Οι Γερμανοί ετοιμάζουν το έδαφος για «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από τις ΗΠΑ, αλλάζει το αφήγημα και στα γερμανικά ΜΜΕ. Αρχίζουν πλέον και ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση του Κιέβου και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την αποτυχία της αντεπίθεσης.

Ενδεικτικό το άρθρο της Bild. 

Ειδικοί της Μπουντεσβερ (ομοσπονδιακή άμυνα) επέκριναν τις ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε μυστική έκθεση που θέλει να έχει διαρρεύσει στην εφημερίδα. Γερμανοί στρατιωτικοί ηγέτες εκφράζουν την μεγάλη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο πολεμούν οι Ουκρανοί. Αυτό αναφέρθηκε χθες 25 Ιουλίου από δημοσιογράφους της εφημερίδας Bild, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στο έγγραφο.

Σημειώνεται ότι Γερμανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την αδυναμία επίτευξης υπεροχής πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έναντι του ρωσικού στρατού και ούτε η προμήθεια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού ούτε τα προγράμματα εκπαίδευσης για το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό σε ευρωπαϊκά πεδία εκπαίδευσης βοηθούν σε αυτό.

«Ορισμένες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες είναι κατακερματισμένες, τόσο μικρές, που παρά το γεγονός ότι καθεμία από αυτές κάνει κάτι, δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν αρμονικά».

Το άρθρο αγγίζει επίσης το θέμα του συστήματος διοίκησης του ουκρανικού στρατού. Διευκρινίζεται ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες στην Ουκρανία, «ανίκανοι να εργαστούν σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», ακυρώνουν όλη την εκπαίδευση νέων στρατιωτών που εκπαιδεύονται σε δυτικές χώρες.

Την ίδια μέρα, 25 Ιουλίου, η πολωνική Rzeczpospolita ανέφερε ότι εάν αποτύχει η ουκρανική αντεπίθεση, η Δύση μπορεί να μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι συντάκτες του υλικού σημείωσαν ότι οι δυτικές χώρες είναι δυσαρεστημένες με την πορεία της αντεπίθεσης. Σύμφωνα με δημοσιογράφους, εάν νέοι ηγέτες έρθουν στην εξουσία στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, η υποστήριξη προς την Ουκρανία μπορεί να μειωθεί.

Ηδη στις 23 Ιουλίου, η Wall Street Journal εξέφρασε την άποψη ότι οι δυτικές χώρες ήταν απογοητευμένες από την πορεία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας και η προσδοκία ότι οι ικανότητες των Ουκρανών θα υπερτερούσαν της έλλειψης όπλων και εκπαίδευσης, δεν υλοποιήθηκε. Εξαιτίας αυτού, η Δύση μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την προοπτική παράτασης των εχθροπραξιών και την ανάγκη για πρόσθετη οικονομική βοήθεια, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα είναι λιγότερο πρόθυμες να δεχτούν.

Λίγο νωρίτερα, στις 21 Ιουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υπογράμμισε την αργή προμήθεια δυτικών όπλων τον λόγο ως υπεύθυνη για την δύσκολη πορεία της αντεπίθεσης. Σημείωσε επίσης ότι οι ουκρανικές αρχές δεν υπολόγισαν τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία μιας αντεπίθεσης.

ANTIWAR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ