Το φαινόμενο της πεταλούδας αγγίζει το λαιμό μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ”Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ.”
Η Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. (Εταιρεία Υποστήριξης Θυρεοειδικών Νοσημάτων) είναι ο μοναδικός μη κερδοσκοπικός φορέας στην Ελλάδα που υποστηρίζει τη θεραπεία ασθενών που πρέπει να χειρουργηθούν στο θυρεοειδή και οι οποίοι ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Ιδρύεται από εθελοντές γιατρούς και όχι μόνο. Στην εταιρεία μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε έχει ενδιαφέρον για τους ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια αλλά και ασθενείς οι οποίοι είτε νοσούν είτε έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή. Η Εταιρεία Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση. Οι γιατροί εθελοντές είναι εξειδικευμένοι και έμπειροι στην αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς. Επίσης έχουν εδώ και χρόνια κοινωνική δράση και έχουν βοηθήσει δεκάδες ασθενών μέχρι σήμερα. Ο λόγος που μας οδήγησε στη σύσταση της Εταιρείας είναι:
- Η γνώση ερευνητών από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς ίση πρόσβαση στη βέλτιστη θεραπεία. 
Οι ανασφάλιστοι, οι ηλικίας άνω των 45 ετών, όσοι είχαν ταμείο απορίας, είχαν χαμηλό εισόδημα ή είχαν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν τη βέλτιστη θεραπεία.
Επίσης οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση σε εξειδικευμένα κέντρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε βέλτιστη θεραπεία από εκείνους που χειρουργήθηκαν τυχαία. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση από χειρουργούς εξειδικευμένους ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν βέλτιστη θεραπεία με ολική θυρεοειδεκτομή σε σύγκριση με εκείνους χειρουργήθηκαν από γενικούς χειρουργούς.
- η ένωση της δύναμης γιατρών εθελοντών με ασθενείς εθελοντές κάνει την προσφορά πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη - Παρακάμπτονται εμπόδια που υπήρχαν στην ολοκλήρωση ατομικών ενεργειών προσφοράς - να γίνει περισσότερο γνωστή όλη αυτή η δράση ώστε να επωφεληθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν - η έλλειψη παρόμοιας Εταιρείας στον Ελλαδικό χώρο αλλά και η ανάγκη των ασθενών ιδίως με κακοήθεια στο θυρεοειδή, να έχουν ένα σύλλογο στον οποίο θα μπορούν να απευθυνθούν ώστε να μην αισθάνονται μόνοι. Μέχρι σήμερα οι γιατροί εθελοντές, μεμονωμένα, έχουν προσφέρει :  Δωρεάν διαγνωστική, ιατρική, χειρουργική θεραπεία και ψυχολογική στήριξη σε πάνω από 500 ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά στα έξοδα για τις ιατρικές υπηρεσίες.  Τα τελευταία 4 χρόνια βρισκόμαστε στο Ιασώ. Μαζί με τη στήριξη και συμπαράσταση του Νοσοκομείου Ιασώ το οποίο είναι γνωστό για το κοινωνικό του έργο, ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, η Αναστασία Λεμονή και οι συνεργάτες τους έχουν προσφέρει δωρεάν χειρουργική επέμβαση αλλά και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, αφού το Ιασώ κάλυψε όλα τα έξοδα νοσηλείας, σε περισσότερους από 80 ασθενείς.  Ομιλίες για ενημέρωση και αύξηση ευαισθητοποίησης πολιτών για τον καρκίνο θυρεοειδούς αλλά και τις παθήσεις θυρεοειδούς γενικώτερα σε διάφορα μέρη της Αττικής, αλλά παράλληλα προσέφεραν και δωρεάν κλινική εξέταση. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σημαίνει την ενημέρωση των ανθρώπων ώστε αν έχουν συμπτώματα να απευθυνθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.  Από πέρυσι ξεκινήσαμε την διοργάνωση Ημερίδας με θέμα την ”Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, με διακεκριμένους ομιλητές από Ελλάδα και εξωτερικό η οποία απευθύνεται σε γιατρούς. Φιλοδοξούμε την ετήσια διοργάνωση της Ημερίδας αφού η ανταλλαγή απόψεων και η ενημέρωση με ότι προηγμένο υπάρχει στην διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου θυρεοειδούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ιατρών που ασχολούνται με τον θυρεοειδή και ωφελεί τα μέγιστα τον ασθενή μας. Θεωρούμε ότι η Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ αποτελεί ανοικτή πρόσκληση-πρόκληση προς κάθε γιατρό που ασχολείται με τον θυρεοειδή αλλά και σε κάθε ασθενή που έχει νοσήσει από κακοήθεια στο θυρεοειδή και αφού έχει περάσει ο ίδιος αυτή την περιπέτεια θα θέλει να ενημερώσει και να βοηθήσει και άλλους που μόλις διαγνώστηκαν με κακοήθεια θυρεοειδούς και βρίσκονται στο σημείο της αφετηρίας που ήταν και αυτός ό ίδιος και χρειαζόταν συμπαράσταση και βοήθεια.
 
Στόχοι της εταιρείας μας Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. είναι:
  • Προσφορά δωρεάν θεραπείας (χειρουργική επέμβαση) σε άπορους ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς.
  • Προσφορά στήριξης σε ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο θυρεοειδούς από γιατρούς, ψυχοθεραπευτή αλλά και από εθελοντές ασθενείς που έχουν κάνει ήδη αυτό το ”ταξίδι”.
  • Δεν θέλουμε ούτε ένας ασθενής που διαγιγνώσκεται με καρκίνο θυρεοειδούς να νιώθει μόνος.
  • Ενημέρωση και αύξηση ευαισθητοποίησης των πολιτών για τον καρκίνο θυρεοειδούς, με ενημερωτικά φυλλάδια, ομιλίες, δωρεάν κλινική εξέταση αλλά και υπερηχογράφημα από τους εθελοντές γιατρούς της Εταιρείας μας, σε ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς.
  • Διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων με θέματα που προάγουν την γνώση για την αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς.

Με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς διοργανώνουμε επιστημονική εκδήλωση ενημέρωσης για τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα στον Σύλλογο των Αθηναίων, την 9/6/2023 με θέμα «Μπλε Πεταλούδα».

Το φαινόμενο της πεταλούδας αγγίζει το λαιμό μας.

Το εθελοντικό έργο της Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. δεν άργησε να κάνει πράξη τα όσα υποστηρίζει. Η εταιρεία ταυτίζει την ημερομηνία ίδρυσης της με την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς. Διοργανώνει ιδρυτική ενημερωτική εκδήλωση, παραλληλίζοντας το «Φαινόμενο της πεταλούδας», σύμφωνα με το οποίο μικρά συμβάντα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα γεγονότα είτε καλά είτε άσχημα, ανάλογα με τον τρόπο που αυτά γίνονται αντιληπτά. Συνδέει την ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση με την επιτυχή αντιμετώπιση της θυρεοειδοπάθειας που μαστίζει τον κόσμο με το φαινόμενο της πεταλούδας. Ήρθε για να θορυβήσει και να δαμάσει το θηρίο του θυρεοειδούς μέσω της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Ξεκινάει τη δράση της με την εκδήλωση ‘’Μπλε πεταλούδα’’. Το μπλε είναι ένα από τα χρώματα που στην ευαισθητοποίηση για θέματα θυρεοειδούς συμβολίζει την κακοήθεια και η πεταλούδα συμβολίζει τον θυρεοειδή, λόγω του σχήματος του. Την επόμενη ημέρα 10/6/23 οι γιατροί εθελοντές της Εταιρείας θα ενημερώσουν για τις θυρεοειδοπάθειες και θα εξετάσουν, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος στον Πειραιά.

Η Ε.Υ.ΘΥ.Ν.Η. είναι η μοναδική μη κερδοσκοπική εταιρεία κοινωνικής προσφοράς σε ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν στο θυρεοειδή και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Η Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ. είναι μία ομάδα εθελοντών ασθενών και ιατρών μα πάνω από όλα ανθρώπων, εξειδικευμένων στις θυρεοειδοπάθειες που έχοντας υιοθετήσει την έννοια της προσφοράς παρέχουν εντελώς δωρεάν υποστήριξη σε συνανθρώπους μας πάσχοντες από υπο–  υπερθυρεοειδισμό ή και καρκίνο του θυρεοειδούς, σε πνεύμα αλληλεγγύης, συμπόνιας και προστασίας του συνανθρώπου μας.

Εμπνευστής της εθελοντικής δράσης είναι ο διακεκριμένος χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης. Θέλοντας να διευρύνει την κοινωνική του προσφορά και γνωρίζοντας την αποδεδειγμένη, σύμφωνα με έρευνες των ΗΠΑ, ανισότητα πρόσβασης σε εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες των οικονομικά αδύναμων ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο θυρεοειδούς νιώθει μεγαλύτερη την ανάγκη να κάνει πράξη αυτό που οραματίστηκε. Ο ίδιος απευθύνεται σε φίλους και συνεργάτες και με τη συνδρομή τους συστήνει την Ε.Υ.ΘΥ.ΝΗ.

Οι βασικότεροι σκοποί είναι:

* Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την παγκόσμια μάστιγα των ασθενειών θυρεοειδούς. Υπολογίζεται ότι το 60% όσων πάσχουν από πάθηση θυρεοειδούς, δεν το γνωρίζει. Οι κακοήθειες του θυρεοειδή έχουν την μεγαλύτερη αύξηση σε συχνότητα εμφάνισης από όλες τις άλλες κακοήθειες, παγκοσμίως.

* Η παροχή διενέργειας δωρεάν χειρουργικών επεμβάσεων για τους ενδεείς ή ανασφάλιστους συνανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες του θυρεοειδούς. Ο ίδιος ο Σταύρος Τσιριγωτάκης με τους συνεργάτες του διενεργεί αυτές τις επεμβάσεις χωρίς οικονομική ανταμοιβή. Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός είναι και ο Όμιλος Ιασώ που με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης καλύπτει τα έξοδα των νοσηλείων. Έτσι ο ασθενής δεν χρειάζεται να πληρώσει ούτε 1 ευρώ τόσο για τα νοσήλεια όσο και για τις αμοιβές των γιατρών.

Σας προσκαλούμε να μας γνωρίσετε, η παρουσία σας θα μας τιμήσει και θα δώσει δύναμη και πνοή στο έργο μας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σταύρος Τσιριγωτάκης                                               Εμμανουήλ Πετρόπουλος

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                              ΤΑΜΙΑΣ

Αναστασία Λεμονή                                                         Αναστάσιος Μπονιάκος

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει δεξίωση με ζωντανή μουσική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ