Αρχίζει η μάχη της διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποια ονόματα ακουγονται

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά το αρχικό «μούδιασμα» ξεκίνησαν έντονες ζυμώσεις για τη διάδοχη κατάσταση. Τα ονόματα που έχουν αρχίσει να ακούγονται για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης.

Η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας, φέρεται να έχει την υποστήριξη ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υπάρχουν και ενστάσεις τόσο για τις θέσεις της, όσο και λόγω της σχέσης της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ειδικά μετά τον άγριο καβγά με τον Π. Ρήγα.

Ο επικεφαλής της κίνησης «53+» του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομικών, 63χρονος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μετά τη νέα ήττα του κόμματος, είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί τα αποτελέσματα και να «προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες».

Ο 46χρονος πρώην υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είναι ένα από τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, μέλος και αυτός ομάδας των «53+». Δέχεται τις τελευταίες ώρες πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της «Ομπρέλας» και των «προεδρικών».

Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που επανεμφανίστηκε μετά από χρόνια σιωπής, όμως δεν είναι βουλευτής.

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται να προκρίνεται η Όλγα Γεροβασίλη, που είναι και η αρχαιότερη βουλευτής.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει προγραμματικές δηλώσεις, αλλά θα παραμείνει ως απλός βουλευτής και θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιώς και αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός Βουλής ο Θοδωρής Δρίτσας.

Πιθανές ημερομηνίες για την εκλογή νέου προέδρου είναι τον Ιούλιο ή το αργότερο 17 ή 24 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ