Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Σάλος με την ιστορική φραση του Ανδρέα Παπανδρέου, Mea Culpa που ειπε ο Αλέξης Τσιπρας στον αέρα του Σκαι στο δελτίο της Σιας Κοσιωνη – Για ποιο λογο την χρησιμοποίησε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας και παραδέχθηκε πως ήταν λάθος του η απλή αναλογική.

Μάλιστα χρησιμοποίησε και την ιστορική πλέον φράση «Mea culpa», που είχε χρησιμοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου για το Νταβός και την συνάντηση με τον Οζάλ, παραδεχόμενος το λάθος του.

«Μας στοίχισε πάρα πολύ. Θέλω να είμαι ειλικρινής χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η απλή αναλογική λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν αν συνεργαστούν προκειμένου να κάνουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΝΔ είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία, εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασίας, άρα λοιπόν αυτή η στάση των υπολοίπων κομμάτων ακύρωσε αυτή την στρατηγική επιλογή. Μπορώ σήμερα να σας πω mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν το παίρνει επάνω του,  απάντησε: «Εντάξει, εγώ έχω την ευθύνη, οι ηγέτες έχουν πάντα την ευθύνη για τις συλλογικές αποφάσεις. Όλοι θα κριθούμε στις εκλογές, προφανώς και εγώ».

Χαρακτήρισε τις εκλογές στις 25 Ιουνίου κρίσιμη αναμέτρηση και προχώρησε σε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σχολίασε ότι ο Ανδρουλάκης πανηγυρίζει επειδή ανέβασε τα ποσοστά του κατά 3 μονάδες λες και νίκησε, ενώ η ΝΔ κατέγραψε μια ιστορική νίκη κάτι το οποίο προβληματίζει τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμμέσως χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ κόμμα συμπλήρωμα και επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός προοδευτικός πυλώνας.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ευτυχής που έχει απέναντί του τον κ. Ανδρουλάκη επειδή έκαψε στις πρώτες εκλογές την απλή αναλογική» και υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, κάτι που εξυπηρετούσε το αφήγημα Μητσοτάκη.

«Τότε έλεγε πως δεν θα αφήσω την χώρα ακυβέρνητη, τώρα λέει ότι δεν θα στηρίξει ακόμη και αν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές. Αυτό πάλι εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα για αυτοδυναμία».

Είπε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών της δεύτερης κάλπης και ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη νίκη στις επικείμενες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ