Ποιες τσέπες γέμισαν από την σκανδαλώδη αποστολή Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποστολή της πολύτιμης συστοιχίας Patriot η οποία δόθηκε τζάμπα στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις της Aramco, ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης.

Πέραν της αποδυνάμωσης της ελληνικής αεράμυνας από την συγκεκριμένη ενέργεια, γεγονός αδιανόητο λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, η πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κάνει «δώρο» το πανάκριβο αντιπυραυλικό σύστημα στην Σαουδική Αραβία, έχει βαρύτατο οικονομικό αποτύπωμα. Ειδικά από τη στιγμή που η ίδια κυβέρνηση ως αντιπολίτευση, είχε ξεκινήσει ολόκληρο πόλεμο προκειμένου να τορπιλίσει την πολύ σημαντική συνεργασία με την πώληση άχρηστων πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, που είχε επιτύχει ο τέως υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος.

Τότε, η αντιπολίτευση Μητσοτάκη χαρακτήριζε την συγκεκριμένη ενέργεια που θα έφερνε από το πουθενά 65 εκατομμύρια $ στα δημόσια ταμεία, ως «τεράστιο σκάνδαλο»!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δεν είχε κανένα πρόβλημα να στείλει το πολύτιμο πυραυλικό σύστημα αξίας 1 δισεκατομμυρίου $ στην Σαουδική Αραβία, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα, αντίθετα επικαλούμενη την σύσφιξη των γεωπολιτικών σχέσεων! Γεωπολιτικές σχέσεις τις οποίες η ίδια είχε τορπιλίσει ως αντιπολίτευση, κάνοντας ένα εθνικό σαμποτάζ με την παρεμπόδιση της συμφωνίας πωλήσεις των αχρήστων για την Ελλάδα πυρομαχικών και τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που συνόδευαν την συμφωνία.

Ο Μητσοτάκης λοιπόν που υποτίθεται ότι βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, σέρνοντας στην Ελλάδα σε πόλεμο κατά της Ρωσίας, επέμεινε να διατηρεί το πυραυλικό σύστημα στην Σαουδική Αραβία, ακόμα και όταν οι σχέσεις του αραβικού Βασιλείου με τη Δύση καταστράφηκαν. Από τον Οκτώβριο του 2022 μάλιστα, όταν η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να συνταχθεί με την Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως αδιαφόρησε πλήρως και συνέχισε να αφήνει τους αμερικανικούς πυραύλους στο αραβικό έδαφος!

Παναγιωτόπουλος Σαουδική Αραβία
Ο τέως υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Τώρα ήρθε και το τελικό χτύπημα.

Όπως διαβάζουμε στο al-monitor o πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco -που τον φυλάνε ελληνικοί Patriot- έκανε επαφές με περίπου 80 Τούρκους εργολάβους, αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσουν πιθανά έργα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βασίλειο! Η πληροφορία μεταδίδεται από το Bloomberg.

Εδώ τελειώνουν οι δικαιολογίες. Η αποστολή των Patriot δεν συνάδει με καμιά διεθνή υποχρέωση της Ελλάδας, με καμιά γεωστρατηγική αναγκαιότητα, με κανένα εθνικό οικονομικό όφελος.

Αντίθετα, όταν ζημιώνεις το ίδιο σου το έθνος, όχι μόνο αμυντικά αλλά και οικονομικά, καταγράφοντας ένα χρηματοοικονομικό κόστος τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων $ με την δωρεάν εκχώρηση του πανάκριβου συστήματος, εκτός από τις φθορές που υφίσταται λόγω της χρήσης, τότε οφείλεις να απολογηθείς.

Διότι σε τέτοιες δοσοληψίες, άπαξ και δεν ωφελείται η εθνική οικονομία, σίγουρα τα λεφτά καταλήγουν σε κάποιες τσέπες. Το γιατί, θα το μάθουμε μάλλον στο μέλλον, όπως μάθαμε για τα κολοσσιαία σκάνδαλα Σημίτη, μία δεκαετία μετά από την τέλεση τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ