Ουραγός της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Η εξέλιξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ελλάδας, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, είναι απογοητευτική – ενώ τεκμηριώνει την καταστροφή που μας προκάλεσαν τα μνημόνια, με τη χώρα μας να είναι η μοναδική στην παγκόσμια ιστορία που υπέγραψε τρία διαδοχικά, που χρεοκόπησε με γεμάτα ταμεία και που υποθήκευσε ολόκληρη τη δημόσια περιουσία της (με αντάλλαγμα τη μείωση του χρέους της κατά μόλις 51,3 δις €, όταν μόνο την τελευταία τριετία δανείσθηκε και σπατάλησε 51,5 δις €).

IMG 3380

Οι κυβερνήσεις μας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), «κατάφεραν» να καταντήσει η Ελλάδα τρίτη από το τέλος, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία – σημειώνοντας πως ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε το 2022 κατά 7,4% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (6,7% κατά τη Eurostat), όταν ήταν ετήσια στα 15.800 €, έναντι 33.500 € του μέσου όρου της ΕΕ. Σχεδόν όλες πάντως οι πρώην κομμουνιστικές χώρες μας ξεπέρασαν ήδη, παρά τον πολύ μεγαλύτερο πλούτο που διαθέτουμε – με εξαίρεση μόνο δύο.

Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες συνεχίζουν να στηρίζουν με την ψήφο τους τα τρία κόμματα που τους χρεοκόπησαν, τους ξεπούλησαν και θα τους χρεοκοπήσουν ξανά – όπως τα θύματα τους θύτες τους. Επομένως δεν δικαιούνται να έχουν κανένα παράπονο, σε σχέση με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας που προβλέπεται και με τον αφελληνισμό της – ούτε για την προωθούμενη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους μέσω της Χάγης, όπου θα επιδιωχθεί αρχικά η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Ποια θα ήταν η λύση; Απλούστατα η εγχώρια παραγωγή πλούτου, με πρώτο στόχο τον ισοσκελισμό του εμπορικού μας ισοζυγίου– το οποίο είχε το θηριώδες έλλειμμα των 38,3 δις € το 2022. Εάν εδώ μειώναμε τις εισαγωγές και αυξάναμε τις εξαγωγές για να ισοσκελισθεί, το πραγματικό ΑΕΠ μας των 192 δις € το 2022, θα εκτοξευόταν αυτόματα στα 230 δις € – ενώ το ονομαστικό μας (=μαζί με τον πληθωρισμό) των 208 δις, θα έφτανε στα 246 δις €. Ανάλογα δε θα αυξανόταν το κατά κεφαλήν εισόδημα – οπότε η ευημερία των Ελλήνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ