για τους μισθούς των εργαζομένων που εξαρτώνται από την ανταγωνιστικότητα, οπότε από τις επενδύσεις κοκ.

Επειδή τώρα η ΝΔ ισχυρίζεται πως το έλλειμμα οφείλεται στις αυξημένες τιμές της ενέργειας και στον Putin, το αντίστοιχο ισοζύγιο της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας τη διαψεύδει – αφού η Ισπανία είχε πλεονάσματα, η Πορτογαλία ελλείμματα μόλις -1%, -0,8% και -1,3% τα έτη 2020, 21 και 22, ενώ η Ελλάδα -6,6%, -6,8% και -9,7%! Επομένως, η ΝΔ έχει την εντύπωση πως απευθύνεται σε ανόητους – οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν πως χωρίς παραγωγή πλούτου και με υψηλή φορολόγηση, καμία χώρα δεν έχει μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ