Αγοράζουμε ελληνικά, αλλιώς καταστρεφόμαστε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Βασίλη Βιλιάρδου

Αγοράζω ελληνικά!

Το εμπορικό έλλειμμα μας που εκτινάχθηκε στα περίπου 39 δις € το 2022, δεν είναι θέμα μόνο των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας – αλλά, επίσης, των εισαγωγών. Η μείωση των εισαγωγών λοιπόν αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα μας – ενώ δεν απαιτεί καθόλου εξυπνάδα. Προϋποθέτει απλά την αγορά ελληνικών προϊόντων από τους Έλληνες – μέσω της οποίας διενεργούνται εγχώριες επενδύσεις, αυξάνεται το ΑΕΠ μας και τα έσοδα του δημοσίου.

IMG 3828

Η στήριξη εδώ του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης του από το κράτος, είναι απαραίτητη – σημειώνοντας πως είναι απαράδεκτο το ότι, δόθηκαν μόλις 183 εκ. € στους αγρότες μας, από τα 50 δις € της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωτογενής τομέας απαιτεί κεντρική κατεύθυνση, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία – ενώ έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, με κριτήριο την Ολλανδία, το Ισραήλ ή τη Ν. Ζηλανδία.

Εάν εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τις τουριστικές επιδόσεις της, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα (γενικότερα την εγχώρια παραγωγή) με τον τουρισμό, μπορεί να επιτύχει θαύματα – εκτός του ότι είναι προφανώς απαράδεκτο να προσφέρουν τα ξενοδοχεία μας βουτυράκια Δανίας, μέλι Κίνας κλπ. Ο τζίρος του πρωτογενούς ύψους μόλις 8 δις € και της μεταποίησης του στα 16,6 δις € είναι εξαιρετικά χαμηλός – τεκμηριώνει όμως τις τεράστιες προοπτικές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ