Μελιτζάνα: το απόλυτο λαχανικό του καλοκαιριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγα λαχανικά εκφράζουν με τη παρουσία τους τη καλοκαιρινή, χαρούμενη κουζίνα της Μεσογείου όσο η μελιτζάνα. Ελαιοδιψής και σαρκώδης, η πληθωρική μελιτζάνα είναι η επίτομή της μελωμένης γλυκόπικρης νοστιμιάς. Κάθε φαγητό που έχει μέσα μελιτζάνα, κατά τεκμήριο γιορτάζει τη γεύση και το καλοκαίρι.

Συνδυάζεται ιδανικά με τομάτες, κρεμμύδια, κολοκύθια, πατάτες, σκόρδο, τυριά από την αυθάδη φέτα ώς την ευγενή παρμεζάνα, με κρεατικά πάσης φύσεως αλλά πάνω απ’ όλα με το ελαιόλαδο που κυριαρχεί στη Μεσογειακή μαγειρική. Και στα καθ’ ημάς είναι πρωταγωνίστρια σε εμβληματικά πιάτα της λόγιας κουζίνας μας, απ’ τον μουσακά και τα παπουτσάκια ως το χουνκιάρ μπεγεντί και το ιμάμ μπαϊλντί, όλα ιστορικά προερχόμενα εξ’ ανατολών.

Αλλά και στη πιο ρουστίκ κουζίνα μας, το μπριάμ, οι μελιτζάνες φούρνου με φέτα, το κρέας ή το κουνέλι με μελιτζάνες, αλλά ακόμη και οι απλές μελιτζάνες τηγανητές είναι εξαιρετικά δείγματα μεσογειακής μαγειρικής. Στους κορυφαίους μεζέδες να βάλουμε το μελιτζανάκι τουρσί που σπάνια βλέπω να κάνουν σήμερα και βέβαια την λατρεμένη μελιτζανοσαλάτα, που κι’ αυτή προέρχεται απ’ το λιβανέζικο μπαμπά γκανούς, που έχει μέσα μέλι και ταχίνι.

Είναι τόσες οι παρασκευές με μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα και τόσο καλές, που μόνο για να δείξουμε πλουραλισμό θα αναφερθώ στις μελιτζάνες με παρμεζάνα και στη γλυκόξινη καπονάτα της Ιταλικής κουζίνας, αλλά και στο ρατατούιγ της γαλλικής, που είναι συναφές με το μπριάμ.

Οι πιο διαδεδομένες μελιτζάνες στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι οι μαύρες φουσκωτές, οι φλάσκες, αλλά μάλλον οι πιο κομψές είναι οι μακρόστενες μωβ ριγωτές, οι τσακώνικες, που προέρχονται απ’ τη περιοχή γύρω απ’ το Λεωνίδιο. Αν και συνήθως οι συνταγές επιλέγουν ένα είδος, το να υποκαταστήσετε τη μία με την άλλη είναι απολύτως θεμιτό.

melitzanes 2

Ξεπίκρισμα

Υπάρχει ιστορικά μια πρακτική που λέγεται ξεπίκρισμα της μελιτζάνας, η οποία έχει την εξής διαδικασία: κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις τοποθετείτε σε μεγάλο σουρωτήρι σε στρώσεις με λίγο χοντρό αλάτι ανάμεσά τους. Το αλάτι βγάζει απ’ τη σάρκα της μελιτζάνας κάποια υγρά με καφέ χρώμα τα οποία μάλιστα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα νικοτίνης, που είναι άλλωστε και το στοιχείο που δίνει τη πικράδα. Στη συνέχεια, ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις χρησιμοποιείτε, είτε σε μουσακά, είτε ως τηγανητές, είτε σε άλλο φαγητό φούρνου.

Όμως το θέμα της πικράδας έχει λυθεί τα τελευταία χρόνια μια και οι σπόροι που καλλιεργούνται πλέον είναι υβρίδια που βγάζουν ελάχιστη ως καθόλου πίκρα. Το ενδιαφέρον είναι πως η διαδικασία ξεπικρίσματος, αν και πλέον θεωρείται άχρηστη για το θέμα της πικράδας, είναι χρήσιμη για ένα άλλο λόγο. Που έχει να κάνει με το πόσο λάδι ρουφάει η μελιτζάνα όταν μαγειρεύεται. Γιατί αν είναι νωπή, ρουφάει πολύ ως πάρα πολύ, καθότι είναι σπογγώδης.

Με τη διαδικασία ξεπικρίσματος και καθώς «στίβουμε» κατά μια έννοια τις μελιτζάνες μετά το ξέβγαλμα, πετυχαίνουμε να μειώσουμε δραστικά την απορροφητικότητά τους σε λάδι, καθώς έχουμε σπάσει τους περισσότερους θύλακες που το συγκρατούν. Έτσι για πιο ελαφρύ μαγειρικό αποτέλεσμα συνίσταται να περνάτε τις σπογγώδεις μελιτζάνες απ’ αυτή τη διαδικασία.

melitzanes 1

Ψητή ή τηγανητή;

Καθώς οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν, το σύγχρονο δίλλημα με τη διαχείριση της μελιτζάνας, είναι αν θα τηγανίσουμε τις μελιτζάνες για κάποιες απ΄ τις κλασικές συνταγές, ή αν μπορούμε να τις κάνουμε στο φούρνο για να είναι πιο ελαφριές, με την έννοια ότι θα ελέγχουμε καλύτερα το λάδι που θα ρουφήξουν γιατί θα το απλώσουμε με ένα πινέλο. Και πόσο σημαντικός είναι ο συμβιβασμός;

Να απαντήσω στα ερωτήματα ξεκινώντας απ’ το ότι ο όποιος συμβιβασμός δεν είναι σημαντικός, γιατί η μελιτζάνα είναι τόσο νόστιμο υλικό που υπερισχύει της διαχείρισής της. Η άποψή μου πάντως είναι ότι αν κάνετε ξεπίκρισμα και άρα στο τηγάνισμα οι μελιτζάνες ρουφήξουν σημαντικά λιγότερο λάδι και επιπλέον, μετά τις απλώσετε ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας να ρουφήξουν για αρκετές ώρες, έχετε οριακά πιο νόστιμο αποτέλεσμα και πρακτικά εξίσου ελαφρύ με το να τις ψήσετε.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως οι μελιτζάνες όταν μπαίνουν για να τηγανιστούν πρέπει να μην έχουν υγρασία, να είναι επαρκώς στυμμένες δηλαδή, αλλιώς θα πετάνε λάδι παντού, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για εγκαύματα.

Καπνιστή

Ένα μεγάλο γαστρονομικό προσόν της μελιτζάνας είναι η υπέροχη καπνιστή γεύση που αποκτά όταν την καις και μαυρίζεις την εξωτερική της φλούδα. Με τεράστια υπεραξία όταν αυτή η διαδικασία γίνεται όχι στο μάτι ή στο φούρνο, αλλά με τρόπο που η φλούδα έρχεται σε επαφή με ζωντανή φλόγα ή θράκα.

Μέχρι πρόσφατα εγώ καθάριζα πλήρως τα μαύρα απομεινάρια της καμένης φλούδας, αλλά πλέον κρατάω ένα μέρος τους για να εντείνω τη γεύση του καμένου. Είτε αυτό γίνει για μια μελιτζανοσαλάτα στη λογική της συνταγής του εστιατορίου Hannover στη Μάνη, είτε σε πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μέσα σε μπεσαμέλ. Μάλιστα οι νεωτερικές μου προτάσεις για μουσακά και παπουτσάκια περιέχουν στη μπεσαμέλ και καπνιστή μελιτζάνα για να εντείνει την μελιτζανένια εμπειρία σε λογική χουνκιάρ μπεγεντί.

Λατρέψτε τη μελιτζάνα και γιορτάστε την πληθωρική γεύση της με όλες τις πραγματικά εκπληκτικές συνταγές που έχει πρωτίστως η Ελληνική, αλλά και η ευρύτερη Μεσογειακή κουζίνα. Το λίγο παραπάνω λάδι που συμπαρασύρει η χρήση της δεν είναι ικανός λόγος να απομακρυνθείτε απ’ αυτήν, στα πλαίσια μιας πιο ελαφριάς διατροφής, ειδικά όταν γνωρίζετε τους τρόπους μετριασμού του, που έχω καταγράψει.

Δείτε και σχετικές συνταγές:

mousakas caruso anoigma

Μουσακάς al Caruso με καπνιστή μελιτζάνα και ραγού


Ο παραδοσιακός μουσακάς σε μια σύγχρονη γαστρονομική εκδοχή που ενισχύει τη γεύση της μελιτζάνας με την εισαγωγή της καπνιστής γεύσης, αλλά και του κρέατος, χρησιμοποιώντας αργομαγειρεμένο ραγού αντί για κιμά, ενώ παράλληλα δεν βαραίνει το πιάτο.

Μια συνταγή δηλαδή, που χωρίς να αλλάζει τα βασικά συστατικά του μουσακά, απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα. Προτείνεται η ετοιμασία σε δύο συνεχόμενες μέρες.

melitzanes papoutsakia caruso anoigma

Μελιτζάνες παπουτσάκια με καπνιστή μελιτζάνα


Οι μελιτζάνες παπουτσάκια, ένα εμβληματικό πιάτο της αστικής ελληνικής κουζίνας, σε μια σύγχρονη πολύ ελαφριά εκδοχή του πιάτου η οποία όχι απλά δεν χάνει πληθωρικότητα γεύσης αλλά αντιθέτως αυτή ενισχύεται καθώς στη μπεσαμέλ μπαίνει και καπνιστή μελιτζάνα.

Η συνταγή περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές παρασκευές, πριν όλα συντεθούν σε ένα ταψί: πρέπει να ετοιμαστούν οι μελιτζάνες για ψήσιμο, να μαγειρευτεί ο κιμάς και να γίνει η μπεσαμέλ με καπνιστή μελιτζάνα που κι’ αυτό είναι δύο ξέχωρες διαδικασίες. Η καταγραφή πιο κάτω έχει γίνει με μια ορθολογική προσέγγιση ώστε η μια δουλειά να ακολουθεί την άλλη σε μια σειρά, χωρίς να χαραμίζεται χρόνος, έτσι ώστε η τελική ενασχόλησή σας στη κουζίνα μέχρι να μπει το φαγητό στο φούρνο να είναι της τάξης της 1 ώρας και 15 λεπτών.

Imam bayldi anoigma

Iμάμ μπαϊλντί


Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μάλλον το πιο καλοκαιρινό λαδερό της παραδοσιακής κουζίνας μας. Με βάση τη γλυκόπικρη νοστιμιά της τσακώνικης μελιτζάνας στην εποχή της, που δένει με την αυθάδη τσαχπινιά του κρεμμυδιού και συμπλήρωμα τους οικείους γευστικούς τόνους από ντομάτα και μαϊντανό, σε μια σύνθεση με καταλύτη το ελαιόλαδο, πιο μεσογειακό πιάτο απ’ το ιμάμ, δεν γίνεται! Η εκδοχή που προτείνω έχει και τυρί φέτα από πάνω.

Melitzanes Fournou 20160920 0148 1

Μελιτζάνες φούρνου


Μια εξαιρετικά νόστιμη, καλοκαιρινή συνταγή όπου οι γλυκιές σαρκώδεις μελιτζάνες πλαισιώνονται από μελωμένο κρεμμύδι, ώριμη τομάτα, αρωματικό πικάντικο βασιλικό και αυθάδη, αλμυρή φέτα για να κάνουν ένα απ’ τα πιο μεστά πιάτα της ελληνικής μαγειρικής. Σχετικά εύκολο πιάτο, από πλευράς τεχνικής, που θα πάρει 40′ στην προετοιμασία και άλλα 50′ στο ψήσιμο. Αξίζει να φαγωθεί αφού κρυώσει ελαφρά.

olivemagazine.gr

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Κίνηση ΜΑΤ από τον Γιώργο Μαζωνάκη: Θα καταθέσει μήνυση κατά του 21χρονου

Μήνυση κατά του 21χρονου Στέφανου Παπαδόπουλου αναμένεται να καταθέσει την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου ο Γιώργος Μαζωνάκης Ο νεαρός τραγουδιστής προχώρησε σε μήνυση την περασμένη Πέμπτη...

Αλεξανδρινό – «Δώρο στο Χριστό» (ένα συγκινητικό διήγημα)

Εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος γιόρταζε τα Χριστούγεννα με περισσότερη κατάνυξη Σ’ ένα μακρινό χωριό, λοιπόν, ο παπάς έκανε κάθε χρόνο μια φάτνη στη...

Γιατί λέμε τα κάλαντα παραμονές των εορτών;

Τα κάλαντα είναι ευχετήρια και εγκωμιαστικά άσματα που ψάλλουν τα παιδιά (τελευταία και οι μεγάλοι) τις παραμονές μεγάλων εορτών, όπως είναι τα Χριστούγεννα (24...

Τα Χριστούγεννα όσοι «έφυγαν» σου λείπουν πιο πολύ

Τα Χριστούγεννα, για πολλούς, είναι οι πιο ωραίες μέρες του χρόνου κι όχι άδικα Στολισμένα σπίτια, στολισμένες βιτρίνες, φωτάκια κοσμούν τους δρόμους ολάκερης της πόλης,...

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Κάποιοι θα τα φτιάξουν και κάποιοι θα τ’ αγοράσουν, πάντως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, αλλά και χριστόψωμο και δίπλες, δεν θα λείψουν από τα σπίτια...

Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Εδέσματα της Ελλάδας

Στην Ελλάδα η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές Για τους Έλληνες όμως τα Χριστούγεννα, πέρα από την σημασία της θρησκείας,...

Σάλος με τον τελικό του GNTM: Μεγάλη Νικήτρια η Ξένια

Η Ξένια είναι η μεγάλη νικήτρια του φετινού GNTM στο Star

Κεραυνοί του Μαριου Ηλιόπουλου: Καθαρίστε τα ακάθαρτά και αφήστε τα συγχαρητήρια

Σχετικά με την χθεσινή «συγχαρητήρια» ανακοίνωση της ΕΠΟ για την μεγάλη επιτυχία της ομάδας μας, η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει:Τα υποκριτικά, τυπικά κλισέ - συγχαρητήρια-...

Μόλις πέντε μηνών βρέφος, πέθανε ενώ κοιμόταν μαζί με τους γονείς του στο κρεβάτι τους

Μία ακόμη τραγωδία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς ένα βρέφος ηλικίας μόλις πέντε μηνών πέθανε, ενώ κοιμόταν μαζί με τους γονείς του στο...

Η ιστορία του Καρυοθραύστη – Συνώνυμο των Χριστουγέννων

Ο Καρυοθραύστης είναι από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες ιστορίεςΤο παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του γερμανού Ε. Τ. Α Χόφμαν έγινε...

59χρονος εργάτης σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν μετά από πτώση από ύψος 20 μέτρων

Εργατικό ατύχημα στην περιοχή της Ελασσόνας όπου ένας 59χρονος έχασε την ζωή πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, όλα έγιναν όταν ο...

Χαμός στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά με τον ευρωβουλευτή Νίκο Παππα

Συγγνώμη για την πράξη του ζήτησε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας για πρώτη φορά μετά το επεισόδιο με δημοσιογράφο στο Στρασβούργο Ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής τόνισε...

Κόλαφος για τις αυξήσεις στο νερό ο Ευάγγελος Αντωναρος: Σκοπεύουν να ιδιωτικοποιησουν και το νερό σε μια χώρα σαν την Ελλάδα

Μας κοροϊδεύουν ψιλό γαζί και προετοιμάζουν στο Μαξίμου, βάζοντας μπροστά την ΕΥΔΑΠ, δραστικές αυξήσεις στην τιμή του νερου Και κανείς (ούτε στην αντιπολίτευση) δεν τολμά...

Έσβησε αθόρυβα στα 91 του χρόνια ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, Πίτερ Αρνέτ

Ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής, βραβευμένος με Πούλιτζερ Πίτερ Αρνέτ, πέθανε σε ηλικία 91 ετών Γεννημένος το 1934 στο Riverton της Νέας Ζηλανδίας, αργότερα απέκτησε...

Ποια στάση θα κρατήσει ο Σκαι: Τι θα γίνει με τον Γιώργο Μαζωνάκη και την Ελενα Παπαρίζου και τα live του The Voice

Ο ΣΚΑΪ τίθεται στο πλευρό του Γιώργου Μαζωνάκη, όσον αφορά στην υπόθεση της καταγγελίας σε βάρος του δημοφιλούς τραγουδιστή, τονίζοντας πως συνεχίζεται κανονικά η...

Αποθεώθηκε ο Γιώργος Μαζωνάκης στην πρεμιέρα του στο νυχτερινό κέντρο – Το μήνυμα που έστειλε φορώντας μια ρόμπα

«Είμαι ο Γιώργος Μαζωνάκης ο αληθινός» - Πρεμιέρα για τον τραγουδιστή λίγες ώρες μετά τη μήνυση για ανήθικες προτάσεις Όπως διαβάζουμε στο bovary.gr λίγο μετά...

Ωκεανίδες

Όταν ο Αιδωνεύς, δηλαδή ο Άδης, άρπαξε την Περσεφόνη, εκείνη έπαιζε και μάζευε λουλούδια στο ανθισμένο λιβάδι της Νύσας, περιτριγυρισμένη από μια ομάδα Ωκεανίδων...

Το στεφάνι – Η αγάπη των Ελλήνων για το περιττό

  «Φτιάξε στεφάνια, Δίκα εσύ, τα τρυφερά βλαστάρια / και κρέμασέ τα στα μαλλιά με τ΄απαλά σου χέρια / στις Χάριτες τις αθάνατες αρέσουν τα...

Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ), ο άνθρωπος πού επέβαλε τό δικό του, μοναδικό, ύφος στόν χωρο του Πολιτισμου

Πέρασαν τριάντα χρόνια από τό 1995, οπότε μας άφησε γιά πάντα ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ), ο άνθρωπος πού επέβαλε τό δικό του, μοναδικό, ύφος...

Ίταμος – Το δέντρο του θανάτου

Ίταμος ονομάζεται το ψηλότερο βουνό και η μεγαλύτερη οροσειρά της μαγευτικής χερσονήσου της Σιθωνίας στη Χαλκιδική που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, με τα πλούσια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ